Πάνδημο το Εξαετές Μνημόσυνο του Γέροντα Ιωαννικίου Ανδρουλάκη

Πάνδημο το Εξαετές Μνημόσυνο του Γέροντα Ιωαννικίου Ανδρουλάκη

     Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 τα πνευματικά παιδιά του αείμνηστου Γέροντα Ιωαννικίου Ανδρουλάκη, τέλεσαν το εξαετές μνημόσυνο του στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βαχού Βιάννου. Το απόγευμα της Παρασκευής 1 Δεκεμβρίου μετά τον Εσπερινό του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη, εψάλλει δέησης υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πατρός ημών Ιωαννικίου.

 

 

     Το πρωί του Σαββάτου πλήθος ευλαβών πιστών από τη μία άκρη της Κρήτης μέχρι την άλλη, αλλά και από πολλά μέρη της χώρας, παραβρέθηκαν στη Θεία Λειτουργία για να τιμήσουν τον αγαπημένο και σεβάσμιο Γέροντα τους. Η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, σημάδι πως ο Γέροντας όχι μόνο δεν ξεχνιέται όσο τα χρόνια περνούν, αλλά και πάρα πολλοί που τον γνωρίζουν μετά την κοίμηση του, όπως ομολογούν, δεν χάνουν ευκαιρία να προσκυνήσουν το μνήμα του και να τον τιμήσουν με την παρουσία τους. Κοινή αποδοχή όλων πως ο Γέροντας Ιωαννίκιος Ανδρουλάκης ήταν ένας «επίγειος άγγελος και ουράνιος άνθρωπος».

 

 

 

 

      Κατά τη Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν οι Ιερείς: προεξάρχον ο Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παπανικολάου Ιατρός – Θεολόγος – Ιεραπόστολος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Χριστοδουλάκης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Κριτσωτάκης Εφημέριος ενορίας Αγίου Μύρωνα, ο Πρωτοπρεσβύτερος Στυλιανός Γεωργιαννάκης Εφημέριος ενορίας Άρβης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Κασωτάκης Εφημέριος ενορίας Αγίου Ιωάννου Κνωσού, ο Πρωτοπρεσβύτερος Πολυχρόνιος Μπριντάκης Εφημέριος και Εξυπηρετόν της ενορίας Αγίου Δημητρίου Βαχού, ο Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Δραμιτινός Εφημέριος ενορίας Καλογέρου Αμαρίου, και ο Πρεσβύτερος Εμμανουήλ Ραπτάκης Εφημέριος ενορίας Αγίου Γεωργίου Αμιρά. Συμπροσευχήθηκαν, ο συνταξιούχος Πρεσβύτερος Βασίλειος Χαλκιαδάκης πρώην Εφημέριος ενορίας Έμπαρου, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Κοντάκης Εφημέριος ενορίας Αγίας Αικατερίνης Βιάννου και ο Πρεσβύτερος Εμμανουήλ Πνευματικάκης Εφημέριος ενορίας Αρχοντικού Αρκαλοχωρίου. Παραβρέθηκαν επίσης πολιτικοί παράγοντες  του τόπου, άνδρες και γυναίκες Αστυνομικών, Στρατιωτικών και Δικαστικών Αρχών.

 

 

   

 

 

     Το Θείο λόγο κήρυξε ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου. Εξήγησε την Ευαγγελική Περικοπή, το πόσο σημαντικό είναι να επικαλούμαστε συνεχώς τον Ιησού Χριστό να μας βοηθήσει, όπως έκανε ο τυφλός που φώναζε επίμονα και τολμηρά «Υιέ Δαυίδ ελέησον με». Αναφέρθηκε στον Όσιο Πορφύριο που η εκκλησία μας εόρταζε την ημέρα αυτή, πως πρέπει να κάνουμε υπακοή στους Γέροντες και διηγήθηκε το περιστατικό που άκουσε για πρώτη φορά το όνομα του μακαριστού Ιωαννικίου. Ακούστε εδώ ολόκληρο το κήρυγμα: 

 

 

     Για τον αείμνηστο Γέροντα Ιωαννίκιο μίλησε το πνευματικό του παιδί, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Δράμας κ. Ευστάθιος Θεοφανίδης. Στο λόγο του, που σκόρπισε συγκίνηση σε όλους τους πιστούς, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην σεβάσμια μορφή του Γέροντα, στον πνευματικό του αγώνα μέχρι την στιγμή που παρέδωσε οσιακά το πνεύμα του, την άρρηκτη σχέση του με τον Όσιο Χατζη-Ανανία, τα θαυμαστά που καταγράφονται μετά την κοίμηση του και το πως θα πρέπει να τον τιμούμε μιμούμενοι τον βίο του. Αναλυτικά θα ακούσετε την ομιλία στο βίντεο που βρίσκεται στο τέλος του δημοσιεύματος, μετά το 3:22:25.

 

 

 

 

 

     Ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Χριστοδουλάκης, απηύθυνε χαιρετισμό και τις ευχές του Επισκόπου της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον αύλειο χώρο του Ναού προσφέρθηκε πλούσιο κέρασμα. Τέλος μετέβησαν όλοι στο κοιμητήριο όπου έψαλαν επιμνημόσυνη δέηση, ύμνους και τροπάρια για τον ευλογημένο Γέροντα Ιωαννίκιο και τον Θεοφόρο πατήρ ημών Χατζη-Ανανία.

 

 

 

 

 

     Μνημόσυνα στη μνήμη του Γέροντα Ιωαννικίου έγιναν και σε κάποιες Μονές όπως στην Ιερά Μονή Σγουροκεφαλίου που είναι αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου  καθώς και σε άλλα μέρη όπως στην Αμοργό στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου και της Σοφίας.

 

                                                                      Αμοργός Ι.Ν. Αγίων Πάντων

 

     Ευχαριστούμε τον οικείο Μητροπολίτη κ. Ανδρέα, τον π. Ευάγγελο Παπανικολάου που ταξίδεψε για να τιμήσει τη μνήμη του Γέροντα, όλους τους Ιερείς και τους πιστούς που συμπροσευχήθηκαν για άλλη μία χρονιά για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας Πατέρα και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ενορίας Αγίου Δημητρίου Βαχού Βιάννου για την άψογη προετοιμασία και φιλοξενία. Η ευχή και οι πρεσβείες του Γέροντα μας να σκεπάζουν όλους σας!

 

 

Ευλογημένε Γέροντα Ιωαννίκιε

συγχώρα μας και ελέησε μας!

 

Τα πνευματικά του παιδιά