Ο π. Ιωάννης, ο «Σκουπιδιάρης της Παναγιάς», στη Κρήτη

Ο π. Ιωάννης, ο «Σκουπιδιάρης της Παναγιάς», στη Κρήτη

     Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019, ο σχεδόν τυφλός π. Ιωάννης της Παναγίας Χρυσίνου, βρέθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπως ο ίδιος είπε, για να συναντήσει το πνευματικό του τέκνο, κ΄ Ευστάθιο Θεοφανίδη Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου. Πολλοί ήταν και οι πιστοί που τον ευλαβούνται και επιδίωκαν να τον συναντήσουν για να ζητήσουν την ευλογία και τις μεσιτείες του προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που τόσο πολύ τον αγαπά.

    Ποιος είναι ο π. Ιωάννης

Ο Γιάννης Παλατζάς γεννήθηκε τυφλός και παρά τις μεγάλες προσπάθειες των γονέων του, η επιστήμη δεν μπόρεσε να τον βοηθήσει. Δεκατεσσάρων ετών οι γονείς του τον οδήγησαν στην Παναγία την Σπηλιώτισσα. Εκείνος στάθηκε μπροστά στην εικόνα της και την παρακάλεσε για λίγο φως. Το θαύμα έγινε αμέσως και για πρώτη φορά είδε έστω και λίγο φως.

    Μετά από αυτό, έγινε Μοναχός στα Μετέωρα για να υπηρετεί και να δοξάζει καθημερινά την Παναγία που τον είχε σκεπάσει με την αγάπη της. Όπως ο ίδιος είπε, έγινε ο «σκουπιδιάρης της Παναγίας». Παρά τις πολλές και δύσκολες δοκιμασίες που ακολούθησαν, η Παναγία τον κράτησε και συνεχίζει να τον κρατάει στη ζωή. Ο Γέροντας Παϊσιος του είχε πει, «έχεις δρόμο ακόμα Ιωάννη». Του είχε δώσει και ένα Σταυρό με τίμιο ξύλο για να σταυρώνει για ευλογία τους πιστούς. Μία ημέρα η Παναγία παρουσιάστηκε σε όραμα στην μητέρα του, ως ξένη γυναίκα μαυροφορεμένη και της είπε, «θέλω να πεις στο Γιάννη να έρθει σπίτι μου να μου ανάψει τα καντήλια γιατί είναι πολλά χρόνια σβηστά».

     Έτσι ο π. Ιωάννης βρέθηκε στο ιστορικό Ιερό Μοναστήρι της Θεοτόκου Χρυσίνου στην Καλαμπάκα που από τον περασμένο αιώνα ήτα εγκαταλειμμένο, ερημωμένο και κατεστραμμένο. Πιστός στην υπόδειξη της προστάτιδας του Παναγίας, ανέλαβε αμέσως την ανακαίνιση της Μονής, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Πούλησε όλη του την περιουσία, εργάστηκε πολύ σκληρά και με τη βοήθεια πολλών πιστών της ευρύτερης περιοχής, κατάφερε να του δώσει την παλιά του αίγλη και να το καταστήσει, μαζί με την παραδειγματική φωτισμένη του διακονία, σε ένα ησυχαστήριο που αναδύει πνευματική γαλήνη και προσφέρει βοήθεια στους προσκυνητές.

    Τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια έχει εγκατασταθεί μόνιμα στο Μοναστήρι που το επισκέπτονται εκατοντάδες πιστοί, για να ζητήσουν την ευχή και την ευλογία του. Ο ίδιος δύσκολα απομακρύνεται, γιατί όπως λέει: «κάθε φορά που ετοιμάζομαι να απομακρυνθώ από το Μοναστήρι, διαισθάνομαι μία μαυροφορεμένη γυναίκα να με ρωτάει με παράπονο, ε που πας; Θα επιστρέψω το βράδυ της απαντάω και φεύγω».

    Πέρα από την μεγάλη αγάπη της Παναγίας, που ο ταπεινός π. Ιωάννης επάξια έχει κερδίσει, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι είναι πνευματικό τέκνο του Αγίου Φιλοθέου Ζερβάκου, καθώς και πνευματικός Αδελφός του Αγίου Αμφιλόχιου Μακρή του εν Πάτμω. Σημειωτέον ότι ο Άγιος Φιλόθεος Ζερβάκος είναι πνευματικό παιδί του Αγίου Νεκταρίου.  

