Ποια Άλλη Αγάπη Συγκρίνεται με την Αγάπη του Θεού;

Ποια Άλλη Αγάπη Συγκρίνεται με την Αγάπη του Θεού;

     Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021. Κυριακής Α Λουκά. Εορτή της Ορθοδοξίας: Η Μετάσταση του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου. Η Ανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Πρωτόκλητου Αποστόλου Ανδρέου. Ο Άγιος Γεδεών ο Δίκαιος.Ευαγγέλιο:  Κατά Ιωάννη, ιθ’ 25-27. Η σταύρωση του Ιησού. Ο Ιησούς και ο αγαπημένος του μαθητής. Απόστολος: Επιστολή Ιωάννη Α’, δ΄ 12-19. Ο Θεός είναι αγάπη. 

     

Κήρυγμα

    «Ημείς αγαπώμεν αυτόν, ότι αυτός πρώτος ηγάπησεν ημάς».

 

 

            Αγαπητοί μου αδελφοί.

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει τη μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστή. Το Ευαγγέλιο του αλλά και τα Αναγνώσματα του Αποστόλου είναι από την πρώτη επιστολή και το Ευαγγέλιο του Ιωάννου. Στον Απόστολο, μας μιλάει ο Άγιος και Ευαγγελιστής για το μεγάλο θέμα της αγάπης. Η περικοπή τελειώνει με μια φράση πολύ σημαντική: «Ότι εμείς οι πιστοί αγαπούμε τον Θεό, επειδή έχουμε γνωρίσει και αισθανθεί βαθειά, ότι αυτός πρώτος μας έχει αγαπήσει».

            Ο πλάστης μας και δημιουργός μας, αλλά και Θεός μας, από άπειρη αγάπη, δημιούργησε αυτόν τον όμορφο κόσμο. Με ιδιαίτερη δημιουργική Θεϊκή ενέργεια έπλασε τον Αδάμ και την Εύα. Από την ανυπαρξία, μας έφερε στη ζωή και μας χάρισε τόσα αγαθά, που αυτά είναι: Ο ήλιος, ο αέρας που αναπνέουμε, τα λουλούδια και τα πουλιά, τη θάλασσα και τα βουνά, όλα τα ωραία της γης. Πρώτος Εκείνος όμως μας έδειξε την αγάπη Του με αυτή την υπέροχη δημιουργία. Αλλά και στη συνέχεια, όταν απομακρύνθηκαν οι άνθρωποι από το άγιο θέλημά Του, δεν τους άφησε να χαθούν. Έστειλε «τον υιόν αυτού τον μονογενή, ίνα πας ο πιστεύων εις αυτόν μη απόλυται, αλλ’ έχει ζωήν αιώνιον» (Ιωάν. Γ’ 16). Πρόσφερε τον μονογενή Του Υιό για να πάθει, να σταυρωθεί, για να μας σώσει από την καταδίκη και τον αιώνιο θάνατο. Ένας ύμνος γνωστός σε όλους μας της Εκκλησίας, μας λέει πολύ χαρακτηριστικά, ότι ήλθε «προς τους αχαρίστους ο Ευεργέτης, προς τους αιχμαλώτους ο Ελευθερωτής, προς τους εν σκότει καθημένους ο Ήλιος της δικαιοσύνης».

            Ο Χριστός τι έκανε για μας; Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος γράφει για τη μοναδική προσφορά της αγάπης του Χριστού. Σε κάθε ψυχή απευθύνεται ο Χριστός και της λέει: «Εγώ πατήρ, εγώ αδελφός, εγώ νυμφίος, εγώ οικία, εγώ τροφεύς, εγώ ιμάτιον, εγώ ρίζα, εγώ θεμέλιον. Παν όπερ αν θέλης εγώ. Μηδενός εν χρεία καταστής. Εγώ δουλεύσω. Ήλθον γαρ διακονήσαι, ου διακονηθήναι. Εγώ και φίλος και ξένος και κεφαλή και αδελφός και αδελφή και μήτηρ. Πάντα εγώ. Μόνον οικείως έχε προς εμέ. Εγώ πένης δια σε, επί σταυρού δια σε…. Τι πλέον θέλεις;» Ο Χριστός έγινε και έδωσε τα πάντα για μας και για την κάθε ψυχή. Η απέραντη και ανιδιοτελής αγάπη Του, δεν συγκρίνεται με καμία άλλη αγάπη. Ούτε η αδελφική αγάπη, ούτε η αγάπη ενός καλού φίλου, ούτε η αγάπη της μάνας στο παιδί της μπορούν να συγκριθούν με την αγάπη του Χριστού. μας αγαπά για να μας λυτρώσει. Να μας δώσει αυτό που χάσαμε. Να μας σώσει από την αιώνια δυστυχία. Να μας χαρίσει τη σωτηρία της ψυχής μας. να μας κάνει αιώνια ευτυχισμένους και κληρονόμους της βασιλείας των ουρανών.

            Εμείς όμως τι κάνουμε; Έχουμε σκεφτεί άραγε σοβαρά, αυτή τη μεγάλη αγάπη του Θεού; Έχει συγκινήσει την καρδιά μας η σκέψη της θεικής αγάπης; Έχει επηρεάσει τη ζωή μας η αγάπη του Χριστού που με τόση ανιδιοτέλεια μας προσφέρεται; Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης έμπρακτα έδειξε την αγάπη του στον Χριστό και μετά έγραψε τα λόγια αυτά που αναφέρει στην επιστολή του: «Εμείς αγαπάμε τον Χριστό…». Η γνήσια και αληθινή αγάπη του Ευαγγελιστού, φάνηκε στη συμπαράστασή του στις μεγάλες και κρίσιμες ώρες του πάθους του Χριστού. Τον ακολούθησε στις αυλές των αρχιερέων Άννα και Καϊάφα. Μόνο αυτός από όλους τους μαθητές στάθηκε κάτω από τον Σταυρό. Κατόπιν πήρε την Σεβάσμια μητέρα του Χριστού και την ανέλαβε ως μητέρα του, μέχρι και την κοίμησή της.

            Αδελφοί μου

Ο Θεός έδειξε τόσο μεγάλη αγάπη. Ο Υιός Του έκανε τόσα για μας, για τη σωτηρία μας. Η δική μας αγάπη προς Αυτόν είναι αληθινή, γνήσια, έμπρακτη; Την εκδηλώνουμε, όπως ο ίδιος μας έχει διδάξει με τον αιώνιο λόγο Του, στους γύρω μας, στα πρόσωπα των αδελφών μας;

 

 

π. Ε.Ρ.