Η εορτή του Οσίου

Η μνήμη του Οσίου εορτάζεται στις 22 Απριλίου.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει Παρεκκλήσι αφιερωμένο σε εκείνον αν και ο φυσικός του χώρος είναι η Μονή Παναγίας Εξακουστής. Είναι ο πρώτος της Κτήτορας της Μονής, εκεί βρήκε την εικόνα της Παναγίας και εκεί ετάφη μετά τον οσιακό του θάνατο.

Ο Γέροντας Ιωαννίκιος για πολλά χρόνια έχει καθιερώσει και ο ίδιος οργανώνει την εορτή του Οσίου. Είναι μεγάλη και πανηγυρική ημέρα και για τον ίδιο, εορτάζει ο «Άγιος του, ο προστάτης του, ο συνοδοιπόρος του» και για να τιμήσει τη Χάρη του, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία καλεί για φαγητό σε ταβέρνα, όλους τους πιστούς.

Τα πρώτα χρόνια το πανηγύρι του γινόταν στις Μάλλες, τη γενέτειρα του Οσίου και του Γέροντος, ένα χωριό που βρίσκεται Βορειοδυτικά της Ιεράπετρας. Αργότερα γινόταν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βαχού Βιάννου, εκεί όπου μένει και ο γέροντας από το 1994. Φέτος (2017) και για πρώτη φορά, μετά από συνεννόηση με το νέο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλο, έγινε στη Μονή Εξακουστής.

Κάθε χρόνο την ημέρα εορτής του Οσίου Χατζή-Ανανία τόσο κατά τον Εσπερινό, όσο και κατά τον Όρθρο με την Ακολουθία, εκατοντάδες πιστοί συγκεντρώνονται από όλη την Κρήτη και όχι μόνο, για να τον τιμήσουν και να τον δοξάσουν. Οι αρτοκλασίες και οι προσφορές για τον όσιο, ξεπερνούν ακόμα και τον αριθμών των πιστών που προσέρχονται.