Ένας Χρόνος από την Οσιακή Κοίμηση του Γέροντα Ιωαννικίου Ανδρουλάκη

Ένας Χρόνος από την Οσιακή Κοίμηση του Γέροντα Ιωαννικίου Ανδρουλάκη

     Την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου ημέρα εορτής του Αγίου Νικολάου, ένα χρόνο ακριβώς μετά την οσιακή κοίμηση του μακαριστού Γέροντα Ιωαννικίου, πνευματικά του Παιδιά επισκέφτηκαν το μνήμα του στις 17:00 μ.μ. και έψαλαν Επιμνημόσυνο Δέηση με τον π. Πολυχρόνιο Μπριντάκη, στη μνήμη του αγαπημένου τους Γέροντα και Πατέρα.

 

 

 

    Λίγο αργότερα, στις 19:20 μ.μ., ώρα που ο Γέροντας παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο και Θεό του, μπροστά από την μυρόβλητη εικόνα του Οσίου Χατζή-Ανανία, και την ακοίμητο Κανδήλα Του, που το λαδάκι της θαυματουργεί σε όλο τον κόσμο, έψαλαν Τρισάγιο στη μνήμη του. Αμέσως μετά, έψαλαν Μεγαλυνάρια και τροπάρια όπως ακριβώς γινόταν κάθε Κυριακή μετά τη διδασκαλία, όταν ο Γέροντας μπροστά από την Αγία Τράπεζα στο Εκκλησάκι που διατηρούσε στο κελάκι του σταύρωνε τους πιστούς. 

 


 Φωτογραφία αρχείου

 

   Το απόγευμα της Παρασκευής 7 Δεκεμβρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βαχού Βιάννου, μετά τον Εσπερινό εψάλλει Τρισάγιο στη μνήμη του Γέροντα Ιωαννικίου με την παρουσία πνευματικών του παιδιών από τους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.

 

 

 

    Στον ίδιο Ναό, το πρωί του Σαββάτου 12 Δεκεμβρίου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσαμε το Ετήσιο Μνημόσυνο του ευλογημένου μας Γέροντα. Από νωρίς δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από την αθρόα προσέλευση των πιστών από ολόκληρη την Κρήτη και όχι μόνο. Εκατοντάδες οι προσκυνητές όλων των ηλικιών και με την άφιξη των λεωφορείων από το Ηράκλειο, η διέλευση στο χωριό κατέστη αδύνατη.

 

 

 

 

 

   Κατά την είσοδο τους στο Ναό μοιράζονταν ανά οικογένεια αναμνηστικές χειροποίητες εικόνες για ευλογία, με τον Όσιο Χατζή-Ανανία και τον Αρχιμανδρίτη Ιωαννίκιο Ανδρουλάκη, τις οποίες φιλοτέχνησε η κ. Αικατερίνη Μπέρκη.  

 

 

 

 

    Στην Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης μας κ. Ανδρέας, ενώ στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, συλλειτουργούντος του Σεβασμιοτάτου κ. Ανδρέα. Συμμετείχαν επίσης πολλοί Ιερείς και  επτά εξ αυτών έλαβαν μέρος στη Θεία Λειτουργία μαζί με τους Αρχιερείς.

 

 

   

 

    Το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν εκπρόσωποι Δικαστικών και Αστυνομικών Αρχών, η πρώην Βουλευτής Ηρακλείου κ. Μαρία Σκραφνάκη, η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής των Αγίων Θεόδωρων με τη συνοδεία της, όπως και η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Σγουροκεφαλίου.

