Ο Απλός Χριστιανός Μπορεί να Κηρύττει το Λόγο του Θεού;

Ο Απλός Χριστιανός Μπορεί να Κηρύττει το Λόγο του Θεού;

       Κυριακή 14 Ιουλίου 2019. Κυριακής Δ’ Ματθαίου. Εορτή της Ορθοδοξίας: Η Μνήμη των Αγίων και Θεοφόρων Πατέρων της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου εν Χαλκηδόνα. Ο Άγιος Ακύλας ο Απόστολος. Ο Άγιος Ιούστος ο Μάρτυρας. Ο Άγιος Ιωσήφ ο Ομολογητής και Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης. Ο Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης ο Σοφός Διδάσκαλος της Εκκλησίας. Ευαγγελική Περικοπή: Κατά Ματθαίον ε’14-19, το αλάτι και το φως, ο Νόμος. Απόστολος: Επιστολή Αποστόλου Παύλου – Προς Τίτο, γ΄ 8-15, τα καλά έργα και η αντιμετώπιση των αιρετικών. Προσωπικές οδηγίες και χαιρετισμοί.

 

 

 

Ευαγγελικό Κήρυγμα

«Καλών έργων προΐστασθαι».

(Να είστε πρωτοπόροι καλών πράξεων)

 

                 Αγαπητοί μου αδελφοί.

Ιδιαίτερο και επίκαιρο θέμα μας δίνει αλλά και μας μιλάει πάλι ο Απόστολος Παύλος στη σημερινή αποστολική περικοπή. Και τι μας λέει; Ότι οι πιστοί, πρέπει να πρωτοστατούν σε κάθε καλό έργο που γίνεται και να συντρέχουν στους αδελφούς τους, για να μην είναι σαν τα άκαρπα δέντρα.

            Είναι λοιπόν επείγουσα και επιτακτική η ανάγκη, σήμερα, οι Χριστιανοί να γίνουν φλογεροί, δημιουργικοί και δραστήριοι. Πρωτοπόροι στα καλά έργα και στα έργα της αγάπης, Να πρωτοστατούν. Μέσα στην Αποστολική περικοπή, ακούσαμε τον Απόστολο να χρησιμοποιεί δύο φορές τη λέξη «προΐστασθαι». Με ορμή, με ζωντάνια, στην πρώτη γραμμή. Ξένοι προς κάθε συμβατικότητα και συμβιβασμούς. Και αυτά όχι μόνο τα έλεγε ο μεγάλος αυτός αγωνιστής, αλλά και τα έπραττε, έμπρακτα με τα λόγια και τις πράξεις του. Δεν έδινε «ανάπαυσιν τοις κροτάφοις του και νυσταγμόν τοις οφθαλμοίς» του μέχρι να βάλει τη φωτιά της αγάπης, και την φλόγα της Πίστεως σε όλους τους Χριστιανούς. Αυτό ίσχυε εκείνη την εποχή, αλλά και στην σημερινή εποχή απαιτείται και επιβάλλεται να γίνεται αυτό γιατί πολύ χριστιανοί δεν γνωρίζουν αρκετά για την πίστη τους. Μια κινητοποίηση από τον καθένα μας χρειάζεται. Θα πουν όμως κάποιοι: Τι να κάνουμε; Που ξέρουμε εμείς, τι ανάγκες έχει ο διπλανός μας; Και πάλι ο Απόστολος Παύλος μας απαντάει με δύο φράσεις πολύ δυνατές.

            «Μανθανέτωσαν»,  τονίζει, οι «πεπιστευκότες τω Θεώ» «ίνα φροντίζωσι». Να μάθεις λέει , άνθρωπε του Θεού, να αφήνεις «τας μωράς ζητήσεις» που είναι «ανωφελείς και μάταιοι» και να τρέχεις να δεις ποιος είναι νηστικός ή άρρωστος ή εγκαταλελειμμένος. Ποιοι χρειάζονται την βοήθεια σου, την συμπαράστασή σου. Οι «πεπιστευκότες τω Θεώ» πρέπει να το έχουν έργο και διαρκή σπουδή στη ζωή τους. Και όλα αυτά να γίνονται φροντίδα, με πρόγραμμα και σύστημα, ώστε να κινητοποιηθούν και άλλοι στα «καλά και ωφέλιμα» έργα.

            Έτσι πρέπει να είναι οι Χριστιανοί σαν τα κατάφορτα από καρπούς δέντρα. Να συνεχίζουν την παράδοση της Εκκλησίας μας και θα γράφουν κι αυτοί με την αγάπη τους, σελίδες στην ιστορία. Στη φύση για να έχουμε καρποφορία, χρειάζονται οι θρεπτικοί χυμοί που θα ανέβουν από τις ρίζες του δέντρου στα κλωνάρια. Αυτοί δημιουργούν την καρποφορία και φέρνουν την συγκομιδή. Το ίδιο γίνεται και στην Εκκλησία στον πνευματικό τομέα. Οι καρποί του Πνεύματος δημιουργούνται όχι από το χρυσάφι, αλλά από τον ίδιο το Χριστό και μόνο. Όσοι επικοινωνούν με το Χριστό που είναι η «άμπελος η αληθινή» αυτοί καλλιεργούν «γεωργούς», «τον βότρυν τον πέπειρον». Η μυστική επικοινωνία που πραγματοποιείται με τα άγια Μυστήρια της Εκκλησίας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την καρποφορία. 

          Αγαπητοί μου αδελφοί

Και σήμερα βλέπουμε ανθρώπους να πιστεύουν και να κάνουν πραγματικές πράξεις αγάπης. Τα περιστατικά και τα παραδείγματα τους είναι πάρα πολλά είτε μεμονωμένα είτε από συλλογικές προσπάθειες. Κι αυτά είναι τόσο χτυπητά, ώστε να θυμίζουν σε όλους μας το μήνυμα της χριστιανικής αγάπης. Να πρωτοστατούμε σε κάθε ευλογημένη προσπάθεια. Έτσι δεν θα κατηγορηθούμε από τον δικαιοκρίτη Θεό για την αδιαφορία τυχών που θα έχουμε, ούτε θα κατακριθούμε όπως η «άκαρπη συκιά».

            Τα λόγια αυτά του Αποστόλου Παύλου τα πήραν πολύ σοβαρά οι πιστοί και μάλιστα οι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, που έγιναν εμπνευστές κάθε καλού έργου, κάθε καλής πράξης. Η ιστορία θαύμασε τα πρωτοποριακά τους έργα, τα έργα της αγάπης, της καλοσύνης και πολύ δε περισσότερο τη βοήθεια του συνανθρώπου μας με την οποιοδήποτε βοήθεια και αν χρειαζόταν. Αυτή τη γραμμή πρέπει ν’ ακολουθήσουμε κι εμείς. Δεν μπορούμε να είμαστε χλιαροί, είτε στην πίστη μας, είτε στην συμπαράσταση και τη βοήθεια του ανθρώπου που πραγματικά την έχει ανάγκη. Πρέπει και επιβάλλεται σε αυτές τις δύσκολες ημέρες που περνάμε όλοι μας να είμαστε δραστήριοι και καρποφόροι στη ζωή μας και στα έργα της αγάπης μας…   Αμήν!

 

π. Ε.Ι.Ρ.

 

 

 

 

Εικόνες από το διαδίκτυο