Ποιος Άγιος Συνέδεσε τη Πίστη με την Αληθινή Επιστήμη;

Ποιος Άγιος Συνέδεσε τη Πίστη με την Αληθινή Επιστήμη;

     Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020. Κυριακής του Αγίου Λουκά. Εορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής και Απόστολος. Ο Άγιος Μαρίνος ο Γέρων. . Ευαγγέλιο:  Κατά Λουκά, ι΄16-21. Αλίμονο στις αμετανόητες πόλεις. Η επιστροφή των εβδομήντα δύο. Η αγαλλίαση του Ιησού. Απόστολος: Επιστολή Αποστόλου Παύλου, Προς Κολοσσαείς, δ΄ 5-11.   Προτροπές. Τελικοί Χαιρετισμοί. 

 

Κήρυγμα

«Ασπάζεται υμάς Λουκάς ο ιατρός ο αγαπητός».

 

 

 

            Αγαπητοί μου αδελφοί.

Από τους εκλεκτούς συνεργούς του μεγάλου Αποστόλου των Εθνών Παύλου ήταν ο Λουκάς. Στη σημερινή Κυριακή εορτάζουμε την μνήμη του. Γι’ αυτό και ο λόγος αφιερώνεται σ’ αυτόν. Δεν ήταν τυχαίος άνθρωπος ο Άγιος Λουκάς. Είχε προικισθεί από τον Θεό με πολλά χαρίσματα. Η μορφή του είναι πολύ αγαπητή όχι μονάχα για τον Απόστολο Παύλο, αλλά ιδιαιτέρως και για μας τους Έλληνες. Γιατί, όπως σημειώνει ο ιστορικός Ευσέβιος, ήταν ελληνικής καταγωγής.

            Στην Αντιόχεια της Συρίας πρωτοαντίκρισε το φως του ήλιου. Στη μεγάλη αυτή και ξακουστή πόλη μέσα σε ειδωλολατρικό περιβάλλον. «Ην το γένος των από Αντιοχείας»,  σημειώνει ο Εκκλησιαστικός ιστορικός. Στην πόλη αυτή, που για πρώτη φορά οι μαθητές του Χριστού, πήρανε το όνομα Χριστιανοί (Πράξ. ΙΑ΄26), υπήρχε παρακμή, διαφθορά, κατάπτωση μεγάλη.

            Για τα φοιτητικά του χρόνια, δυστυχώς δεν έχουμε πληροφορίες από τους βιογράφους του. Πάντως φαίνεται ότι ο Άγιος Λουκάς σχετίζεται νωρίς με τους Χριστιανούς της Αντιόχειας. Όμως την είσοδό του στον Χριστιανισμό και την φωτισμένη του πίστη στον Λυτρωτή Χριστό, την οφείλει στον φλογερό Απόστολο Παύλο. Δάσκαλο του και καθοδηγός του «στα μονοπάτια της χάριτος», ήταν ο Απόστολος Παύλος. Δεν αποκλείεται η πρώτη συνάντηση του νεαρού Λουκά με τον Απόστολο Παύλο να έγινε στην Ταρσό, όπου είχε πάει για να παρακολουθήσει ανώτερες ιατρικές σπουδές. Δέσμιος ο Απόστολος Παύλος στη φυλακή της Ρώμης, γράφει προς τους Κολασσαείς: «Ασπάζεται υμάς Λουκάς ο ιατρός ο αγαπητός» (Κολ. Δ’ 14)

            Και όμως η μόρφωση αυτή που πήρε ο μαθητής του Αποστόλου Παύλου Λουκάς δεν τον εμπόδισε καθόλου να δεχθεί την «Καινή Διδαχή», το κήρυγμα του Ευαγγελίου. Το ιστορικό λειτούργημα δεν στάθηκε εμπόδιο να υπηρετήσει τον Χριστό και να γίνει Ευαγγελιστής του μηνύματος Του. Με το παράδειγμα του αυτό δίνει ένα δυνατό μήνυμα στους σημερινούς Χριστιανούς γιατρούς, αλλά και σε κάθε μορφωμένο άνθρωπο. Δείχνει τον δρόμο για έναν υπέροχο συνδυασμό: Χριστιανικής Πίστεως και αληθινής επιστήμης…

            Ο Ευαγγελιστής Λουκάς δεν έμεινε μονάχα σ’ αυτό το υπέροχο συνδυασμό χριστιανικής πίστεως και επιστήμης. Προχώρησε αποφασιστικά πιο ψηλά. Σ’ ένα πνευματικό άλμα πίστεως και αγάπης. Σε μια θαυμαστή προσφορά του επαγγέλματός του και της ζωής του, στην υπόθεση της ιεραποστολής για τον Χριστό.

                        Αγαπητοί μου αδελφοί.

Πρέπει να σκεφτούμε τον νεαρό γιατρό Λουκά μέσα στην ειδωλολατρική Αντιόχεια. Με πλούσια χαρίσματα. Με πλούτη και αξιοζήλευτη κοινωνική θέση. Και ο Χριστιανισμός τότε ήταν μια αίρεση μισητή για τον λαό και τους άρχοντες. Ο νεαρός αυτός γιατρός με την πλατιά μόρφωση, με τα πολλά χαρίσματα και ταλέντα, να θέσει τον εαυτό του άνευ όρων στην υπόθεση του Χριστού. Να γίνει ακόλουθος και εκλεκτός συνεργάτης του Μεγάλου Αποστόλου Παύλου. Να προσφέρει ολόκληρο τον εαυτό του στην Ιεραποστολή της Εκκλησίας.

            Ο Γιατρός Λουκάς ήταν και άριστος ελληνιστής, ιστορικός ακριβής, λογοτέχνης εξαίρετος και με σπάνια συγγραφική ικανότητα. Μας χάρισε δύο από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης. Τα κατά Λουκάν Ευαγγέλιο και τις Πράξεις των Αποστόλων. Απευθύνεται προ παντός στους Χριστιανούς που ήταν πρώτα εθνικοί ειδωλολάτρες και δίνει σπουδαίες πληροφορίες για την ζωή και το έργο του Χριστού και της πρώτης Εκκλησίας.

            Το Ευαγγέλιο του είναι πολύτιμο. Γιατί περιέχει εκτός των άλλων και μοναδικές σπουδαίες πληροφορίες για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την Γέννηση και την Υπαπαντή του Κυρίου, καθώς και τις δύο περίφημες παραβολές «του καλού Σαμαρείτου και του Ασώτου Υιού»….    Αμήν!  

 

π. Ε.Ρ

 

 

Εικόνες από το διαδίκτυο