Πως θα Κερδίσουμε την Ειρήνη του Θεού;

Πως θα Κερδίσουμε την Ειρήνη του Θεού;

     Κυριακή 25 Απριλίου 2021.  Κυριακής των Βαΐων. Εορτή της Ορθοδοξίας: Η πανηγυρική είσοδος του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Ευαγγέλιο:  Κατά Ιωάννη ιβ΄ 1-18. Το μύρωμα στη Βηθανία από τη Μαρία. Η συνωμοσία για να σκοτώσουν και το Λάζαρο. Η θριαμβευτική είσοδος στην Ιερουσαλήμ. Απόστολος: Επιστολή Αποστόλου Παύλου – Προς Φιλιππησίους, δ’ 4-9. Προτροπές. 

 

Αποστολικό Κήρυγμα

«Η ειρήνη του Θεού η υπερέχουσα πάντα νουν φρουρήσει τας καρδιάς υμών».

                                 (Η ειρήνη του Θεού που είναι ασύλληπτη  στο ανθρώπινο                               μυαλό, θα διαφυλάξει τις καρδιές σας)

 

                 Αγαπητοί μου αδελφοί.

Είναι αλήθεια ότι από όλες τις υποδοχές που έκαναν στους άρχοντες και στους βασιλείς τους, οι άνθρωποι της κάθε χώρας, η πιο θριαμβευτική υποδοχή, ήταν του Ιησού Χριστού από τον λαό της Ιερουσαλήμ. Οι άνθρωποι βασιλείς, μετά που επέστρεφαν νικητές και θριαμβευτές από τους πολέμους και τις νίκες της οποίες έδιναν για χάρη των λαών και των χωρών τους, υποδεχόντουσαν και αυτοί ως νικητές αλλά, δεν μπορούσαν όμως να εξασφαλίζουν οριστικά και μόνιμα την ειρήνη για το κράτος τους.

             Η ειρήνη τους ήταν πάντοτε προσωρινή και ασταθής. Ενώ η ειρήνη που ήλθε να δώσει ο Κύριος και Βασιλέας της ειρήνης ο Χριστός, ήταν αληθινή και μόνιμη. Τα αναρίθμητα πλήθη του λαού, υποδέχθηκαν τον Χριστό, δεν γνώριζαν βέβαια την αλήθεια αυτή. Όμως ο θριαμβευτικός ύμνος τους «ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ», θα αποτελεί την πιο υπέροχη δοξολογία του βασιλέα Χριστού, που έφερε στους ανθρώπους την αληθινή και μόνιμη ειρήνη. Γι’ αυτό ακριβώς το μεγάλο και θεϊκό δώρο της ειρήνης μας μιλάει η σήμερα η Αποστολή περικοπή.

            Ο Απόστολος Παύλος μας τονίζει προς τους Φιλιππησίους ότι, «η ειρήνη του Θεού φρουρήσει τας καρδίας» τους. Αυτό ακριβώς μας δίνει το πρώτο χαρακτηριστικό της αληθινής ειρήνης. Είναι η ειρήνη του Θεού. Ο Θεός είναι η πηγή και η αιτία της ειρήνης. Η ειρήνη δεν είναι ανθρώπινο κατόρθωμα ή κατασκεύασμα. Είναι από τον Θεό. Είναι δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο. Όπως είναι και η ελευθερία του.

            Εδώ πρέπει λίγο να προσέξουμε την οικογενειακή μας ζωή. Τους οικείους μας. Ο Θεός δεν πρέπει να απουσιάζει μέσα από την οικογένεια μας. Γιατί αν απουσιάζει, τότε λείπει  η αγάπη, η κατανόηση, η υπομονή! Απουσιάζει η ειρήνη από τον κόσμο. Η δυσαρμονία είναι ο μόνιμος κάτοικος του σπιτιού. Δεν υπάρχει κατανόηση.

           

       Σκύψε λοιπόν στην καρδιά σου.

Ερεύνησε τα κρυφά στην καρδιά σου. Αν και εκεί δεν βρεις τον Θεό, αν δεν βρεις εκεί την αλήθεια και την δικαιοσύνη Του, αυτό θα είναι μια εξήγηση για την ανησυχία σου, την αγωνία σου και τις συγκρούσεις που νιώθεις μέσα σου.

           

                 Γι’ αυτό άλλη λύση δεν υπάρχει παρά μόνο αυτή που μας υποδεικνύει ο Απόστολος Παύλος στην σημερινή Αποστολική Περικοπή: «Η ειρήνη του Θεού φρουρήσει τας καρδίας ημών». Η ειρήνη του Θεού πρέπει να είναι φρουρός της ζωής και της καρδιάς όλων των ανθρώπων από την διαμάχη, την δυσαρμονία και την αγωνία.

