Το Πενταετές Μνημόσυνο του Γέροντα Ιωαννικίου Ανδρουλάκη

Το Πενταετές Μνημόσυνο του Γέροντα Ιωαννικίου Ανδρουλάκη

    Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βαχού Βιάννου, που είχε φορέσει τα γιορτινά του με τη φροντίδα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε το πενταετές μνημόσυνο του Γέροντα Ιωαννικίου Ανδρουλάκη. Είναι ένας από τους τελευταίους ναούς που ο Γέροντας ανακαίνισε και υπηρέτησε ως εφημέριος και που λειτουργούνταν κάθε Κυριακή με πλήθος από τα πνευματικά του παιδιά μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζωής του

 

 

    Τη Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 το απόγευμα, ο π. Εμμανουήλ Ραπτάκης μετά τον εσπερινό τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του ευλογημένου Γέροντα Ιωαννικίου. Το πρωί του Σαββάτου εκατοντάδες πιστοί από όλη τη Κρήτη, κατέκλυσαν τον ίδιο χώρο για να τιμήσουν τον αγαπημένο τους Γέροντα  και να προσευχηθούν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

 

 

     Παραβρέθηκαν και συλλειτούργησαν οι Ιερείς: π. Αθανάσιος Δραμιτινός εφημέριος ενορίας Καλογέρου Αμαρίου, ο π. Πολυχρόνης Μπριντάκης εφημέριος ενορίας Ἁγίου Δημητρίου Άνω Βιάννου και ο π. Εμμανουήλ Ραπτάκης εφημέριος ενορίας Αγίου Γεωργίου Αμιρά Βιάννου. Επίσης συμπροσευχήθηκαν ο π. Βασίλειος Χαλκιαδάκης πρώην εφημέριος ενορίας Αγίας Τριάδας Έμπαρου και ο π. Στυλιανός Γεωργιαννάκης εφημέριος ενορίας Αγίου Παντελεήμονα Άρβης.

 

 

       Το κόλλυβο φιλοτέχνησε ο Μαλλιώτης Αγιογράφος Εμμανουήλ Καζανάκης, πνευματικό παιδί του μακαριστού Γέροντα Ιωαννικίου, ανιψιός του Οσίου Χατζη-Ανανία και ο πρώτος που τον αγιογράφησε.

 

 

      Στο λόγο του ο π. Εμμ. Ραπτάκης, πνευματικό τέκνο του Γέροντα, μίλησε για τη βιωτή, τις αρετές, τα ουράνια Χαρίσματα και τη διδασκαλία του μακαριστού Γέροντα, αλλά και για την υποχρέωση όλων να παραμείνουν προσηλωμένοι σε αυτά και στην Εκκλησία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Παρακολουθείστε το λόγο του:

 

 

Σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν στο μυστήριο των Αχράντων Μυστηρίων, αφού πρώτα με ευλάβεια και συγκίνηση, προσκυνούσαν τις δύο εικόνες του Γέροντα που δέσποζαν στο ναό. Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε το Ιερό μνημόσυνο και όλοι κρατώντας κεριά αναμμένα προσευχήθηκαν με κατάνυξη και συγκίνηση.

 

 

 

      Προσφέρθηκε πλούσιο κέρασμα στον αύλειο χώρο του Ναού με καφέ, αναψυκτικά, τσικουδιά, εκλεκτά νηστίσιμα εδέσματα και μοίρασαν για ευλογία, τρίπτυχο φυλλάδιο με φωτογραφίες και αποφθέγματα του Γέροντα Ιωαννικίου, καθώς και εικόνες του μαζί με τον Όσιο Χατζη-Ανανία, τον Άγιο που υπηρέτησε σε ολόκληρη τη ζήση του και που τώρα βρίσκονται μαζί στην Ουράνια Βασιλεία.

 

     

 

   Λίγο αργότερα μετέβησαν όλοι μαζί στο κοιμητήριο όπου έψαλλαν επιμνημόσυνο δέηση και τα καθιερωμένα Μεγαλυνάρια και Τροπάρια, όπως ακριβώς έκαναν για πολλά χρόνια στο κελάκι του Γέροντα τους.

     

 

Ο μαλλιώτης Εμμ. Κουρίνος έγραψε και αφιέρωσε τις παρακάτω μαντινάδες στη μνήμη του Μακαριστού Γέροντα Ιωαννικίου, που τόσο ευλαβείται:

Σηκώσου Γέρο ΑΝΙΚΗΤΕ, να δεις ποιους είχες φίλους

ποιοι σου ανάβουνε κερί, καντήλι που δε σβήνουν.

 

Τα έργα σου μιλούσανε, απ’ όπου και να περνούσες

το ράσο που εφόρεσες, πόσο πολύ τιμούσες.

 

Σητεία Μάλλες και Βαχό, έδωσες μεγάλη αξία

που είχες δύναμη Θεού, προστάτη τη Παναγία.

 

Ο δεύτερος ο Κτήτορας, είσαι της Παναγίας

τιμή αγίου έδωσες, στον Όσιο Ανανία.

 

Σταυρό μετάνοιες προσευχές, και πόσες εργασίες

ακούραστος συνέχεια, με χίλιες δυο θυσίες.

 

Στο κόσμο που ερχότανε, κουράγιο να του δώσεις

ψυχή και σώμα έδινες, για να τους διορθώσεις.

 

Έγραφες λόγια όμορφα, ο κόσμος να διαβάζει

ο ένας τον άλλον ν’ αγαπά, να μην τον σχολιάζει.

 

Τα λόγια σου μετάνοια, είχανε και σοφία

και το καντήλι ακοίμητο, είχες της Παναγίας.

 

Λάδι τ’ Αγίου έδινες, για να θεραπευθούνε

οι συμβουλές σου ήτανε, πάντα να συγχωρούνε.

                                                            Μανώλης Κουρίνος

                                                          Μάλλες

Αγαπημένε μας Γέροντα και αγιασμένε μας Πατέρα

ο Θεός να αναπαύει τη ψυχούλα σου

πρέσβευε υπέρ ημών!