Όποιος ζει Χριστομίμητα, έχει «Θείο Έρωτα» με Εκείνον και Σωτηρία Αιώνια!

Όποιος ζει Χριστομίμητα, έχει «Θείο Έρωτα» με Εκείνον και Σωτηρία Αιώνια!

       Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018. ΙΔ’ Κυριακή Ματθαίου. Ευαγγελική Περικοπή Κατά Ματθ. κβ΄ 2 – 14, η Παραβολή των γάμων, το προσκλητήριο του Θεού προς όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. Απόστολος Β΄ Κορ. α΄ 21 – β΄ 4.

Το Κήρυγμα

 

«Ιδού, το άριστον μου ητοίμασα,… και πάντα έτοιμα , δεύτε εις τους γάμους.»

(Ιδού το συμπόσιο το έχω ετοιμάσει,… και όλα είναι έτοιμα, ελάτε στους γάμους.)

 

            Αγαπητοί μου αδελφοί.

Η πίστη μας είναι ωραία, γλυκιά και ανόθευτη. Πολλοί κάνουν λάθος που νομίζουν ότι είναι αυστηρή και μελαγχολική, γι’ αυτό και τους φαίνεται βαρετή και ξεπερασμένη. Στο σημερινό Ευαγγέλιο ο ίδιος ο Χριστός μας λέγει ότι «η Βασιλεία των ουρανών μοιάζει με ένα βασιλιά που έκανε τον γάμο του παιδιού του!». Και όλοι εμείς είμαστε οι καλεσμένοι στον γάμο αυτό, δηλαδή στο κάλεσμα που μας κάνει ο Χριστός στον καθένα μας ξεχωριστά. «Ελάτε λέει στο γάμο», ακούσαμε να μας λέγει ο ίδιος ο Χριστός. Δεν πρέπει, ούτε να το ξεχνάμε, ούτε να κάνουμε ότι δεν ακούσαμε, αλλά ούτε και ότι δεν καταλαβαίνουμε. Πάλι ο ίδιος ο Χριστός μας λέει παρακάτω. «Ελάτε, Έχω ετοιμάσει την Τράπεζα. Το γεύμα και όλα είναι έτοιμα και σας περιμένω. Έχω σφάξει τα καλύτερα για τον γάμο του παιδιού μου. Ελάτε!».

 

 

 Αλλού πάλι, σε άλλα σημεία της Αγίας Γραφής, αλλά και της λατρείας μας παρουσιάζεται με την εικόνα του γάμου και την εικόνα του φαγητού. Με αυτές τις παρομοιώσεις δηλώνεται ότι η πίστη μας είναι αληθινή, είναι βίωμα γλυκό, είναι γάμος ουράνιος. Δεν λέμε, «Του Δείπνου σου του μυστικού σήμερον, Υιέ Θεού, κοινωνόν με παράλαβε;» και τον Θεό οι άγιοι Πατέρες τον λένε «έρωτα» και μιλάνε για «θείο έρωτα» και αλλού πάλι σε ένα τροπάριο της Εκκλησίας μας λέει «Έθελξας πόθω με, Χριστέ, και ηλλοίωσας τω θείω σου έρωτι».

 

 

              Και στην Θεία Λειτουργία που επαναλαμβάνεται κάθε Κυριακή, και σε κάθε Εορτή, Δεσποτική, Θεομητορική, Αγίου ή Αγίας είναι χαρά, είναι δώρο, είναι γλέντι. Είναι το γλέντι των Ορθοδόξων, αυτών που πιστεύουν και γνωρίζουν τι γίνεται!

            Μερικοί κατηγορούν την πίστη μας, την πίστη των Ορθοδόξων, την θεωρούν αυστηρή και τους είναι βαρετή. Την κατηγορούν χωρίς να την έχουν γνωρίσει και χωρίς να έχουν γευθεί τη χαρά της και την ανακούφιση της. Αυτό μας λέγει σήμερα η Ευαγγελική περικοπή, ότι μερικοί καλεσμένοι δεν ήθελαν να πάνε στον δείπνο του άρχοντα. Πρέπει να γευθείς το μέλι για να δεις πόσο γλυκό είναι. Πρέπει να γευθούμε τον Θεό για να τον γνωρίσουμε και να τον απολαύσουμε. Γι’ αυτό και ένας άλλος ύμνος της εκκλησίας μας λέγει «γεύσασθε και ίδετε ότι χρηστός ο Κύριο». Πρέπει να γευθούμε προσωπικά την πίστη μας και όχι να ακούμε απλά τι μας λένε οι άλλοι γι’ αυτήν.

 

 

            Αυτό πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας. Να δώσουμε και δείξουμε τον σωστό δρόμο που οδηγεί στον Θεό, ένα Θεό που είναι πρόσωπο και αγάπη. Μην παριστάνετε τον Θεό σαν μια ανώτερη δύναμη, που βροντάει και αστράφτει και ρίχνει αστροπελέκια στα κεφάλια των απειθούντων. Αλλά να μιλήσουμε στα παιδιά μας για ένα Θεό που είναι πρόσωπο και αγάπη και έκανε τον άνθρωπο κατά την Εικόνα του. Άρα και ο άνθρωπος είναι πρόσωπο και αγάπη, η σχέση μας και η κοινωνία μας με τον Θεό πρέπει να είναι αγαπητική και καρδιακή.

 

 

            Αγαπητοί μου αδελφοί.

Είναι τόσο όμορφη και τόσο γλυκιά η πίστη που έχουμε που μόνο με αυτό και εμείς πρέπει να γίνουμε καλοί και ωραίοι στην ψυχή και στην καρδιά μας. Αφού είμαστε πλασμένοι κατά την Εικόνα του Θεού και κατά τη ομοίωση του, πρέπει να προσπαθούμε ώστε να μοιάσουμε με Αυτήν, να μοιάσουμε με τον Θεό μας, με τον Πατέρα μας. Αυτό είναι το θέλημα του, αυτή και η επιθυμία του.    Αμήν!

 

                 

   Π.Ρ.Ε.