Η Νηστεία του Θέρους 24-28 Ιουνίου (Διδασκαλία Γέροντος Ιωαννικίου)

Η Νηστεία του Θέρους 24-28 Ιουνίου (Διδασκαλία Γέροντος Ιωαννικίου)

Κυριακή 23 Ιουνίου 2019  

     Σήμερα των Αγίων Πάντων, μεγάλη εορτή της Εκκλησίας μας,  εορτάζουμε όσους αγίασε το Άγιο Πνεύμα, τους Προπάτορες και Πατριάρχες, τους Προφήτες και ιερούς Αποστόλους, τους Μάρτυρες και τους Ιεράρχες, τους Ιερομάρτυρες και Οσιομάρτυρες, τους Όσιους και Δίκαιους και όλες γενικά τις άγιες Γυναίκες και τους υπόλοιπους ανώνυμους Αγίους.

 

 

     «Από αύριο Δευτέρα 24 Ιουνίου, ξεκινά η νηστεία των Δώδεκα Αποστόλων και ολοκληρώνεται το Σάββατο 29 Ιουνίου εορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Ο Γέροντας Ιωαννίκιος Ανδρουλάκης στην διδασκαλία του αναφέρει σχετικά:  

          Η νηστεία είναι η περίοδος της έντονης πνευματικής εργασίας και  της ψυχοσωματικής μας προετοιμασίας. Δεν είναι τυχαία η πρώτη εντολή του Θεού στους Πρωτόπλαστους. Ο διάβολος τρέμει την προσευχή και τη νηστεία, δεν είναι τυχαίο που σε αρκετά σημεία των Ευαγγελικών Περικοπών αναφέρεται ξεκάθαρα και μάλιστα από τον ίδιο τον Ιησού. Η νηστεία δεν θα πρέπει να περιορίζεται στις απαγορευμένες τροφές μόνο, γιατί τότε δεν θα υπάρξουν τα πνευματικά αποτέλεσμα που μας διδάσκει ο Κύριος. Πρέπει ταυτόχρονα να νηστέψουμε από τα πάθη μας, την κακία, τη ζήλια, το φθόνο, τη συκοφαντία, το θυμό, να έχουμε ταπείνωση, να μετανοήσουμε, να προσευχηθούμε ζητώντας τη συγχώρηση και να εξομολογηθούμε στον πνευματικό μας πριν κοινωνήσουμε των Αχράντων Μυστηρίων.

       Και τα παιδιά από  μικρά πρέπει να τα μαθαίνουμε στη νηστεία, στην εγκράτεια και στην εξομολόγηση. Ο Χατζή-Ανανίας από μωρό δεν θήλαζε Τετάρτη και  Παρασκευή. Είναι λάθος η αντίληψη που έχουν πολλές μητέρες πως με την νηστεία θα αρρωστήσουν τα παιδιά τους.  Κανένας και ποτέ δεν αρρώστησε νηστεύοντας, το αντίθετο μάλιστα, μόνο ευεργεσία έχουν σωματική και ψυχική.   

     Τη σαρακοστή των Δώδεκα Αποστόλων, ή αλλιώς του θέρους επειδή είναι πάντα τον Ιούνιο μήνα που θερίζουν τα σπαρτά, παλαιότερα την έκαναν όλοι, ενώ σήμερα δεν την κάνουν ούτε οι περισσότεροι Δεσποτάδες. Κατά τη Δευτέρα Παρουσία στην έδρα του δικαστηρίου δεν θα βρίσκεται μόνο ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, αλλά συγκάθεδροι Του θα είναι και οι Δώδεκα Απόστολοι και εμείς, θα έχουμε την ανάγκη από μια καλή μεσιτεία, από ένα καλό δικηγόρο, από ένα καλό υπερασπιστή, γι αυτό και η συγκεκριμένη νηστεία.

     Η διάρκεια αυτής της νηστείας δεν είναι σταθερή, εξαρτάτε από το πότε θα έχουμε το Άγιο Πάσχα, έτσι καθορίζεται ανάλογα με το πόσες ημέρες του Απριλίου μείνουν μετά το Πάσχα, συν τρεις του επόμενου και ξεκινάει πάντα μετά την ημέρα της εορτής των Αγίων Πάντων. Προς χάρη των Δώδεκα Αποστόλων που οι περισσότεροι ήταν ψαράδες, επιτρέπεται η κατανάλωση ιχθύος και όταν το Πάσχα εορτάζεται τον Μάιο, τότε η νηστεία δεν γίνεται».

 

Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα!