ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΗΡΥΓΜΑ (Οι σύγχρονοι διωγμοί των Χριστιανών…)

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΗΡΥΓΜΑ (Οι σύγχρονοι διωγμοί των Χριστιανών…)

  Εγκαινιάζουμε σήμερα μια νέα πρωτοβουλία στην ιστοσελίδα osiosxatziananias.gr και στο εξής κάθε Δευτέρα θα παρουσιάζουμε το Κήρυγμα (το Λόγο του Αποστόλου) της προηγούμενης Κυριακής .
   Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα λόγια που αναφέρονται στον Απόστολο και στο ιερό Ευαγγέλιο, καθώς δεν είναι τίποτα άλλο από τα λόγια του ίδιου του Θεού, που αν και γράφηκαν εκατοντάδες χρόνια πριν, είναι πάντα τόσο επίκαιρα και ο μονόδρομος που οφείλει να διαβεί ο κάθε ευσεβής Ορθόδοξος Χριστιανός.

  Σήμερα πρώτη, παρουσιάζουμε τον Λόγο της Κυριακής (24-9-2017) Α΄ Λουκά, Απόστολος Β΄ Τιμ. γ΄ 10-15, στίχοι από την Επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τον μαθητή Του Τιμόθεο.


Το Κήρυγμα

«Οί θέλοντες ευσεβώς ζήν έν Χριστώ Ιησού διωχθήσονται»

