Η Ορθοδοξία Ζει στους Αιώνας των Αιώνων, οι Διώκτες της Περνούν και Χάνονται…

Η Ορθοδοξία Ζει στους Αιώνας των Αιώνων, οι Διώκτες της Περνούν και Χάνονται…

          Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018. Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα. Εορτή της Ορθοδοξίας: Κυριακή Μετά την Χριστού Γέννηση. Ο Άγιος Ιωσήφ ο Μνήστωρ. Ο Προφήτης Δαβίδ. Ο Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος και Αδελφόθεος. Η Αγία Ανυσία η Οσιομάρτυς από τη Θεσσαλονίκη. Ο Άγιος Φιλέταιρος ο Μάρτυρας. Ο Όσιος Λέων ο Αρχιμανδρίτης. Ο Άγιος Γεδεών ο Νέος Οσιομάρτυρας από τον Τύρναβο. Ευαγγελική Περικοπή Κατά Ματθ. β΄13-23,  η φυγή στην Αίγυπτο, η σφαγή των νηπίων, επιστροφή από την Αίγυπτο. Απόστολος Γαλ. α΄11–19.

 

Το Κήρυγμα

 

 «Τεθνίκασι γαρ οι ζητούντες την ψυχήν του παιδίου»

(Έχουν πλέον πεθάνει εκείνοι που ζητούσαν να αφαιρέσουν τη ζωή του παιδιού)

 

 

                    Αγαπητοί μου αδελφοί.

Εορτάσαμε, την Γέννηση του Κυρίου Ιησού Χριστού την Τρίτη που μας πέρασε. Πιστεύω πως όλοι ευχαριστήθηκαν και χάρηκαν γι’ αυτήν την ημέρα. Οι απλοί ποιμένες της Βηθλεέμ ήρθαν και προσκύνησαν στην φάτνη, Ποιόν; Πήγαν οι σοφοί Μάγοι από μακριά, ώστε να προσκυνήσουν τον γεννηθέντα Μεσσία. Όχι λοιπόν μόνο οι Ιουδαίοι, που είχαν την Παλαιά Διαθήκη, αλλά και όλα τα έθνη περίμεναν και προσδοκούσαν την έλευση του χριστού στη γη και έγιναν προσκυνητές του θείου Βρέφους. Παγκόσμια ήταν η προσδοκία για τον ερχομό Του. Αυτό το βλέπουμε όταν παρακαλούσαν «Έλα Μεσσία, να μας φέρεις την λύτρωση», ήταν η προσευχή που έκαναν.

                   Αλλά ενώ όλοι χάρηκαν για την Γέννηση του Χριστού, δεν χάρηκε όμως το ίδιο και ο βασιλιάς των Ιουδαίων ο Ηρώδης. Όχι μόνο δεν χάρηκε, αλλά αντίθετα, ζητούσε να τον σκοτώσει. Γι’ αυτό και ο Ιωσήφ, κατά το μήνυμα που έλαβε από τον άγγελο, παρέλαβε το Παιδίον και την Μητέρα του, την Παναγία και έφυγε στην Αίγυπτο. Γιατί στην Αίγυπτο; Η Αίγυπτος ήταν ανεξάρτητη, και σαν ανεξάρτητη επαρχία που ήταν, ήταν ένα φυσικό άσυλο για τους φυγάδες της Παλαιστίνης. Μάλιστα, όπως λέγουν και οι ιστορικοί της εποχής εκείνης, την τυραννική εποχή του Ηρώδη ήταν πολλοί διωκόμενοι Ιουδαίοι στην Αλεξάνδρεια και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου. Έτσι λοιπόν και ο μικρός Ιησούς, διωκόμενος από τον Ηρώδη φεύγει στην Αίγυπτο. Φανταστείτε αυτό!!! Είναι χειμώνας και μάλιστα νύκτα με πολύ κρύο, έτσι μας λέγει το σημερινό Ευαγγέλιο. Η Παναγία με το Βρέφος όπως είναι ο Χριστός να οδεύουν προς την Αίγυπτο! Ο μικρός Χριστός πηγαίνει εξόριστος στην Αίγυπτο. Εμείς γνωρίζουμε ότι για να γίνει κάποιος εξόριστος, από ένα τόπο ή μια περιοχή, πρέπει να έχει κάνει κάτι κακό. Ο Χριστός που είναι μικρός, ημερών, τι κακό έκανε; Ποιους πείραξε; Μπορεί ένα μικρό παιδάκι, νήπιο να πειράξει κάποιον;. Τι είναι λοιπόν αυτό; Τα συμφέροντα! Και έμεινε στην Αίγυπτο μέχρι και τον θάνατο του Ηρώδη. Έτσι λοιπόν τα πρώτα Του βήματα ο Χριστός τα έκανε στην Εξορία.

