Ο Γέροντας Ιωαννίκιος και ο Όσιος Χατζή-Ανανίας

Από παιδί, τόσο από το οικογενειακό του περιβάλλον, όσο και από τον Εφημέριο & Ηγούμενο Ιερόθεο Μπαρμπεράκη, ανιψιό του Οσίου Χατζή-Ανανία, άκουγε και ρουφούσε σαν σφουγγάρι τα θαυμαστά της Χριστιανικής Πίστης, αλλά και για τη ζωή και τα θαύματα του χωριανού τους Αγίου.

Όλοι στο χωριό μίλαγαν καθημερινά με μεγάλο σεβασμό και ευλάβεια, για την Άγια μορφή του Ανανία Μπαρμεράκη, για την Χριστιανική και Μοναστηριακή ζωή Του, για τα Πνευματικά Του χαρίσματα, για τα υπερκόσμια θαύματα που έκανε, αλλά και για την Ευλογία και τη Χάρη που σκέπαζε τον τόπο τους, ολόκληρη την Κρήτη, αλλά και όπου αλλού ακουγόταν το όνομα Του.

Το καλοκαίρι του 1968 ως Ηγούμενος της Μονής Εξακουστής, προχώρησε στην ανακομιδή των λειψάνων του Οσίου Χατζή-Ανανία. Γνώριζε από τον Ηγούμενο Ιερόθεο ότι είχε ταφεί στην σκιά του κυπαρισσιού που ο ίδιος ο Άγιος είχε φυτέψει στο προαύλιο της Μονής.

Το μέρος ήταν γεμάτο ξερόχορτα, όμως εκ θαύματος υποδεικνύει ακριβώς το σημείο που βρισκόταν θαμμένη η σωρός και στο οποίο άρχισε να σκάβει ένας εργάτης που είχε μαζί του.

Από την αρχή τους σκέπασε μία πρωτόγνωρη, μία ασύλληπτη, μία άρρητη ευωδία, που όσο προχωρούσαν γινόταν ακόμα πιο έντονη.

Σε βάθος 80cm περίπου, βρήκαν τα Ιερά και μυρίπνοα λείψανα του Αγίου, (τότε έθαβαν τους νεκρούς χωρίς κάσα) και αφού τα φρόντισαν, τα έβαλαν σε κασόνι που το μετέφεραν μέσα στο Ναό.

Όταν ο Μητροπολίτης επισκέφτηκε τη Μονή και άνοιξε το κασόνι τον πλημύρισε η ίδια ευωδία και αμέσως ζήτησε από τον Ιωαννίκιο να αρχίσει να συγκεντρώνει στοιχεία, ώστε να προχωρήσουν στην Αγιοκατάταξη του Χατζή-Ανανία, πράγμα που ακούραστα και με πάθος συνεχίζει ακόμα και σήμερα.

Από τότε που ο Άγιος εκοιμήθει μέχρι την ανακομιδή των Ιερών Του λειψάνων δεν είχε κάνει ή δεν υπάρχει κάποιο καταγεγραμμένο θαύμα Του. Όμως με την αφοσίωση τις προσευχές και τον αγώνα του Γέροντα θα αποκαλυφθεί η μεγάλη θαυματουργή δύναμη του Αγίου και οι μαρτυρίες και οι ομολογίες πιστών για τη Χάρη Του, είναι συνεχείς και πολλές φορές απίστευτες.

Στο Εκκλησάκι που έχει διαμορφώσει στην οικία του, βρίσκονται η εικόνα και η Ακοίμητος Κανδήλα του Αγίου Χατζή-Ανανία, όπου ο Γέροντας έχει επιτελέσει για περισσότερες από 3.000 φορές το Ιερό Ευχέλαιο και που ανάβει με το Άγιο Φως της Αναστάσεως του Κυρίου.

Το θαυματουργό λαδάκι από την Κανδήλα, που έχει θεραπεύσει τόσους ανθρώπους, το ζητούν όλοι όσοι επισκέπτονται τον Γέροντα στην οικία του, πάρα πολλοί τηλεφωνικώς από όλη τη χώρα, ακόμα και από το εξωτερικό, απόδειξη της δύναμης και της Θείας Χάρης του Αγίου Χατζη-Ανανία.

Χωρίς να έχει σπουδάσει, δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη και την αφοσίωση του στον Άγιο, το χειμώνα του 2002 εμπνευσμένος από Θεία Φώτιση, θα Τον δοξάσει και θα Τον υμνήσει γράφοντας τον βίο Του καθώς επίσης την Ακολουθία, τη Παράκληση μαζί με τα Μεγαλυνάρια και τα Εγκώμια, όλα αφιερωμένα στη Θεία Χάρη Του.