 

 

    Έκπληξη αλλά και βαθιά συγκίνηση προκαλούσε σε όποιον αντίκριζε  τη μεγάλη προσωπογραφία του Γέροντα που φιλοτέχνησε το πνευματικό του παιδί, ο πρώτος που αγιογράφησε τον Όσιο Χατζή-Ανανία, ο ταπεινός και φωτισμένος αγιογράφος Εμμμανουήλ Καζανάκης. Στην εικόνα απεικονίζεται η μορφή του Γέροντα από την εποχή που ήταν Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου, με την μεγάλη  κατάλευκη γενειάδα, τα εκφραστικά  μάτια του με τα μεγάλα τους φρύδια, τότε που ευθυτενής ακόμα τα χέρια του έστυβαν τη πέτρα.

 

 

     Ακριβώς την ίδια μορφή φιλοτέχνησε και πάνω στον δίσκο με το κόλλυβο και όλοι εντυπωσιάστηκαν. Ήταν σαν καμβάς από πίνακα τόσο ζωντανός, που δημιουργούσε την αίσθηση πως ο Γέροντας θα ανοίξει το στόμα του και θα μιλήσει.

 

 

    Πρωτοφανής ήταν η συμμετοχή των πιστών στη Θεία Κοινωνία των Αχράντων Μυστηρίων. Εκατοντάδες ήταν εκείνοι που κοινώνησαν αφού πρώτα προσκυνούσαν βάζοντας μετάνοια τις εικόνες του Γέροντα, εκφράζοντας έτσι τον σεβασμό τους, την αγάπη τους, την πίστη τους σε εκείνον, την αναγνώριση στον ευλογημένο και πνευματικό του βίο, καθώς και την πεποίθηση πως με τις πρεσβείες του και με παρρησία στον Θεό, μεσιτεύει για όσους του το ζητήσουν και έχουν ανάγκη.

 

 

 

   

    Με κατάνυξη και μεγάλη συγκίνηση εψάλλει το Τρισάγιο με πολλούς να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυα τους, κάτι που ο Γέροντας δεν θέλει, παραγγέλνει πως επιθυμεί όλα του τα παιδιά να είναι χαρούμενα και με πίστη πως είναι πάντα μαζί τους. Ο Σεβασμιότατος κ. Ειρηναίος διάβασε την ευχή που διαβάζεται αποκλειστικά για τους μακαριστούς Μοναχούς και Ιερείς.

 

 

 

   

     Αντί κηρύγματος μίλησε ο Σεβασμιότατος κ. Ειρηναίος αναφερόμενος στην γνωριμία του με τον Γέροντα Ιωαννίκιο, πως εξ αρχής αισθάνθηκε την πνευματικότητα του και για την ιδιαίτερη αφοσίωση του στην πίστη μας. Επισήμανε την μεγάλη αγάπη που εκείνος έτρεφε στον Θεό, σε όλους τους ανθρώπους και πως αγκάλιαζε τους πιστούς που τον επισκέπτονταν. Έπειτα το λόγο πήρε ο Σεβασμιότατος κ. Ανδρέας που αφού ευχαρίστησε τον Αρχιερέα κ. Ειρηναίο, μίλησε για τους πνευματικούς αγώνες του Γέροντα και την αυθόρμητη αγάπη που τον περιέβαλαν οι πιστοί.

 

 

     Κατά την έξοδο από το Ναό πνευματικά παιδιά του Γέροντα, είχαν προετοιμάσει και μαζί με τα κόλλυβα και τα αρτουλάκια, προσέφεραν καφέ, διάφορα καλούδια και τσικουδιά του Γέροντα με ξηρούς καρπούς, μετά από δική του επιθυμία…

 

 

 

 

 

     Αμέσως μετά, οι Αρχιερείς μαζί με τους Ιερείς και τους πιστούς, μετέβησαν στο κοιμητήριο όπου και έψαλαν Επιμνημόσυνο Δέηση. Όλοι προσκύνησαν το μνήμα του και αρκετοί έκαναν λόγο πως σε επισκέψεις τους για να ανάψουν το καντηλάκι του, άλλοι ακουμπώντας το αυτί τους ακούν ζάλα, άλλοι πάλι ένα μικρό ρυάκι να κυλάει αργά, άλλοι πως η πλάκα είναι ζεστή ακόμα και βραδινές ώρες και άλλοι πως άκουσαν ψαλμωδίες μέσα από το Εκκλησάκι του Αγίου Μάρκου.