    Στα λιοντάρια οι Χριστιανοί! Με το σύνθημα αυτό ξεσπούσαν οι φοβεροί διωγμοί εναντίον των πρώτων Χριστιανών. Από το αμφιθέατρο της Ρώμης το Κολοσσαίο, έριχναν τους Χριστιανούς στα πεινασμένα θηρία. Οι διωγμοί απλώνονταν σε ολόκληρη την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Οι πιστοί του Εσταυρωμένου και Αναστημένου Χριστού, έβαφαν με το αίμα τους τα δικαστήρια, τα αμφιθέατρα, τις αγορές, τους δρόμους. Ο Απόστολος των εθνών Παύλος θυμάται και αυτός τους διωγμούς του και γι’ αυτό γράφει προς τον Τιμόθεο: «Τι φοβερούς διωγμούς υπέφερα και όμως από όλους με γλύτωσε ο Κύριος!». Και τελευταία καταλήγει σ’ ένα συγκλονιστικό συμπέρασμα: «Πάντες οί θέλοντες ευσεβώς ζήν διωχθήσονται!». Αυτή η ομολογία του Αποστόλου ισχύει και για τους σημερινούς Χριστιανούς; Σήμερα οι Χριστιανοί διώκονται;
   Δεν σταμάτησαν κατά των Χριστιανών οι διωγμοί ποτέ! Πότε στην πατρίδα μας, πότε σ’ άλλες χώρες της Ανατολή, χύθηκε άφθονο το χριστιανικό αίμα. Στις μέρες μας ο διωγμός των Χριστιανών είχε απλωθεί στην Κίνα, στην Αλβανία που τόσοι αδελφοί μας Έλληνες δοκιμάστηκαν, στη Ρωσία και αλλού. Στις χώρες αυτές είχε ξεσπάσει ένας αμείλικτος αντιχριστιανικός πόλεμος, που συνεχίστηκε χωρίς ανάπαυλα με μεγαλύτερη και σατανικότερη ορμή. Οι Χριστιανοί αδελφοί μας στις περιοχές αυτές έγραψαν με το αίμα τους τη σύγχρονη ιστορία της πίστεως.
   Και όχι μόνο εκεί. Οι Χριστιανοί διώκονται παντού. Δεν ρίχνονται βέβαια στις φυλακές και στα θηρία, όπως την αρχαία αποχή. Γνωρίζουν όμως ένα καθημερινό και ασταμάτητο μαρτύριο χλευασμού, περιφρονήσεως και αντιδράσεως. Και αυτός είναι σχεδόν ο κανόνας και για την δική μας κοινωνία.
   Που θα εμφανισθεί ένας αληθινός Χριστιανός; Στο σχολείο, σε ένα κατάστημα, στο εργοστάσιο, στο στρατό, στο σπίτι; Δεν αποκλείεται να συνασπισθούν όλοι οι άλλοι εναντίον του. Και θα αρχίσει ο πόλεμος. Θα αρχίσουν οι ειρωνείες, τα πικρόχολα σχόλια, η φανερή ή η κρυφή αντίδραση. Ακόμα και γονείς δεν αποκλείεται από άγνοια να αντιδράσουν στην χριστιανική ζωή των παιδιών τους. Γιατί η ευσέβεια, η αγνότητα, η δικαιοσύνη, θεωρούνται σήμερα από μερικούς αναχρονισμός και ανοησία. Άλλοι πάλι τους Χριστιανούς τους φοβούνται, γιατί στέκονται εμπόδιο στα άνομα έργα τους.
   Αυτός είναι ο κλήρος των Χριστιανών, ο παντοτινός διωγμός. Ο Απόστολος Παύλος στο σημερινό ανάγνωσμα τόνισε: «Πάντες οί θέλοντες ευσεβώς ζήν έν Χριστό Ιησού διωχθήσονται».
   Όμως ο δέσμιος Απόστολος του Χριστού δεν αρκείται μόνο στην διαπίστωση αυτή. Προχωράει σε μια υπέροχη προτροπή προς τον Τιμόθεο. Του λέει: «Σύ μένε, έν οίς έμαθες και επιστώθης». Δηλαδή, στάσου παιδί μου, ακλόνητος και σταθερός σε όσα έμαθες και βεβαιώθηκες, ότι είναι αληθινά από την προσωπική σου πείρα.
Μέσα σ’ ένα κόσμο που οι άνθρωποι θα είναι «πλανώντες και πλανώμενοι», συ κράτησε γερά την αλήθεια αυτή και ότι έχεις αλάνθαστο οδηγό «τα ιερά γράμματα» και την Αγία Γραφή.
   Μέσα σ’ ένα κόσμο που εξακολουθεί να διώκει και να χλευάζει την πίστη και τους Χριστιανούς, η προτροπή του θείου Αποστόλου παίρνει ξεχωριστή σημασία και για τους σημερινούς πιστούς: «Σύ μένε, έν οίς έμαθες». Το ωραιότερο χαρακτηριστικό του πιστού είναι να μένει σταθερός και ακλόνητος στις αρχές του, μέσα στους σεισμούς των χλευασμών και των διωγμών. Να μην τον παρασύρει ρο ρεύμα του κακού. Να μην του σβήνει το φως της αλήθειας ο άνεμος της ψευτιάς. Να μην υποχωρεί ούτε μια σπιθαμή, εγκαταλείποντας τις θέσεις της τιμιότητας και της δικαιοσύνης. Γιατί μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να επικρατήσει στην κοινωνία η αγνή, η χριστιανική ζωή. Γι’ αυτό, όσοι έχουν την τιμή να διώκονται για τις χριστιανικές τους αρχές, πρέπει να νοιώθουν και ιδιαίτερη την υποχρέωση να αγωνίζονται με κάθε τρόπο για να τις κρατούν ψηλά.
   Σ’ έναν από τους μακαρισμούς Του ο Κύριος λέει: «Μακάριοι οί δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης ότι αυτών εστίν ή βασιλεία τών ουρανών» (Ματθ.ε΄ 10). Όσοι γνώρισαν και γνωρίζουν τον διωγμό και την περιφρόνηση, γιατί θέλουν να ζουν την ζωή του Θεού είναι μακάριοι. Οι πληγές θα γίνουν μαργαριτάρια, που θα στολίσουν το άφθαρτο στεφάνι της δόξας τους στην βασιλεία των ουρανών.     Αμήν!

Διενοήθην και έγραψεν
π.Ε.Ρ.