Με Μεγαλοπρέπεια το Πανηγύρι του Οσίου Χατζη-Ανανία εκ Μαλλών

Με Μεγαλοπρέπεια το Πανηγύρι  του Οσίου Χατζη-Ανανία εκ Μαλλών

     Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα αξιωθήκαμε εφέτος να γιορτάσουμε το μεγάλο Όσιο του τόπου μας, τον Θεοφόρο Πατήρ ημών Χατζη-Ανανία, μιας και την προηγούμενη χρονιά οι Εκκλησίες ήταν δυστυχώς απαγορευμένες για τους πιστούς, μετά την απόφαση της  Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης λόγο του κορονοϊού.

 

      

        Ο Όσιος τιμάτε κανονικά στις 22 Απριλίου. Την βραδιά εκείνη, Μ. Σάββατο του 1907 αμέσως μετά το Χριστός Ανέστη παρέδωσε οσιακά το πνεύμα του. Όμως όταν η εορτή Του είναι κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής του Πάσχα μεταφέρεται στην Διακαινήσιμο εβδομάδα. Έτσι εφέτος τον εορτάσαμε την Πέμπτη 6 Μαΐου.

       Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το πανηγύρι Του πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής στις Μάλλες. Είναι ο Α΄ Κτήτορας της Μονής. Εκεί παιδί ακόμα ο Αντώνιος Μπαρμπεράκης,  με προτροπή της Παναγίας σε όραμα βρήκε σε σπήλαιο την εικόνα Της, εκεί ασκήτευσε, εκεί θαυματούργησε, εκεί εκοιμήθη και εκεί ετάφη.

 

 

       Με ευλάβεια και κατάνυξη, το απόγευμα της Τετάρτης 5 Μαΐου εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Δεκάδες πιστοί παρευρέθηκαν, δεκάδες οι αρτοκλασίες και τα αφιερώματα για τον μεγάλο Άγιο που θαυματουργούσε και εξακολουθεί να θαυματουργεί και να προστρέχει όπου τον ευλαβούνται και τον επικαλούνται. Τρανή απόδειξη οι εκατοντάδες καταγεγραμμένες επώνυμες ομολογίες για τα θαύματα και τις παρεμβάσεις Του.

 

 

      Το Μοναστήρι έλαμπε. Οι κήποι του ολάνθιστοι γέμιζαν με μοναδικές ευωδίες ολόκληρη τη Μονή. Όλοι τους θαύμαζαν και έκαναν λόγο για ένα επίγειο παράδεισο.  Για άλλη μία χρονιά η ταπεινή Ηγουμένη Γερόντισσα Ολυμπιάδα μαζί με την εργατική και επίσης ταπεινή συνοδείας της, οι Αδελφές Φιλοθέη, Δωροθέα, καθώς και η νέα δόκιμη Ειρήνη, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.

 

 

       Στον αύλειο χώρο έγινε η ευλόγηση των Άρτων και στο τέλος υπήρξε κέρασμα, καφές, αναψυκτικά, διάφορα καλούδια καθώς και κόκκινα αυγά για όλους. Όλοι προσκυνούσαν ευλαβικά την εικόνα και το Ιερό Λείψανο του Αγίου και έβαζαν μετάνοια στο κενοτάφιο που τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί στο σημείο που βρέθηκαν τα μυρίπνοα Λείψανα Του.

 

 

      Το πρωί της Πέμπτης, εκατοντάδες πιστοί κατέφθασαν για να τιμήσουν το Όσιο Χατζη-Ανανία. Ήταν κυρίως πνευματικά παιδιά του Γέροντος Ιωαννικίου Ανδρουλάκη (1924-2017) από τους Νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου. Σίγουρα δεν ήταν όπως τις άλλες φορές. Πολλοί ακόμα περισσότεροι θα επιθυμούσαν να παρευρεθούν όμως οι απαγορεύσεις λόγο του κορονοϊού δεν τους το επέτρεψαν.