    Ο π. Ιωάννης στο Ηράκλειο

Το πρωί της Πέμπτης βρέθηκε στον Άγιο Μύρωνα για προσκύνημα. Εκεί δέχτηκε πολλούς πιστούς από την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου και όχι μόνο. Άνθρωποι που τον γνώριζαν και άλλοι που είχαν ακούσει για τη σεβάσμια μορφή του και έσπευσαν να τον γνωρίσουν και να ζητήσουν την ευλογία του. Ανάμεσα τους και πολλά πνευματικά παιδιά του μακαριστού Γέροντα Ιωαννικίου Ανδρουλάκη.

    Ο π. Ιωάννης είχε γνωρίσει τον Γέροντα Ιωαννίκιο όταν τον χειμώνα του 2016 τον είχε επισκεφτεί στο κελάκι του στο Βαχό της Βιάννου. Ήταν μία ημέρα βροχερή και στο φτωχικό του Γέροντα έσταζε νερό από πολλά σημεία. Κάθισαν δίπλα δίπλα και σαν να γνωρίζονταν από παλιά, συνομίλησαν σιγανά για πολλές ώρες, χωρίς καθόλου να επηρεάζονται από τους προσκυνητές που βρίσκονταν μαζί τους στο κελάκι. Θα είχαν πολλά να πουν…

 

 

    Όλοι όσοι τον συνάντησαν, άκουσαν το λόγο του, πήραν την ευλογία του, την ευχή του και τους σταύρωσε με τον σταυρό του  Αγίου Παϊσίου, δεν έβρισκαν λόγια για να εκφράσουν την αγαλλίαση και την ευλογία που ένοιωσαν να παίρνουν από τον ευλογημένο Πατέρα. Ομολογούσαν πως είναι ένας Άγιος, ένας φωτισμένος άνθρωπος από το Άγιο Πνεύμα. Γεμάτος πίστη, λάτρης της Υπεραγίας Θεοτόκου, αληθινός μαχητής των πνευματικών αγαθών, που διδάσκει με την απλότητα του βίου του. Η ευλογία και η χαρά που πήραν από εκείνον μεγάλες, καθώς γαλήνη, δύναμη και παρηγοριά από το σταύρωμα με τον ιερό σταυρό του. Του έδειξαν την αγάπη τους, του είπαν ότι θα προσεύχονται για εκείνον και πως θα ήθελαν σύντομα να τον συναντήσουν ξανά.

    Ο Γέροντας Ιωάννης εξέφρασε την απέραντη χαρά και αγάπη του σε όσους πήραν την ευχή του. Τους ευχαρίστησε από τα βάθη της καρδιά του και τους είπε πως θα προσεύχεται για όλους στην Παναγία. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τη συνοδεία του Γέροντα Ιωαννικίου, τον οποίο απεκάλεσε απερίφραστα, χωρίς επιφύλαξη Άγιο. Τόνισε πως αυτό το καταμαρτυρούν ακόμα και μεγάλοι ασκητές των Μετεώρων και του Αγίου Όρους που συνδέονται μαζί του.

    Μετά από ευλογία.. του Γέροντα Ιωαννικίου, ο π. Ιωάννης πήρε μαζί του για να τα μεταφέρει στο Μοναστήρι του, τμήματα λειψάνων του Αγίου Χαραλάμπους, του Οσίου Θεοδοσίου Κοινοβιάρχου, του Αγίου Νεκταρίου και του Αγίου Μηνά. Κατά την αποχώρηση του, υποσχέθηκε πως σύντομα θα επανέλθει. Αν και εκείνη την ημέρα λόγω των θυελλωδών ανέμων είχαν ματαιωθεί όλες οι πτήσεις από και προς το Ηράκλειο, ο γέροντας Ιωάννης με απόλυτη ηρεμία και βεβαιότητα είχε πει ότι «απόψε θα επιστρέψω στο Μοναστήρι μου». Έτσι και έγινε, περίπου κατά τις 21:00 η πτήση του πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα.

Οι προσευχές των πιστών να τον συνοδεύουν!

Η Υπεραγία Θεοτόκος να τον σκεπάζει!

 

Το δημοσίευμα έγινε με την                                                                                                                                          ευλογία του π. Ιωάννου.