Λεπτομέρειες της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η Προσευχή του Γέροντα Ιωαννικίου

Λεπτομέρειες της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η Προσευχή του Γέροντα Ιωαννικίου

    Για την Κοίμηση της Θεοτόκου δεν υπάρχουν πληροφορίες από την Καινή Διαθήκη. Οι πληροφορίες που υπάρχουν προέρχονται από τις διηγήσεις σημαντικών Πατέρων της Εκκλησίας μας, όπως των Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, Μόδεστου Ιεροσολύμων, Ανδρέα Κρήτης, Γερμανού Κωνσταντινουπόλεως, Ιωάννη Δαμασκηνού κ.ά., καθώς και από τα σχετικά τροπάρια της εκκλησιαστικής υμνολογίας. Στα κείμενα αυτά διασώζεται η αληθινή Παράδοση της Εκκλησίας γι’ αυτό το τόσο σημαντικό Θεομητορικό γεγονός.

     Έτσι, κατά την Εκκλησιαστική Παράδοση, η μητέρα του Ιησού Χριστού, η Υπεραγία Θεοτόκος, πληροφορήθηκε τον επικείμενο θάνατό Της από  τον Αρχάγγελο Γαβριήλ τρεις ημέρες προτού αυτός συμβεί και άρχισε να προετοιμάζεται κατάλληλα. Προσευχήθηκε στο όρος των Ελαιών και έδωσε τα υπάρχοντά Της σε δύο χήρες γειτόνισσες Της. Επειδή κατά την ημέρα της Κοίμησης Της δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, καθώς κήρυτταν απανταχού της γης, μία νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε κοντά Της. Μοναδικός απών ο Απόστολος Θωμάς.

    Η Κοίμηση της Θεοτόκου συνέβη στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, όπου και διέμενε. Αφού Της έκλεισαν τα μάτια, οι Απόστολοι μετέφεραν το νεκροκρέβατο Της στον κήπο της Γεθσημανής, όπου και Την έθαψαν. Κατά τη μεταφορά του λειψάνου Της, φανατικοί Ιουδαίοι αποπειράθηκαν να ανατρέψουν το νεκροκρέβατο Της αλλά τυφλώθηκαν. Μόνο ένας από αυτούς κατόρθωσε να το ακουμπήσει, όμως αστραπιαία μια αόρατη ρομφαία του έκοψε τα χέρια. Πάνω στον τάφο Της έχτισαν μεγαλοπρεπή Ναό αφιερωμένο στην Θεία Της Κοίμηση.

 

 

 

    Ο Απόστολος Θωμάς, όταν μετά από τρεις ημέρες πήγε στον τάφο Της, βρήκε μόνο τα εντάφια, η Παναγία είχε αναστηθεί. Την ψυχή Της την παρέλαβε ο ίδιος ο Χριστός και την πήγε στον ουρανό. Ήταν η μόνη φορά που έκανε κάτι τέτοιο ο Χριστός. Όταν εισήλθε η Παναγία στον Παράδεισο, από μπροστά Της παρέλασαν όλοι οι Άγιοι και τους ευλόγησε. Όταν όμως πέρασαν από μπροστά Της, οι γονείς Της, ο Ιωακείμ και η Άννα, τότε σηκώθηκε από τον θρόνο Της και τους ασπάστηκε, επιβεβαιώνοντας έτσι πως η εντολή του Θεού: ”τίμα τον πατέρα και την μητέρα σου”, έχει ισχύ και στον παράδεισο. Μόλις η Παναγία ενθρονίστηκε στα δεξιά του Υιού Της, οι άγγελοι έψελναν τον αγγελοσύνθετο ύμνο ”Άξιον εστί” και από τότε συνεχώς Της τον ψάλλουν και Της αρέσει πολύ. Τέλος η Παναγία ευλόγησε και όλους τους αγγέλους, με πρωτεργάτες τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ. 

 

 

    O Γέροντας Ιωαννίκιος έψαλε καθημερινά με πάθος, σε δικό Του τόνο και με την ιδιαίτερη φωνή Του στην Βασίλισσα του ουρανού και της γης, τον παρακάτω κατανυκτικό και σπάνιο ύμνο για το κοσμικό τυπικό, «Παναγία Δέσποινα»:

«Παναγία Δέσποινα, υπό την σκέπην σου πάντες, οι

Δούλοι σου προστρέχομεν, και παρακαλούμεν Σε οι ανάξιοι.

Πρόφθασον και λύτρωσαι ημάς, από πάσης περιστάσεως

και θλίψεων, των εξαφνικών και πανόλεθρων.

Οίδομεν ότι δύνασαι, πάντα αν όσα  θέλεις και βούλεσαι.

Δέσποινα του κόσμου, Ελπίς και Προστασία των Πιστών,

 Χαριτωμένη επάκουσον των παρακαλούντων Σε.»