Τι Σημαίνει για Εμάς Εκείνος που Γεννήθηκε για να Θυσιαστεί και να μας Σώσει;

Τι Σημαίνει για Εμάς Εκείνος που Γεννήθηκε για να Θυσιαστεί και να μας Σώσει;

    Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018. Κυριακής Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως. Εορτή της Ορθοδοξίας: Οι Άγιοι Δέκα Μάρτυρες που μαρτύρησαν στην Κρήτη. Η Ανάμνηση των Εγκαινίων της Εκκλησίας μας, της Αγίας Σοφίας. Ο Άγιος Ναούμ ο Θεοφόρος και θαυματουργός. Ο Όσιος Παύλος Αρχιεπίσκοπος Νεοκαισαρείας. . Ο Άγιος Σχίνων. Ο Όσιος Νήφων Επίσκοπος Κωνσταντιανής. Ο Άγιος Χρυσόγονος. Ευαγγελική Περικοπή Κατά Ματθ. α΄1-25. Απόστολος  Εβρ. ια΄9–10, 32-40.

 

Το Κήρυγμα

 «αυτός γαρ σώσει τον λαόν αυτού από των αμαρτιών αυτών».

(διότι αυτός θα σώσει πράγματι το λαό του από τις αμαρτίας τους.)

 

                  Αγαπητοί μου αδελφοί.

Άνθρωποι πολλοί σήμερα, μπροστά στις εκπληκτικές κατακτήσεις και επιτυχίες στον τομέα της επιστήμης, της τεχνικής, της τεχνολογίας, εύκολα μπορεί να πούνε: Από τι έχουμε ανάγκη να μας σώσει σήμερα ο Χριστός;

 

 

            Πόσες φορές όμως ο άνθρωπος νιώθει τόσο αδύναμος και μικρός! Κι αν υπερνικώνται τα προβλήματα της ζωής μας δεν μπορούν να κατανικηθούν τα προβλήματα της ψυχής, όπως το κακό και η αμαρτία… Πόσες φορές δεν νιώθουμε ανίσχυροι απέναντι στο κακό που φωλιάζει μέσα μας; «Βλέπω έτερον νόμον εν τοις μέλεσί μου αντιστρατευόμενον τω νόμω της αμαρτίας», ομολογεί ο απόστολος Παύλος (Ρωμ. Ζ’ 23).

                    Όμως εμείς κυριευόμαστε συχνά από διάφορα πάθη όπως η φιλαυτία, ο φθόνος, η ανηθικότητα και τα συναφή τους. Πάθη που βασανίζουν εμάς τους ίδιους, αλλά ταλαιπωρούν και τους άλλους. Μερικοί προσπαθούν να απαλλαγούν από αυτά, αλλά καταλαβαίνουν πως μόνοι τους, με τις δικές τους δυνάμεις είναι αδύνατο να το πετύχουν. Και τότε ή απελπίζονται ή βυθίζονται βαθύτερα στο κακό, και μένουν δούλοι σε αυτό.

 

 

            Ευτυχώς όμως εκείνοι που προσέχουν το «Αυτός σώσει τον λαόν αυτού από των αμαρτιών αυτών», καρφώνουν τα μάτια τους, την ύπαρξη τους, στον μοναδικό, στον θείο Σωτήρα. Θέλουν και ζητούν από Αυτόν τη δύναμη, το κουράγιο αλλά και την θεία χάρη του, ώστε να καταπολεμήσουν την αμαρτία και να απαλλαγούν από τα δεσμά της.

              Για να απαλλαγούμε από την αμαρτία που ποτέ δεν απαλλασσόμαστε από αυτήν, αλλά προσπαθούμε, είναι να νιώσουμε ότι είμαστε «κοπιώντες και πεφορτισμένοι». Μακριά από τη θεία χάρη θα είμαστε για πάντα αιχμάλωτοι του κακού. Και ότι μονάχα Αυτός μπορεί να μας δώσει τη δύναμη να αγωνισθούμε κατά του κακού.

 

 

        Έπειτα, δεν μας αναγκάζει κανείς και πολύ δε περισσότερο ο ίδιος ο Θεός, ο δημιουργός μας. Δεν μας προσφέρει τη σωτηρία με τη βία και πολύ δε περισσότερο με τον εξαναγκασμό. «Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν» μας έχει τονίσει ο Ίδιος ο Χριστός. Αν νιώθουμε το βάρος της ενοχής από την αμαρτία, ας πάμε προς τον Σωτήρα μας. Αυτός μας περιμένει με απλωμένα χέρια. Έχυσε το αίμα του για μας. Από εμάς τώρα εξαρτάται να πλησιάσουμε τον Σταυρό Του και να μετάσχουμε στη λύτρωση που μας προσφέρει. Να οικειοποιηθούμε, να δεχθούμε δηλαδή και να κάνουμε δική μας τη σωτηρία που μας έφερε. Να αγωνιστούμε για να αποδεσμευτούμε από το κακό και να ζήσουμε «εν καινότητι ζωής».  

 

                  Αγαπητοί μου αδελφοί.

Θα γιορτάσουμε και πάλι τα Χριστούγεννα. Σε δύο ημέρες από σήμερα έχουμε την κοσμοσωτήριο γέννηση του Ιησού Χριστού. Μια γέννηση που δεν είναι και δεν μοιάζει σαν τις άλλες. Είναι εύκολο να περάσουν και αυτά σαν μια συνηθισμένη γιορτή, σαν ένα ασήμαντο γεγονός, όπως περνάνε και άλλα θρησκευτικά και λατρευτικά γεγονότα. Το βασικό όμως, που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας και να μας χαρίσει τη λύτρωση και τη σωτηρία μας, είναι να δεχθούμε τον Χριστό ως Σωτήρα και Λυτρωτή από τις αμαρτίες και τα πάθη μας. Αυτά μας βασανίζουν και θα μας βασανίζουν μέχρι να προβληματιστούμε και να αποφασίσουμε τι θέλουμε πραγματικά μέσα μας. Να τον δεχτούμε ως πηγή της θείας δυνάμεως, της Θείας χάριτος. Να συνδεθούμε μαζί Του και να αγωνισθούμε για την πνευματική μας αναγέννηση και την κατάκτηση της σωτηρίας μας. Ας μην λησμονήσουμε ποτέ τα Χριστούγεννα και το νόημα τους. Το νόημα τους είναι η βάση και το σχέδιο της σωτηρίας του κόσμου.   Αμήν!

 

Π.Ε.Ρ.