Ποια η «Άγκυρα» που Εξασφαλίζει στον Χριστιανό Σταθερό Αγκυροβόλιο στην Αγάπη του Θεού;

Ποια η «Άγκυρα» που Εξασφαλίζει στον Χριστιανό Σταθερό Αγκυροβόλιο στην Αγάπη του Θεού;

    Κυριακή 7 Απριλίου 2019. Δ’  Κυριακή των Νηστειών και Αγίου Ιωάννου του Συγγραφέως της Κλίμακος. Η Εκκλησία μα εορτάζει, τον Άγιο Καλλιόπιο το Μάρτυρα, την Αγία Ακυλίνα τη Μάρτυς και τον Όσιο Γεώργιο Επίσκοπο Μυτιλήνης..   Ευαγγελική Περικοπή, Κατά Μάρκου θ΄17-31 η θεραπεία του παιδιού με το ακάθαρτο πνεύμα, ο Ιησούς προλέγει ξανά το θάνατο και την Ανάστασή Του. Απόστολος, Επιστολή Αποστόλου Παύλου Προς Εβραίους στ΄13-20, η βέβαιη υπόσχεση του Θεού. 

 

 

Αποστολικό Κήρυγμα

«Την ελπίδα ως άγκυραν έχομεν  της ψυχής ασφαλή τε και βεβαίαν».

(Αυτή την ελπίδα έχομε σαν άγκυρα της ψυχής ασφαλή και σταθερή)

 

 

            Αγαπητοί μου αδελφοί.

Ο Απόστολος των Εθνών Παύλος μας μιλάει σήμερα για μια άγκυρα. Όχι την άγκυρα την σιδερένια που έχουν τα πλοία. Αλλά για την πνευματική άγκυρα που χρειάζεται κάθε άνθρωπος να έχει και να ζει. Και ποια είναι αυτή η άγκυρα; Αυτή η άγκυρα είναι της ψυχής που δίνει την ελπίδα και τη σωτηρία.

            Καρπός πίστεως είναι η ελπίδα! Για να δούμε τον ορισμό της ελπίδας, λέμε ότι ελπίδα είναι το έμφυτο συναίσθημα του ανθρώπου που μας βοηθάει να περιμένουμε κάτι το καλό και το ωραίο. Ο κάθε πιστός Χριστιανός που ελπίζει, περιμένει με εμπιστοσύνη την πραγματοποίηση  των υποσχέσεων του Θεού. Επομένως είναι καρπός και αποτέλεσμα της πίστεως. Γι’ αυτό όποιος έχει δυνατή πίστη και εμπιστοσύνη στο Θεό και στις υποσχέσεις του, αυτός έχει μεγάλη ελπίδα και δύναμη. Τον πατέρα των πιστών, τον Πατριάρχη Αβραάμ, μας φέρνει ως παράδειγμα στην αποστολική περικοπή σήμερα ο Απόστολος.

            Και αυτό γίνεται γιατί ο Θεός είχε υποσχεθεί στον Αβραάμ ότι θα του χάριζε πλήθους από απογόνους. Και έτσι αυτός ο άνθρωπος του θεού πίστευε στην υπόσχεση του Θεού. Περίμενε πολλά χρόνια, χωρίς να βλέπει να πραγματοποιείται αυτή η υπόσχεση. Αυτός δεν κλονίζεται. Αλλά με την υπομονή που έδειξε «επέτυχε της επαγγελίας».  Τελικά οι ελπίδες του βγήκαν αληθινές. Έγινε πράγματι πατέρας πολλών εθνών. Η πραγματική λοιπόν ελπίδα είναι η προσδοκία με απόλυτη εμπιστοσύνη ότι ο Θεός θα θελήσει να μας δώσει την ευλογία Του, έστω και αν φαίνετε μερικές φορές ότι αργεί ο Θεός και καθυστερεί.

            Αυτή είναι που μας δίνει θάρρος και χαρά στον αγώνα της ζωής. Αυτή μας τονώνει το ηθικό, για να κρατήσουμε τις αρχές της πίστεως, της αλήθειας, της αγάπης, της αγνότητας. Αυτή μας δίνει κουράγιο στο σκληρό αγώνα της βιοπάλης. Θέτει σε εγρήγορση τις ψυχικές μας δυνάμεις που αδρανούν από φόβο. Κι όταν είμαστε κουρασμένοι από τις δυσκολίες και τις αποτυχίες, τότε είναι ένα μεγάλο στήριγμα. Ένα ανοικτό παράθυρο, από το οποίο βλέπουμε τον γαλάζιο ουρανό. Και από ψηλά παίρνουμε, δηλαδή από τον ουράνιο Πατέρα, θάρρος, δύναμη και παρηγοριά. Αυτό ακριβώς είναι το γνώρισμα της Χριστιανικής ελπίδας, ότι στηρίζεται στο Θεό και παράδειγμα που πρώτο αυτός έδειξε σε μας τους ανθρώπους.

            Είναι λοιπόν απαραίτητο και για μας τους Χριστιανούς να βρούμε ένα σταθερό και μόνιμο και καλό αγκυροβόλιο για την ψυχή μας, όπου θα μπορούμε να ρίξουμε την άγκυρα της ελπίδας. Για το ναυτικό ένα από τα πιο σπουδαία πράγματα είναι να εξασφαλίσει καλό αγκυροβόλιο. Ο πιστός χωρίς σκιά αμφιβολίας αναφωνεί: «οίδα γαρ ω πεπίστευκα» (Β’ Τιμ. α’ 12). Γνωρίζω, δηλαδή, ποιος είναι Αυτός επάνω στον οποίο έχω στηρίξει την ελπίδα και την εμπιστοσύνη μου. Είναι ο Χριστός, ο Θεός της ελπίδας.

            Αγαπητοί μου αδελφοί.

Το αγκυροβόλιο του κάθε Χριστιανού που λέει και πιστεύει ότι είναι Χριστιανός είναι σταθερό και πρέπει να είναι σταθερό. Η άγκυρα αρπάζεται από κάτι που δεν φαίνεται. Και η ελπίδα του Χριστιανού αρπάζεται από τη δύναμη του Χριστιανού, που στα μάτια του σαρκικού ανθρώπου είναι αθέατη. Η άγκυρα όταν πιαστεί από το βράχο ή οτιδήποτε άλλο μέσα στο νερό, βαστάει ολόκληρο το πλοίο με ασφάλεια. Η ελπίδα πιασμένη από τον Χριστό, συγκρατεί την ψυχή από το πνευματικό ναυάγιο. Έτσι η χριστιανική μας ελπίδα εισέρχεται στο εσωτερικό του καταπετάσματος. Η ελπίδα μας στο Χριστό μας ασφαλίζει από πνευματικούς κινδύνους, εισέρχεται στον ουρανό και είναι γι’ αυτό ασάλευτη. Τα μάτια μας λοιπός ας κοιτάζουν στον ουρανό. Η πορεία μας ας είναι πορεία με ελπίδα. Αμήν! 

 

π. Ρ.Ι.Α.

 

 

 

 

 

Εικόνες από το διαδίκτυο