Με τη Χάρις του Θεού και ο Λέοντας, αν Επιθυμεί, Αμνός Γίνεται!

Με τη Χάρις του Θεού και ο Λέοντας, αν Επιθυμεί, Αμνός Γίνεται!

          Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019.  Κυριακή ΙΣΤ’ Ματθαίου με την Παραβολή των Ταλάντων. Εορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος και Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και Άννα η Προφήτιδα. Οι Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι Αυτάδελφοι και ο Συνοδίτης αυτών Νικόλαος οι Νεομάρτυρες εκ Σπετσών. Ευαγγελική Περικοπή Κατά Ματθαίο κε’ 14-30, η Παραβολή των Ταλάντων. Απόστολος, Επιστολή Αποστόλου Παύλου  Προς Κορίνθιους Β’, στ’ 1-10 η συμφιλίωση με το Θεό μέσω του Χριστού.

 

Αποστολικό Κήρυγμα

 

  «Παρακαλούμεν μην εις κενόν την χάριν του Θεού δέξασθαι υμάς».

(Παρακαλούμε να προσέξετε μήπως μάταια και ανώφελα δεχθείτε τη χάρη του Θεού).

 

 

            Αγαπητοί μου αδελφοί.

Εδώ γεννιέται ένα ερώτημα που δεν έχει καμία θέση, γιατί πλέον είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η χάρις του θεού αλλάζει ολοκληρωτικά των άνθρωπο. Όμως το ερώτημα τίθεται πολλές φορές από πολλούς, γιατί βλέπουν αρκετούς Χριστιανούς, τους οποίους η χάρις του Θεού δεν τους ωφελεί, δεν τους μεταβάλλει. Είναι Χριστιανοί που δέχονται «εις κενόν», δηλαδή μάταια τη χάρη του θεού. Και είναι αυτό που δημιουργεί το μεγάλο σκάνδαλο! Γιατί το Ευαγγέλιο του Χριστού αλλά και η χάρις Του στους ανθρώπους αυτούς εμφανίζονται χωρίς καμία δύναμη αλλαγής και χωρίς κάτι το καινούργιο και το διαφορετικό.

 

 

            Όμως σε αυτούς τους ανθρώπους η αλλαγή είναι φανερή και πολλές φορές και δυνατή. Ο κάθε άνθρωπος, ο κάθε Χριστιανός μπορεί με την δύναμη και τη χάρη του Θεού να επιτύχει την αλλαγή και την ανακαίνισή του. Το ακούσαμε σήμερα στην αποστολική περικοπή που ο απόστολος Παύλος ασχολείται με αυτό το θέμα.

            Σήμερα ο Απόστολος ξεκινάει με το γεγονός, ότι ο Θεός μας δίνει κάθε μέρα πολλές ευκαιρίες αλλαγής και μετάνοιας. Γι’ αυτό και τονίζει: «ιδού νυν καιρός ευπρόσδεκτος, ιδού νυν ημέρα σωτηρίας».  Η κάθε ώρα, η κάθε μέρα, η κάθε στιγμή είναι μια ευκαιρία για αλλαγή και σωτηρία, που μας προσφέρει η Χάρις του Θεού. Αυτός ο οποίος θα αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή, θα μπορέσει να επιτύχει την αλλαγή του χαρακτήρα του και την ανακαίνιση της ζωής του. Εάν δεν το κάνει, εάν αδιαφορήσει, εάν αναβάλει, θα χάσει την ευκαιρία της ηθικής αναγεννήσεως. Γι’ αυτό και όσοι δεν αλλάζουν ζωή είναι άνθρωποι, που αφήνουν ανεκμετάλλευτες τις πνευματικές ευκαιρίες που τους προσφέρει ο Θεός.

 

 

            Αν θέλεις λοιπόν, την αλλαγή σου, πρέπει να κυνηγήσεις τις ευκαιρίες τις οποίες σου παρουσιάζει ο Θεός. Αυτή την στιγμή ακούς ένα κήρυγμα. Είναι και αυτό μια ευκαιρία αλλαγής. Βάλε μέσα βαθιά στη καρδιά σου τα λόγια του Θεού. Έχουν την δύναμη να σε γαληνέψουν, να σε φωτίσουν, να σε καθοδηγήσουν. Και αν πάλι θύμωσες σήμερα, και αν πάλι βλασφήμησες, και αν πάλι φάνηκες σκληρός, άδικος, ενοχλητικός. Τώρα όμως νιώθεις κάτι μέσα σου. Κάτι που σου λέει ότι έσφαλες, ότι αμάρτησες, κάτι δεν πάει καλά. Τι είναι αυτό; Είναι η ευκαιρία, που σου στέλνει η Χάρης του Θεού για να σε διορθώσει , να σε μεταβάλλει και να σε αλλάξει. Μην την αφήσεις, πρόσεξέ την, αν θέλεις να καλυτερεύσεις τον χαρακτήρα σου. Ο Θεός που πάντα βλέπει την  διόρθωση σου και την αλλαγή σου, θα σου παρουσιάσει αναρίθμητες παρόμοιες ευκαιρίες. Μόνο που πρέπει να έχουμε ανοικτά τα μάτια της ψυχής για να μπορούμε να τις βλέπουμε. Να ανοίγουμε τα χέρια μας και να τις αρπάζουμε. Έτσι με τη Χάρις του Θεού θα μπορέσει να εργασθεί το θαύμα της αναγέννησης μας.