 

 

 

     

    Ακολούθως όλοι μετέβησαν στις δύο ταβέρνες όπου τα πνευματικά παιδιά του Γέροντα προσέφεραν νηστίσιμο λόγω και της σαρακοστής γεύμα εις μνήμην του Γέροντα τους, όπως άλλωστε έκανε και εκείνος σε ανάλογες περιστάσεις ή όταν ήθελε να τιμήσει τον Άγιο του Χατή-Ανανία.

 

 

     

   Πολλές οι ευλογημένες στιγμές, αφού η κυριότερη συζήτηση ήταν ο Γέροντας, με γεγονότα και περιστατικά που όλοι σχεδόν είχαν να μαρτυρήσουν, ακόμα και μετά την κοίμηση του. Εύστοχα κάποιοι επισήμαναν πως το τριήμερο μνήμης συνέπεσε ημερολογιακά και χρονικά με το τριήμερο από την κοίμηση μέχρι και την ταφή του. Ακόμα και ο καιρός ήταν το ίδιο άστατος, βροχερός με πάρα πολύ κρύο με εξαίρεση την Τρίτη ημέρα που ήταν ηλιόλουστος, όπως ακριβώς ήταν πριν από ένα χρόνο.

 

 

 

 

     Όλοι έμειναν ευχαριστημένοι από την όλη διοργάνωση.  Παρακαλούσαν το Θεό να αναπαύει την ψυχούλα του Σεβαστού, Αγαπημένου και Ευλογημένου Γέροντα Ιωαννικίου και δήλωναν πως όχι μόνο δεν θα τον ξεχάσουν αλλά θα προσεύχονται στο όνομα του και τη θεία του χάρη.

 

 

 

     Όλους εσάς που βοηθήσατε με τον όποιο τρόπο και στηρίξατε ουσιαστικά  στο Ετήσιου Μνημόσυνου του Μακαριστού Πατρός ημών Ιωαννικίου, την εφημερίδα «Νέα ΚΡΗΤΗ» και την ηλεκτρονική εφημερίδα «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE» για την επικοινωνία, θέλουμε εγκάρδια να σας ευχαριστήσουμε! Ο Θεός να σας ευλογεί, να σας χαρίζει δύναμη ψυχική και σωματική. Να έχετε κουράγιο και υπομονή για τις δυσκολίες και τις μπόρες που αντιμετωπίζετε και αντιμετωπίζουμε όλοι μας. Η ευχή του Γέροντα και η ευλογία του Αγίου μας Χατζή-Ανανία να σας συνοδεύουν!

 

 

 

        Σύμφωνα με τις αρχές που εκείνος μας δίδαξε, νοιώθουμε την υποχρέωση απέναντι του, αλλά και απέναντι σε όλους τους πιστούς, να κάνουμε δημόσια γνωστό, πως για το μνημόσυνο συγκεντρώθηκε το ποσό των 5.750 ευρώ. Μετά την εξόφληση του κόστους για το γεύμα, περίσσευσε το ποσό των 1.150 ευρώ με το οποίο θα αγοραστούν τρόφιμα και θα διανεμηθούν, στο ορφανοτροφείο της Ιεράς Μονής Παναγίας Καλυβιανής, στο  Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ηρακλείου  και  στην Ιερά Μονή Παναγίας Σγουροκεφαλίου, όπως ακριβώς έκανε και ο Γέροντας μας.

     Ευλογημένε Πατέρα μας, Γέροντα Ιωαννίκιε, ο Θεός να αναπαύσει την ψυχούλα              σου και να σε κατατάξει στους Κόλπους του Αβραάμ… μετά των Διακαίων.

Αιωνία η μνήμη σου!

 

Ταπεινά

τα πνευματικά του παιδιά