 

 

            Τα απόκρυφα ευαγγέλια μας μιλούν για ειδυλλιακές σκηνές για την πορεία της Παναγίας Μητέρας με το Θείο Βρέφος από την Βηθλεέμ όπου και γεννάτε ο Χριστός μέχρι και την Αίγυπτο στα πρώτα Του βήματα. Τι λένε αυτά; Ότι τα δέντρα έκλιναν τις κορυφές τους για να προσκυνήσουν τον μόλις ημερών Χριστό, που περνούσε από μπροστά τους. Ότι τα άγρια ζώα έβγαιναν από την φωλιά τους και έσκυβαν και αυτά το κεφάλι τους στο πέρασμά Του. Η πορεία του Χριστού προς την Αίγυπτο, δηλώνει μυστικά ότι στο Πρόσωπο Του εκπληρώνεται όλη η Παλαιά Διαθήκη.

             Δεν γνωρίζω ποιοι από μας θυμούνται ένα μάθημα του Δημοτικού σχολείου των θρησκευτικών που λέει ότι: Ο Ισραήλ είχε κατέβει στην Αίγυπτο και παρέμεινε εκεί δούλος στον Φαραώ και ο Θεός τον έφερε έπειτα από εκεί στην Παλαιστίνη! Ο Ισραήλ εκείνος προτύπωνε τον Ιησού Χριστό, που και Αυτός τώρα πήγε στην Αίγυπτο διωκόμενος και ήρθε πάλι από εκεί στην γη του Ισραήλ μετά τον θάνατο του Ηρώδη. Γι’ αυτό και ο Ευαγγελιστής Ματθαίος μας αναφέρει σήμερα για τον Χριστό το «εξ Αιγύπτου εκάλεσα τον υιόν μου», αυτό που είχε πει παλαιά ο προφήτης Ωσηέ για τον Ισραήλ. Ο Ιησούς Χριστός αναπαριστάνει στον Εαυτό Του τα γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης και διορθώνει τα παλαιά λάθη.

                 Αγαπητοί μου αδελφοί

Όμως αυτό που μας προξενεί μεγάλη εντύπωση από το σημερινό Ευαγγέλιο είναι, ότι ο Χριστός διώχθηκε από τα σπάργανά Του. Από τα πρώτα Του βήματα. Μόλις γεννήθηκε. Αυτό που συνέβηκε με τον Χριστό συμβαίνει και με την Αγία Του Εκκλησία. Το ίδιο συμβαίνει με κάθε πιστό και σε κάθε εποχή. Οι Χριστιανοί πάντοτε διώκονται και επομένως πάντοτε καλούνται να γίνονται μάρτυρες της πίστης τους και της αγάπης τους προς τον Χριστό. Πάντοτε το σπέρμα του όφεως πολεμάει τα γνήσια τέκνα του Θεού. Τα παιδιά Του αγωνίζονται για την σωτηρία τους, μέσα από τον αγώνα τους. Η τελική νίκη του αγώνος αυτού θα είναι υπέρ του Χριστού, υπέρ του επιφανέντος Ιησού Χριστού. Μας το είπε το Ευαγγέλιο σήμερα, «Τεθνήκασι οι ζητούντες την ψυχήν του παιδίου». Πεθαίνει ο Ηρώδης και μαζί του πεθαίνουν και όλοι οι διώκτες της πίστεως μας, οι διώκτες του Χριστού, ενώ ο Χριστός και η αγία Του Εκκλησία ζει και θα ζει στους αιώνες.   Αμήν!         

        

Π.Ε.Ρ.