            Πως όμως είναι δυνατόν να εξασφαλίσει κανείς αυτή την ειρήνη του Θεού; Ο Απόστολος Παύλος μας υποδεικνύει σήμερα δύο αποτελεσματικούς τρόπους. Ο πρώτος είναι: «Μηδέν μεριμνάτε, αλλ’ εν παντί τη προσευχή και τη δεήσει… τα αιτήματα υμών γνωριζέσθω προς τον Θεόν». Με αυτά τα λόγια την ειρήνη εξασφαλίζει την απαλλαγή και την απελευθέρωση από την αγωνιώδη μέριμνα και πλήρης εμπιστοσύνη στην πρόνοια του αγαθού Πατέρα μας του Θεού. Αν η μέριμνα η δική μας, εξαφανίζει την ειρήνη από την καρδία του ανθρώπου, η εμπιστοσύνη στην αγαθή πρόνοια του Θεού την στερεώνει και την μονιμοποιεί.

          

             Λοιπόν, διώξε την αγωνιώδη μέριμνα από την καρδιά σου, που σαν σκουλήκι σου κατατρώει το φυτό της ειρήνης σου. Έχεις ανάγκες και προβλήματα. Υπάρχει όμως ο ουράνιος Πατέρας, ο Θεός, που τα γνωρίζει όλα. Ο Χριστός μας βεβαιώνει γι’ αυτό και τι μας λέγει; «Οίδε (γνωρίζει καλά δηλαδή), ο Πατήρ υμών ο ουράνιος, ότι χρήζετε τούτων απάντων» (Ματ. ΣΤ’ 32). Έτσι πρέπει να μάθουμε ότι, με την εμπιστοσύνη του παιδιού να αναθέτεις με την ολόθερμη προσευχή όλες τις ανάγκες σου στην πρόνοια και την φροντίδα του Θεού. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Αυτό θα μας εξασφαλίσει πλούσια την ειρήνη στην καρδιά μας.

            Τώρα, ο δεύτερος τρόπος για την απόκτηση της ειρήνης. Μας τον αναφέρει και αυτό σήμερα ο Απόστολο όταν λέγει: «Αδελφοί, όσα εστίν αληθή, όσα σεμνά, όσα δίκαια, όσα αγνά… ταύτα πράσσετε και ο Θεός της ειρήνης έσται μεθ’ υμών». Ο αγώνας και η προσπάθεια για την εξάσκηση των αρετών και την εκτέλεση του καθήκοντος, έχει ως αποτέλεσμα την ειρήνη του Θεού. Η ειρήνη του Θεού και ο Θεός της ειρήνης είναι κοντά και μέσα στην καρδιά εκείνων που αγωνίζονται στην ζωή τους για την αλήθεια, για την δικαιοσύνη, για την σεμνότητα και αξιοπρέπεια, για την αγνότητα και για όλες τις άλλες αρετές που ζητάει ο νόμος του Θεού.

 

            Αδελφοί μου,

Όποιος και αν είσαι; Ότι και αν είσαι; Πρέπει πάντα να προσπαθείς στη ζωή σου για το καλό και το δίκαιο και πολύ δε περισσότερο για την ειρήνη. Που δεν είναι άλλη από την ειρήνη του Θεού…. Την ειρήνη του Θεού, θα την εδραιώσει μέσα στην καρδιά σου ο αγώνας για μια ζωή σεμνότητας, αγνότητας και αξιοπρέπειας. Ότι επάγγελμα και αν κάνεις, η ειρήνη του Θεού θα εγκατασταθεί στο κατάστημα σου, όταν ζητάς εσύ, «όσα δίκαια».  Έχεις οικογένεια; Ο Θεός της ειρήνης θα κατοικεί στο σπίτι σου, όταν μέσα σ’ αυτό γίνονται «όσα σεμνά, όσα εύφημα», αρκεί και τα μέλη της οικογένειας να το ζητούν από Εκείνον. Ο νόμος του θεού είναι η ειρήνη να κερδίζεται με τον αγώνα για την αρετή. Με τα έργα της αρετής και του καθήκοντος…. Αυτό πρέπει και αυτό είναι…. Ας το καταλάβουμε όλοι μας.    Αμήν!

 

         

π. Ε. Ρ.

 

Η σελίδα μας σας εύχεται χρόνια πολλά και ευλογημένα!

Απόψε που ξεκινάει η Μεγάλη Εβδομάδα, προσευχόμαστε στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό να δώσει δύναμη σε όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς και να μας αξιώσει να βαδίσουμε το Άγιο Πάθος Του με ταπεινότητα, με ειρήνη, και να εορτάσουμε με αγαλλίαση την Αγία Του Ανάσταση!  

 

 

 

 

 

 

 

 

Εικόνες από το διαδίκτυο