 

 

        Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, που καθιέρωσε την εορτή του Αγίου να γίνεται στο Μοναστήρι με την παρουσία του, χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας. Ο ίδιος τέλεσε το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας με τον αριθμό των μετεχόντων των Αχράντων Μυστηρίων να είναι πολύ μεγάλος.

 

 

      Μετά την Θεία Λειτουργία έγινε λιτανεία του Ιερού Λειψάνου του Αγίου γύρω από τον Ιερό Ναό της Μονής και ακολούθησε η ευλόγηση των άρτων. Στο τέλος, από την είσοδο του Ιερού Ναού ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κήρυξε τον θείο λόγο. Κυρίως αναφέρθηκε στην υπακοή και στην ταπεινότητα που διέκριναν τον Όσιο, αρετές που τον οδήγησαν στην αγιότητα, σε αντίθεση με το σήμερα, θέλοντας να τονίσει τη στάση των πιστών στις αποφάσεις των Ιεραρχών.

 

 

 

 

       Πνευματικά παιδιά του Γέροντα Ιωαννικίου συγκεντρώθηκαν στο κενοτάφιο του Οσίου Χατζη-Ανανία και όλοι μαζί έψαλαν τα Μεγαλυνάρια και το τροπάριο Του. Στο Αρχονταρίκι αλλά και τον αύλειο χώρο της Μονής, τα πλούσια κεράσματα που είχε επιμεληθεί η Αδελφότητα, ευχαρίστησαν όλους τους παρευρισκόμενους με τις ευχές να δίνουν και να παίρνουν.

 

 

 

 

      Στεναχώρια αλλά και ποικίλα σχόλια προκάλεσε η απόφαση της Μητρόπολης να μην ψαλεί φέτος η Ακολουθία που ο Γέροντας Ιωαννίκιος, αν και είχε τελειώσει μόλις την 4η Δημοτικού, με θεία φώτιση και με θαυμαστό τρόπο είχε γράψει και εκδώσει τον Μάιο του 2004 μαζί με τον Παρακλητικό Κανόνα και προσευχές. Με απορία και απογοήτευση επίσης, άκουσαν οι πιστοί τον Λόγο του Μητροπολίτου. Δεν αναφέρθηκε ούτε για μία στιγμή στον Γέροντα Ιωαννίκιο όπως αναλυτικά έκανε τις προηγούμενες φορές και ενώ ανέμεναν να ακούσουν τις εξελίξεις σχετικά με την αγιοκατάταξη του Οσίου, που ο ίδιος δημόσια είχε αναφερθεί πέντε χρόνια πριν, δεν ειπώθηκε το παραμικρό.

 

 

     Όσοι γνώρισαν τον Γέροντα Ιωαννίκιο και όσοι έχουν διαβάσει τον βίο του, ξέρουν καλά πως η σχέση του με τον Όσιο Χατζη-Ανανία είναι άρρηκτη, είναι μοναδικά πνευματική, είναι συγκλονιστική! Σε αυτό τον σύνδεσμο (https://www.osiosxatziananias.gr/o-gerontas-ioannikios-ke-o-osios-chatzi-ananias), μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά. Ακόμα και μετά την κοίμηση του βρίσκετε πάντα μαζί με τον Άγιο του, τον Πατέρα του, που τόσο αγάπησε, υπηρέτησε, ανέδειξε, δόξασε, ύμνησε και τίμησε. Οι ομολογίες πολλές, ενδεικτικά η ακόλουθη σε αυτό τον σύνδεσμο:

(https://www.osiosxatziananias.gr/%cf%84%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%b9%ce%ac)

 

Η Χάρις του Οσίου Χατζη-Ανανία εκ Μαλλών,

Μοναχού και Προσκυνητού να σκεπάζει όλο τον κόσμο!

Χρόνια Πολλά στην Ανανία και στον Ανανία !!!

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