 

 

            Ο Απόστολος Παύλος για να εξαλείψει κάθε αμφιβολία για την δυνατότητα αλλαγής του ανθρώπου από τη Χάρη του Θεού, χρησιμοποιεί ένα δυνατό επιχείρημα. Προβάλλει τους Αποστόλους ως παραδείγματα ανακαινισμένων ανθρώπων. Και αυτοί ήταν άνθρωποι αδύναμοι όπως και εμείς. Όμως η Χάρης του Θεού τους μεταμόρφωσε, τους έκανε αγίους. Το παράδειγμα τους ήταν φωτεινό. Κανείς δεν μπορούσε να τους κατηγορήσει για το παραμικρό. «Μηδεμίαν εν μηδενί διδόντες προσκοπήν (αφορμή σκανδάλου), ίνα μη μωμηθή ( κατηγορηθεί) η διακονία». Ήταν «εν παντί…. Θεού διάκονοι». Η ζωή τους ήταν μια συνεχής εκδαπάνηση και θυσία για την διάδοση του Ιερού Ευαγγελίου, ένα συνεχές μαρτύριο. «Εν υπομονή πολλή, εν θλίψεσιν, εν ανάγκαις, εν στενοχωρίαις, εν πληγαίς, εν φυλακαίς». Όμως έτσι οι άγιοι Απόστολοι έδωσαν και δίδουν μια μαρτυρία για την δυνατότητα ηθικής αλλαγής και ανακαινίσεως του ανθρώπου.

 

 

            Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Μπορούμε, εάν θέλουμε με την δύναμη της χάριτος του Θεού να αλλάξουμε τη ζωή μας. Αρκεί να το θελήσουμε! Ίσως μπορεί να έχουμε αδυναμίες. Μας τυραννούν ίσως κακές συνήθειες, φοβερά πάθη. Η αμαρτία μας έχει ανοίξει βαθιές πληγές. Όμως η Χάρης του Θεού μας φωνάζει: Ελάτε είμαι εδώ! Σας περιμένω! Η κατάσταση σας δεν είναι απελπιστική! Μπορείτε αν θέλετε, να αλλάξετε, να μεταμορφωθείτε. Αρκεί να το θελήσετε. Πάρα πολύ το πέτυχαν. Άρα και σεις μπορείτε. Δεν υπάρχει καμία αδύνατη περίπτωση που να μην μπορεί η Χάρης του Θεού να μας βοηθήσει και να δώσει λύση σε οτιδήποτε πρόβλημα και αν υπάρχει. Η Χάρις του είναι παντοδύναμη. Θυμηθείτε τα τόσα θαύματα αλλαγής, που έκανε η Χάρης του Θεού. Θυμηθείτε το θαύμα της αλλαγής του Αποστόλου Παύλου, που ήταν ένας τρομερός αδίστακτος διώκτης των Χριστιανών, κ.α. Και πάλι μας λέγει δώστε μου την ψυχή σας, όπως είναι. Παραδώστε μου τη ζωή σας, όποια κι αν είναι, για να την αλλάξω, να την μεταμορφώσω με την Χάρη μου…

 

 

            Αγαπητοί μου αδελφοί.

 Η ηθική αλλαγή του ανθρώπου είναι ασφαλώς δύσκολο έργο. Η ανθρώπινη φύση έχει φοβερά διαφθαρεί από την πτώση της αμαρτίας. Η αλλαγή όμως και η μεταμόρφωση αλλά και η θέωση του ανθρώπου επιτυγχάνεται μόνο εν Χριστώ. Για το τεράστιο αυτό εγχείρημα ο Χριστός διαθέτει την παντοδύναμη Χάρη του, που απέρρευσε από την θυσία του. Αυτή η Χάρης του Θεού θα φέρει οπωσδήποτε την αλλαγή. Όχι μόνο του ανθρώπου, αλλά ολόκληρης της κτίσεως. Θα έρθει στιγμή, που όλα θα αλλάξουν σε μια καινούργια δημιουργία. Η Χάρις του Χριστού θα φέρει την «Καινήν κτίσιν». «Καινούς ουρανούς και γην καινήν κατά το επάγγελμα αυτού προσδοκώμες» (Β’ Πέτρ. γ’ 13), βεβαιώνει ο αδιάψευστος λόγος του Θεού. Αμήν!

 

Π.Ε.Ρ.