Με Λαμπρότητα η Εορτή του Οσίου Χατζη-Ανανία εκ Μαλλών

Με Λαμπρότητα η Εορτή του Οσίου Χατζη-Ανανία εκ Μαλλών

     Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα, το Σάββατο της Διακαινησίμου 11 Μαΐου 2024 εορτάσαμε στην Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής στις Μάλλες Ιεράπετρας, την Ιερά Πανήγυρη του Θεοφόρου Πατρός ημών Χατζη-Ανανία του Θαυματουργού.

 

 

 

    Τη Παρασκευή το απόγευμα 10 Μαΐου, εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και έγινε η ευλόγηση των άρτων από τον Εφημέριο της Μονής π. Αντώνιο Κανάρη και τον π.  Μιχαήλ Ξυδιανό, με τη συμμετοχή πολλών πιστών.

 

 

 

     Το πρωί του Σαββάτου εκατοντάδες πιστοί κατέφθασαν ακόμα και με λεωφορείο για να τιμήσουν το Όσιο Χατζη-Ανανία. Ήταν κυρίως πνευματικά παιδιά του μακαριστού Γέροντος Ιωαννικίου Ανδρουλάκη (1924-2017) από όλη τη Κρήτη που με μεγάλη χαρά και κατάνυξη, συμπροσευχήθηκαν στο θαυματουργό Άγιο τους και στον Ευλογημένο Γέροντα τους.

 

 

 

     Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας μαζί με πολλούς Ιερείς τόσο από την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας όσο και από τη γειτονική Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου.

 

 

     

     Τη μνήμη του Αγίου τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής Ιεράπετρας με επικεφαλής τον κ. Δήμαρχο, εκπρόσωποι Δικαστικών Αρχών Ηρακλείου, Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Αρχής Αγίου Νικολάου και η βουλευτής του Νομού Λασιθίου.  

 

 

 

     Ο Σεβασμιότατος κ. Κύριλλος κήρυξε το Θείο λόγο όπου αναφέρθηκε στο βίο του Οσίου Χατζη-Ανανία στα πνευματικά του χαρίσματα, στις μοναχικές του αρετές, στον μακαριστό Γέροντα Ιωαννίκιο που έκανε την ανακομιδή των μυρίπνοων λειψάνων του και ευχήθηκε στην Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Ολυμπιάδα, στην ακούραστη συνοδεία της και σε όλους τους πιστούς να έχουν τη βοήθεια και τις πρεσβείες του Οσίου.

 

 

 

     Οι περισσότεροι των πιστών συμμετείχαν των Αχράντων Μυστηρίων, αφού πρώτα προσκυνούσαν την εικόνα και το ιερό λείψανο του Οσίου. Πριν ο τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας και του Ιερού Λειψάνου του Οσίου γύρω από το Καθολικό της Μονής και ακολούθησε η ευλόγηση των άρτων μπροστά από την είσοδο του Ναού.

 

 

 

 

    Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, η Αδελφότητα της Μονής προσέφερε σε όλους κέρασμα με καφέ, αναψυκτικά, ρακή, πλούσια παραδοσιακά εδέσματα και μεζεδάκια, στο αρχονταρίκι και στον αύλειο χώρο. Αξίζει να σημειώσουμε πως αρκετά από τα παιδιά που φέρουν το όνομα του Οσίου Χατζη-Ανανία, αφού δεκάδες έχουν γεννηθεί με τη Χάρη του, μετά τις πρεσβείες του Γέροντα Ιωαννικίου Ανδρουλάκη, ήταν παρόντα και δέχονταν τα χρόνια πολλά και τις ευχές όλων, όπως επίσης πως τον Άγιο τίμησαν και έψαλλαν την Ακολουθία του σε αρκετά μέρη της Κρήτης, αλλά και της υπόλοιπης χώρας.  

 

 

 

 

      Τα πνευματικά παιδιά του μακαριστού Γέροντα Ιωαννικίου έψαλλαν για πρώτη φορά  τα εγκώμια που ο Γέροντας τους είχε γράψει για τη χάρη του Οσίου, στο κενοτάφιο που βρίσκετε κάτω από τον πελώριο κέδρο που δεσπόζει στη Μονή και που στη σκιά του είχε ταφή ο Μέγας Χατζη-Ανανίας

 

 

 

Άγιε Χατζη-Ανανία μεγάλη η Χάρις σου !!!

Χρόνια πολλά και ευλογημένα στους εορτάζοντες !!!