Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και το Ειλικρινές Κάλεσμα του Κυρίου

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και το Ειλικρινές Κάλεσμα του Κυρίου

                  Η Κυριακή 11 Μαρτίου, γ΄ εβδομάδα των Νηστειών, ονομάζεται Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Οι Άγιοι Πατέρες όρισαν, καταμεσής της αγίας Τεσσαρακοστής να προσκυνείται ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου, για να λαμβάνουμε οι πιστοί από αυτόν χάρη και δύναμη για να συνεχίσουμε με σθένος τον πνευματικό μας αγώνα. Ο Σταυρός του Χριστού είναι το καύχημα της Εκκλησίας μας και το αήττητο όπλο κατά των δυνάμεων του κακού. Πάνω σε αυτόν συντρίφτηκε το κράτος του διαβόλου και εκμηδενίστηκε η δύναμή του. Από αυτόν πήγασε η απολύτρωση και η αθανασία στο ανθρώπινο γένος. Σύμφωνα με το θέμα της Ευαγγελικής Περικοπής Κατά Μάρκ. η΄34-θ΄1, ο Κύριος εκκάλεσε όσους θέλουν να τον ακολουθήσουν λέγοντας τους μόνο την αλήθεια..   Απόστολος Εβρ. δ΄ 14 – ε΄6.

Το Κήρυγμα

« Όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν….»

                Αγαπητοί μου, αδελφοί.

Πολλές προσκλήσεις και πολλά καλέσματα από διάφορους ηγέτες ακούστηκαν στο πέρασμα του χρόνου και των αιώνων. Πέρα και πάνω όμως από αυτά με τις πολλές υποσχέσεις και υλικά ταξίματα, και κάτι το διαφορετικό. Το μοναδικό προσκλητήριο, το υπέροχο, το θείο, το ουράνιο. Λέγεται είκοσι αιώνες και επαναλαμβάνεται στην εποχή μας. Απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, σε επιστήμονες σε σοφούς και σε αγραμμάτους. Σε φτωχούς και πλούσιους.«Όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι». Αυτή είναι η θεία πρόσκληση που κάνει ο Θεός στον άνθρωπο. Δεν αναγκάζει κανένα να ακολουθήσει χωρίς να το θέλει.

            Ο Θεός σέβεται την ελευθερία του ανθρώπου, του προσώπου. Γι’ αυτό και αυτός που καλεί δεν είναι ο άνθρωπος, είναι ο δυνατός, ο κυρίαρχος και εξουσιαστής του σύμπαντος. Και η πρόσκληση Του αυτή δεν έχει κάτι το πιεστικό. Ο δημιουργός μας και Θεάνθρωπος Κύριος, που ήρθε στη γη «μορφή δούλου λαβών», δεν βάζει κανένα με το ζόρι να Τον ακολουθήσει. Μολονότι ο άνθρωπος είναι δημιούργημα των χειρών Του, στέκεται με λεπτότητα και σεβασμό μπροστά στην προσωπικότητα του. Ο Θεός δεν θέλει να αναγκάσει κανένα να τον ακολουθήσει. Προσκαλεί ελεύθερα. Γιατί θέλει την Εκκλησία που ήρθε και ίδρυσε να αποτελείται όχι από ανελεύθερα πρόσωπα, αλλά από εθελοντές. Θέλει συνειδητά αυτούς που φέρουν το όνομα Χριστιανός να το νιώθουν και να το πιστεύουν, να γνωρίζουν την κλήση τους και την αποστολή τους. Γι’ αυτό και λέει: «όποιος θέλεις ας με ακολουθήσει, να ακολουθήσει το δρόμο που πρώτος εγώ βάδισα και άνοιξα». Τον δρόμο της αρετής και της απαρνήσεως από καθετί που υποβιβάζει τον άνθρωπο. Αυτό είναι το πρώτο χαρακτηριστικό αυτής της θείας πρόσκλησης, – ο σεβασμός της ανθρώπινης ελευθερίας-.

            Το δεύτερο χαρακτηριστικό της θεία πρόσκλησης είναι η ειλικρίνεια προς το Θεό. Από την πρώτη στιγμή που ο Θεός τους καλεί δεν τους κρύβει την αλήθεια. Ούτε προσπαθεί να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις και εντυπώσεις. Κάποιοι που θέλουν να αποκτήσουν οπαδούς, να παρασύρουν με το μέρος τους, όταν μιλούν στα πλήθη χρησιμοποιούν τα πιο φανταστικά συνθήματα χωρίς να τα πιστεύουν. Μιλάνε για δικαιοσύνη, ελευθερία, σεβασμό, ευτυχία…. κ.α.

            Ο Θεός όμως κάνει το εντελώς αντίθετο. Απευθύνεται στον εσωτερικό άνθρωπο, στα βάθη της ψυχής, όπου βρίσκεται η ρίζα του κακού. Μας μιλάει με απόλυτη ειλικρίνεια. Από την πρώτη στιγμή μας αποκαλύπτει ότι ο δρόμος στον οποίο τους καλεί είναι δρόμος ανηφορικός και δύσκολος. Αν αποφασίσετε συνειδητά να με ακολουθήσετε, λέει, πρέπει από την πρώτη στιγμή να πάρετε την απόφαση να αγωνισθείτε, να πολεμήσετε τον κατώτερο εαυτό σας. Όλα τα πάθη, όλες τις κακίες που έχουν φωλιάσει μέσα σας να τα ξεριζώσετε. Να βάλετε στη θέση εκείνων την αγάπη, την τιμιότητα, τον σεβασμό και την ειλικρίνεια. Αυτά θέλει ο Θεός με σαφήνεια, καθαρότητα, χωρίς τίποτα να αποκρύψει. Όμως ζητάει και κάτι άλλο από όσους ελεύθερα Τον ακολουθήσουν, να σηκώσουν με πίστη, χαρά και ελπίδα το σταυρό τους. Η κάθε δυσκολία τους, ή και κάθε εμπόδιο τους υπερνικείται αγωνιζόμενοι με δύναμη και θάρρος. Κάθε άνθρωπος έχει τον σταυρό του μικρό ή μεγάλο. Αυτόν πρέπει να σηκώνει με υπομονή και να ακολουθεί το Χριστό.

            Αγαπητοί μου αδελφοί.

Είναι πάρα πολλοί εκείνοι οι άνθρωποι που κλείνουν τα αυτιά τους στην πρόσκληση του Θεού. Ενώ ταυτόχρονα ακούνε με προσοχή όλες τις άλλες προσκλήσεις που υπόσχονται ευτυχία, ελευθερία, μεγαλεία, δόξα. Και έτσι λοιπόν, φτάνουν στην αποτυχία της πρόσκλησης και της αποστολής τους. Ποιος θα τους βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να βρουν και να ακούσουν την θεία πρόσκληση που μας καλεί όλους μας σε μια ανώτερη και θεία ζωή; Εμείς θα την καταλάβουμε; Θα την προσέξουμε; Θα την ακολουθήσουμε;  Εδώ είναι το νόημα αδελφοί μου…   Αμήν!

Π.Ε.