Το πανηγύρι στις 21-22 Απριλίου 2017

Το πανηγύρι στις 21-22 Απριλίου 2017
by

Τη Παρασκευή το απόγευμα, παραμονή της εορτή του Αγίου, ο Πατήρ Εμμανουήλ θα πάρει μαζί του ότι είχε κανονίσει ο Γέροντας του (αρτοκλασία, πρόσφορο, κεριά, νάμα) και θα μεταβεί στη Μονή Εξακουστής για να συμμετέχει το Μέγα πανηγυρικό Εσπερινό και την Ιερά Παράκληση, εκπροσωπώντας Τον.

Πολλοί πιστοί θα παραβρεθούν στον Εσπερινό για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου. Αρκετοί από αυτούς θα περάσουν από την οικία του Γέροντα για να πάρουν την ευχή Του να του ευχηθούν τα χρόνια πολλά και να του μεταφέρουν το πόσο ευχαριστήθηκαν στο Μοναστήρι που ο ίδιος ο Άγιος έχτισε και Εκείνος επανίδρυσε και που οι περισσότεροι το επισκέπτονταν για πρώτη φορά.

Ο Γέροντας αν και στο κρεβάτι, τα είχε κανονίσει όλα καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Ήθελε η εορτή να πραγματοποιηθεί με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και να φιλοξενήσει όλους όσους θα ήταν εκεί, όσο πιο «πλούσια» μπορούσε.

Ανήμερα της εορτής έξω στον περίβολο της Εκκλησίας θα πρόσφεραν ιδιαίτερα παραδοσιακά εδέσματα και εικόνες του Αγίου για ευλογία. Για το καθιερωμένο τραπέζι, συγκέντρωσε περισσότερα από 200 κιλά κρέας για βραστό και αντικριστό, ρύζι για το παραδοσιακό πιλάφι, παράτες, σαλάτες κρασί και τσικουδιά, όλα για τη Θεία Χάρη του Αγίου Του.

Το Σάββατο το πρωί εκατοντάδες πιστοί θα συγκεντρωθούν στο Μοναστήρι για να τιμήσουν τον Άγιο, άνθρωποι από τη μία άκρη της Κρήτης μέχρι την άλλη, ακόμα κι από την άλλη Ελλάδα, που μαζί με τους πολλούς Ιερείς τον Μητροπολίτη και τη χορωδία του κ. Αρώνη, θα δημιουργήσουν ένα μοναδικό κλίμα κατάνυξης.

Την εορτή θα τιμήσουν ακόμα εκπρόσωποι φορέων, Δικαστικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, καθηγητές και εκπαιδευτικοί, ενώ υπήρχε και τηλεοπτική κάλυψη.

Εντυπωσιακό και συνάμα συγκινητικό ήταν το γεγονός που όταν η χορωδία ή ο Σεβασμιότατος, έψαλαν το Απολυτίκιο του Αγίου ή το Χριστός Ανέστη, τα έψελνε μαζί και όλο το εκκλησίασμα που είχε κατακλίσει τον εσωτερικό και τον αύλειο χώρο του Ναού.

Οι αρτοκλασίες και οι πρόσφορές που έφερναν μαζί τους οι προσκυνητές δεν είχαν προηγούμενο. Έκοβαν τους άρτους στα τέσσερα ή τους μοιράσουν ακόμα και ολόκληρους, ενώ οι Μοναχές καθώς και οι επίτροποι της Ιεράς Μονής κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να τους εξυπηρετήσουν όλους όσο καλύτερα μπορούσαν.

Ο Σεβασμιότατος θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας, και θα αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά που ο Άγιος εορτάζεται στο Μοναστήρι που ο ίδιος ίδρυσε όταν βρήκε εκεί την εικόνα της Παναγίας. Για τη ζωή Του, για τα θαύματα που έκανε και κάνει ακόμα και στις μέρες μας. Χαρακτηριστικά θα αναφέρει ότι «όλοι εσείς που είστε εδώ έχετε μία μαρτυρία για τον Άγιο, άλλοι μεγαλύτερη και άλλοι μικρότερη».

Θα τονίσει ότι είναι καταξιωμένος Άγιος στη συνείδηση του λαού και πως ωρίμασε ο καιρός που θα πρέπει να ξεκινήσει η Εκκλησία την διαδικασία για την επίσημη Αγιοκατάταξη Του, όπως έκανε με τον Γέροντα Ιωσήφ το Γεροντογιάννη.

Δεν θα παραλείψει να αναφερθεί στο «σεβαστό» Γέροντα Ιωαννίκιο, που έκανε την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου που ευωδίαζαν, στον αγώνα του όλα αυτά τα χρόνια για την Εκκλησία και τέλος θα ευχηθεί την επόμενη χρονιά να είναι υγιής και να παραβρεθεί και Εκείνος στο Πανηγύρι.

Για τη συμμετοχή του κόσμου στο πανηγύρι, θα πει ότι δεν ήταν μόνο ικανοποιητική αλλά και πρωτοποριακή, τον εξέπληξε και είναι απόδειξη της ευλάβειας που τρέφουν όλοι για τον Όσιο και ότι στη συνείδηση τους ήδη καταξιώθηκε ως Άγιος.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας, ο Μητροπολίτης πρόσφερε στους προσκυνητές κόκκινα αυγά, πνευματικά παιδιά του Γέροντος πρόσφεραν καλιτσούνια σκαφιδωτά, ξεροτήγανα, τυρί και εικόνες του Αγίου, ενώ οι Μοναχές προσέφεραν στον περίβολο, αλλά και στην Τράπεζα της Μονής καφέ και διάφορα καλούδια.

Μοναδικές ήταν και οι στιγμές όταν κάποιοι εξιστορούσαν τα θαυμαστά που έχουν βιώσει με τη βοήθεια του Αγίου ΧατζήΑνανία και τις προσευχές του Γέροντα Ιωαννικίου και όλοι έτρεχαν να τους ακούσουν και να τους ρωτήσουν σχετικά.

Αμέσως μετά η Γιορτή θα συνεχιστεί όπως κάθε χρόνο άλλωστε σε ταβέρνα στη Κάτω Σύμη, με πλούσια παραδοσιακά φαγητά και ποτά. Όμως δεν θα είναι το ίδιο όπως τις άλλες φορές. Η απουσία του Γέροντα από το τραπέζι λόγω της υγείας Του, θα είναι το παράπονο και η συζήτηση όλων.

Δεν θα υπάρξει καμία διάθεση ούτε για όργανα ούτε για χορούς όπως συνηθιζόταν εκείνη την ημέρα και που Εκείνος ευχαριστιόταν ιδιαιτέρως για τη Χάρη του Αγίου Του. Εκατοντάδες είναι αυτοί που θα περάσουν από την οικία Του να του ευχηθούν και να τον ευχαριστήσουν για όσα έκανε για τον Άγιο και για τους ίδιους.

                               

Ρεπορτάζ του ΚΡΗΤΗ TV από την εορτή του Οσίου Χατζή-Ανανία.

Ολόκληρη η Θεία Λειτουργία από την εορτή του Οσίου Χατζή-Ανανία. Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής – 22 Απριλίου 2017


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.