Η Πνευματική Αντίσταση και ο Έλεγχος, Ιερό Χρέος για Κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό

Η Πνευματική Αντίσταση και ο Έλεγχος, Ιερό Χρέος για Κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό

      Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021. ΙΑ Κυριακής Λουκά με την παραβολή του μεγάλου δείπνου. Εορτή της Ορθοδοξίας: Κυριακή των Αγίων Προπατόρων. Ο Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός ο Επίσκοπος Τριμυθούντος Κύπρου. Ο Όσιος Ιωάννης ο Επίσκοπος Ζιχνών. Ο Άγιος Συνετός ο Μάρτυρας. Ο Άγιος Αιθέριος.  Ευαγγέλιο:  Κατά Λουκά, ιδ΄ 16-24. Η παραβολή του μεγάλου δείπνου. Απόστολος: Επιστολή Αποστόλου Παύλου – Προς Κολοσσαείς, γ΄ 4-11. Ο ανακαινισμένος άνθρωπος.

   

Αποστολικό Κήρυγμα

«Μη συγκοινωνείτε τοις έργοις τοις ακάρποις του σκότους, μάλλον δε και ελέγχετε».

 

 

            Αγαπητοί μου αδελφοί.

Οι άνθρωποι σήμερα εύκολα ρέπουν προς τον έλεγχο, χωρίς διάκριση. Παρακολουθούν και είναι πρόθυμοι να κοιτάζουν τη ζωή και τα σφάλματα των άλλων. Χωρίς φυσικά να έχουν αυτό το δικαίωμα. Ούτε την καλή διάθεση και την καλή αγάπη αλλά και με διάκριση να διορθώσει τα τυχών λάθη τα οποία γίνονται, από κάποιους. Βέβαια οι γονείς μας, οι εκπαιδευτικοί μας, οι Πνευματικοί μας Πατέρες, είναι υποχρεωμένοι και οφείλουν να κάνουν κάτι τέτοιο. Με κίνητρο βέβαια πάντα την αγάπη και το ειλικρινές ενδιαφέρον. Με προϋπόθεση οι ίδιοι να μην είναι ένοχοι για παραβάσεις και παραλείψεις που ελέγχουν. Γι’ αυτό και ο Απόστολος Παύλος μας συνιστά στη σημερινή Αποστολική Περικοπή: Να μη γίνεσθε συμμέτοχοι και συνένοχοι στα άκαρπα και ολέθρια έργα του σκότους. Οφείλετε να τα ελέγχετε.    

            Δυστυχώς όμως ζούμε σε μια κοινωνία που πλεονάζει το κακό, τα έργα του σκότους και της γρουσουζιάς. Διαπράττονται δυστυχώς τόσα άσχημα. Συκοφαντίες, διαβολές, αδικίες, κλοπές, ληστείες, απάτες, φόνοι και τόσα άλλα τα οποία «αισχρόν εστί και λέγειν». Αμαρτήματα και αδικήματα γονέων προς τα παιδιά και παιδιών προς τους γονείς. Σκάνδαλα μεταξύ συζύγων, φίλων, συγγενών, συναδέλφων, συνανθρώπων. Πράξεις ολέθριες που δημοσιοποιούνται και προβάλλονται μάλιστα από τα μέσα μαζικής ενημερώσεως. Καθημερινά η όραση και η ακοή μας πλήττεται από αυτά. Ο αέρας είναι μολυσμένος από «τα έργα του σκότους». Πως ο Χριστιανός θα μείνει μακριά απ’ όλα αυτά; Φυσικά με την αποφυγή τους, αλλά περισσότερο με την αντίστασή την οποία πρέπει να έχει σε αυτά. Η υποχώρηση δεν διορθώνει τίποτα. Η αντίσταση βοηθάει. Βέβαια υπάρχουν και οι εσωτερικές αδυναμίες. Είναι ο πονηρός που μας ωθεί συνεχώς προς το κακό και την αμαρτία. Υπάρχουν όμως και οι αγαθές διαθέσεις που μας παρακινούν προς το καλό. «Μη συγκοινωνείτε τοις έργοις τοις ακάρποις του σκότους», μας λέει ο Απόστολος Παύλος. Μη συμμετέχετε, μην παίρνετε μέρος σε συζητήσεις και έργα που ασχολούνται με τα «άκαρπα», τα αμαρτωλά έργα δηλαδή. Ο άνθρωπος του Θεού ντρέπεται όχι μόνο όταν μιλάει γι’ αυτά αλλά και όταν τα βλέπει και τα ακούει.

            Πρέπει να κάνουμε μια Πνευματική αντίσταση. Τα μάτια μας να μην τα αφήνουμε να παρακολουθούν σκηνές και έργα αμαρτωλά. Στη φαντασία και στη σκέψη να μην επιτρέπουμε να ασχολούνται με τα ερεθίσματα των ανθρώπων. Την καρδιά μας ας την απομακρύνουμε από επιθυμίες που τη ρυπαίνουν. Έτσι αποφεύγουμε κάθε συμμετοχή σε έργα αμαρτωλά και παράνομα. Ακόμα, όταν επικοινωνούμε και βρισκόμαστε με ανθρώπους ξένους προς αυτή την τοποθέτηση, τότε «μη συσχηματίζεσθε τω αιώνι τούτω» (Ρωμ. 16, 2), όπως μας συμβουλεύει ο Θείος Απόστολος. Αντίσταση με θάρρος και ηρωισμό προς το κακό που μας περιτριγυρίζει. Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα, το ηθικό σθένος, για να γίνει μια υπόδειξη, μια παρατήρηση, ένας έλεγχος, σ’ αυτούς που παρεκτρέπονται. Όχι για επίδειξη της ανωτερότητάς μας, αλλά από αγάπη προς τους ταλαιπωρημένους από τα λάθη και την αμαρτία συνανθρώπους μας. Κάποτε και η απλή παρουσία ενός ανθρώπου αποτελεί υπόδειξη και παρατήρηση. Το σωστό παράδειγμα είναι τόσο εκφραστικό. Αποτελεί καθρέπτη στον οποίο βλέπουν την κατάσταση τους οι άλλοι. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα ανθρώπων που έρχονται σε συναίσθηση από τον άφωνο έλεγχο και κινούνται σε μετάνοια και διόρθωση.

            Αδελφοί μου,

Οι άνθρωποι του Θεού με τα λόγια τους θα προσπαθήσουν φυσικά να βοηθήσουν. Με τον κατάλληλο πάντοτε τρόπο και στον κατάλληλο χρόνο, με σύνεση και στοργή. Με αγάπη και ειλικρινές ενδιαφέρον. Τότε ασφαλώς ο έλεγχός μας θα έχει αποτελέσματα ευεργετικά. Για τον άλλο και για μας τους ίδιους. Ο έλεγχος, λοιπόν, αυτός ποτέ δεν πρέπει να παραλείπεται. Αποτελεί χρέος ιερό. Ακριβώς γιατί αποβλέπει στη σωτηρία του κινδυνεύοντος συνανθρώπου μας, για τον οποίο θυσιάσθηκε ο Χριστός.    Αμήν.    

 

 

     

π. Ε.Ρ.