Το βράδυ της Τρίτης 18 Φεβρουαρίου, ένα ιδιαίτερα Θαυμαστό γεγονός θα τον σημαδέψει. Καθόταν στο γραφειάκι του σπιτιού του και έγραφε Μεγαλυνάρια και Εγκώμια για τον Άγιο όταν άνοιξε μόνη της η εξώπορτα και μπήκε ένα γεροντάκι ρασοφόρος ξυπόλυτος και έγινε μεταξύ τους ο ακόλουθος διάλογος:

-Εδώ είναι ζεστά!

-Είναι ζεστασιά γιατί ανάβει η σόμπα ολημερίς, του είπε.

-Σε βλέπω και γράφεις, θα μου πεις τι γράφεις;

-Ασχολούμαι με τη βιογραφία και τα θαύματα ενός Οσίου από το χωριό μου που λέγεται Ανανίας Μπαρμπεράκης, που έκαμε πολλά θαύματα και πρέπει να ανακηρυχθεί Άγιος, όπως ο Γέροντας Του ο Γεροντογιάννης από τη Μονή Καψά.

-Έγραψες πολλά;

-Όσα ξέρω και θυμάμαι, τώρα γράφω Απολυτίκιο, Μεγαλυνάρια και Εγκώμια.

-Ξέρεις δύο ακόμη και δεν τα έγραψες!

-Ποια είναι αυτά;

-Κοίταξε πάνω από την Ευχή του Ιησού και θα θυμηθείς.

Εκείνος κοίταξε στον τοίχο που βρισκόταν γραμμένη η Ευχή και σαν να ήταν κινηματογραφική οθόνη παρουσίαζε ένα ξυλόφουρνο που από το στόμιο του έβγαιναν στάχυα κριθαριού και από πάνω ένας ρασοφόρος που πετούσε στους αιθέρες σαν αετός.

-Κοίταξε καλά και προσπάθησε να θυμηθείς, του είπε ξανά.

Ύστερα από λίγο θυμήθηκε τα δύο περιστατικά, το πρώτο του το είχε διηγηθεί η Μοναχή Ευσεβία Παναγιωτάκη και είχε να κάνει με το θαύμα που έκανε ο Γεροντογιάννης στη μονή Καψά όταν έριξε σπόρους κριθάρι στον πυρωμένο ξυλόφουρνο και μία εβδομάδα αργότερα οι σπόροι βλάστησαν και έκαναν καταπράσινα δροσερά στάχια με πολύ καρπό.

Το δεύτερο περιστατικό ήταν αυτό που είχε ακούσει μικρός να το διηγείται η Βουβή Άννα Παπαδοπετράκη στην μητέρα του, με τον Άγιο που πετώντας επισκεπτόταν έναν Όσιο Ασκητή που βρισκόταν ψηλά στα Τεριά, μία περιοχή πάνω από το χωριό Του τις Μάλλες.

-Διάβασε Μου το Απολυτίκιο, θέλω να το ακούσω.

Εκείνος του το διάβασε μαζί με τα Μεγαλυνάρια και τα Εγκώμια.

-Καλά είναι του είπε, να λες ότι μου αρέσουν και ο Όσιος θα ευχαριστηθεί.

Αμέσως μετά το γεροντάκι χάθηκε, εξαφανίστηκε και όταν πολύ αργότερα ο Γέροντας συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί, κατάλαβε ότι ήταν ο Άγιος που τον είχε επισκεφτεί για να του δώσει δύναμη και να τον καθοδηγήσει.

Το Μάιο του 2004 θα εκδώσει την Ακολουθία για τον Αγίου και τον Παρακλητικό Του Κανόνα μαζί με προσευχές, τα οποίο θα τυπώσει και θα δίδει δωρεάν στους πιστούς, για ευλογία.

Αναφέρεται σε όλο Του το βίο, από την στιγμή της γεννήσεως Του, τη μοναχική και μοναστηριακή Του διαδρομή, τα θαύματα που έκανε και κάνει, έως την Οσιακή Του κοίμηση και που διαβάζοντας την ακόμα και αν δεν έχεις ακούσει τίποτα για Εκείνον, μαθαίνεις για τη βιωτή Του και για τη Θεία Χάρη Του.

Κάθε χρόνο την ημέρα εορτής του Αγίου μας Χατζή-Ανανία τόσο κατά τον Εσπερινό, όσο και κατά τον Όρθρο με την Ακολουθία Του, εκατοντάδες πιστοί συγκεντρώνονται από όλη την Κρήτη και όχι μόνο, για να τον τιμήσουν και να τον δοξάσουν.

Είναι μεγάλη και πανηγυρική ημέρα και για τον Γέροντα μας, που για να τιμήσει τη Χάρη του Αγίου, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία καλεί για φαγητό σε γειτονική ταβέρνα, όλους τους πιστούς.

Ως ακούραστος μέρμηγκας, συγκέντρωνε με επιμέλεια και ζήλο στοιχεία για τον βίο και τα θαύματα του Αγίου και στις 13 Οκτωβρίου 2008, στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας παρουσιάσθηκε το βιβλίο, με τίτλο «Ο Όσιος Χατζή-Ανανίας, ο Κτήτορας της Ιεράς Μονής Εξακουστής Ιεράπετρας».

Το βιβλίο εκτός από τη ζωή του Χατζή-Ανανία περιελάμβανε με λεπτομέρειες και αρκετά θαύματα που ο ίδιος ο Άγιος έκανε όταν ήταν ακόμη εν ζωή, αλλά και πολλές επώνυμες μαρτυρίες πιστών που κατέγραψαν το θαύμα που έζησαν οι ίδιοι ή κάποια συγγενικά τους πρόσωπα. Στις σελίδες προστεθήκαν ακόμα φωτογραφίες της εποχής και εικόνες του Αγίου.

Είχε κρατήσει ως φυλακτό όλες τις διηγήσεις που από παιδί είχε ακούσει από τον Ιερόθεο Μπαρμπεράκη πρώτο Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Εξακουστής, αλλά και από πολλούς συγχωριανούς Του, που γνώρισαν ή που είχαν ευεργετηθεί από τον Άγιο. Το βιβλίο εκδόθηκε υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ενώ ο ίδιος ανάλαβε ολόκληρη την οικονομική δαπάνη.

Μόλις πέντε χρόνια αργότερα, το 2013 και ενώ έχει καταγράψει 87 νέα θαύματα, τα οποία ομολογούν οι ίδιοι που τα βίωσαν και αναφέρουν ακόμα και τον αριθμό του τηλεφώνου τους, προχωράει στην έκδοση νέου βιβλίου χιλίων αντιτύπων, με τίτλο «Σύγχρονα θαύματα του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός Ημών Χατζή-Ανανία Μπαρμπεράκη», το οποίο διανέμει και αυτό δωρεάν για ευλογία και για τη Χάρη του Αγίου.

Τον Ιούλιο του 2017 ο Γέροντας αφού έχει ολοκληρώσει το νέο Του βιβλίο με νέα θαύματα του Χατζή-Ανανία (98 στον αριθμό), θα προχωρήσει στην έκδοση του σε 2000 αντίτυπα τα οποία και θα διανέμει ξανά δωρεάν για ευλογία.

Είναι και αυτό γραμμένο όπως και το προηγούμενο με τη διαφορά ότι περιέχει επιστολές επωνύμων, που αναφέρουν στοιχεία τόσο για τον Άγιο όσο και τα τον Γέροντα. Αναφέρονται επίσης προσευχές και αποσπάσματα από τα γραπτά του Ίδιου του Γέροντα, που σε συνδυασμό με τις θαυμαστές αναφορές των πιστών, αλλά και τις έγχρωμες εικόνες, το μετατρέπουν σε ένα ιερό προσευχητάρι.

Όπως και στο προηγούμενο, στο εξώφυλλο εικονίζεται ο Άγιος και στο οπισθόφυλλο ο σταυρός του Γέροντα, που είναι γεμάτος με λείψανα αγίων και με τον οποίο έχει σταυρώσει χιλιάδες πιστούς όλα αυτά τα χρόνια.

Συμβαίνει σε αρκετούς να έχουν αισθανθεί έκπληκτοι, τη μοναδική ευωδία που αποπνέουν τα μυρίπνοα Λείψανα του Αγίου μας, στο σπίτι τους ή στο αυτοκίνητο, ή ακόμα σε κάποιο νοσοκομείο.

Όλα αυτά εξηγεί ο Γέροντας είναι σημάδια που μας ομολογούν ότι ο Άγιος είναι ζωντανός, ότι η πίστη μας είναι ζωντανή και πως τέτοια περιστατικά είναι καθημερινά, αρκεί να έχομε πραγματική πίστη για να μπορέσουμε να τα δούμε και να τα κατανοήσουμε.

Ο Όσιος Χατζή-Ανανίας είναι ο αχώριστος συνοδοιπόρος

και ο προστάτης του Γέροντος Ιωαννικίου.