Κατανυκτικά τα Εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Ενορίας Κάτω Χωριού video

Κατανυκτικά τα Εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Ενορίας Κάτω Χωριού video

      Με λαμπρότητα και συγκίνηση τελέσθηκαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως Ενορίας Κάτω Χωριού, ανήμερα της εορτής Του την Τέταρτη 9 Νοεμβρίου 2023, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο.

 Από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας συνέρρεε στο ναό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στον επαρχιακό δρόμο προς Άγιο Νικόλαο. Με ευλάβεια και κατάνυξη άναβαν κεριά και λαμπάδες, προσκυνούσαν την εικόνα του θαυματουργού Αγίου και τμήμα των Ιερών του λειψάνων.

    Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, προέστη στη λιτάνευση των ιερών λειψάνων γύρω από το ναό, στη συνέχεια προεξήρχε της Ακολουθίας των Ιερών Εγκαινίων και του καθαγιασμού της Αγίας Τράπεζας και ιερούργησε στην πρώτη Θεία Λειτουργία που ακολούθησε αμέσως μετά.

     Στον στύλο της Αγίας Τράπεζας αφού έβαλαν για ευλογία, όπως συνηθίζεται, χιλιάδες ονόματα ζώντων και κεκοιμημένων, ο Σεβ. Κύριλλος  τοποθέτησε τμήματα από τα ιερά λείψανα των Αγίων ενδόξων Τεσσάρων Μαρτύρων Ρεθύμνης, των Οσιομαρτύρων Αβάδων της Ιεράς Μονής του Αγίου Σάββα Ιεροσολύμων, και του τοπικού μας Αγίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη.

     Μετά το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ο Μητροπολίτης γονάτισε μπροστά από την Ωραία Πύλη, κάλεσε όλους τους ευσεβείς χριστιανούς να κάνουν το ίδιο και ανέγνωσε δύο ευχές για να παρακαλέσουν τον Τριαδικό Θεό για τη λύση της ανομβρίας που πλήττει την περιοχή της Ιεράπετρας και ολόκληρης της Κρήτη.

      Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε αναλυτικά στην διαδικασία της Ακολουθίας των Ιερών Εγκαινίων σύμφωνα με την Εκκλησιαστική τάξη και τον συμβολισμό τους. Μίλησε για τον σύγχρονο και θαυματουργό Άγιο Νεκτάριο, τις αρετές, τη διδασκαλία του αλλά και το βίο του που ήταν γεμάτος με διώξεις και συκοφαντίες. 

      Αναφέρθηκε στην ιστορία του ναού και τις πρωτοβουλίες εκείνων που συνέδραμαν στην ανέγερση του και ευχαρίστησε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους δωρητές που συνέβαλαν όλοι από το υστέρημα και το περίσσευμα της αγάπης τους στην αποπεράτωση και στον πλήρη εξοπλισμό του. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Βαπτιστήριο που δεσπόζει στο κέντρο του ναού, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν βαπτισθεί περίπου πενήντα ενήλικες, κυρίως αλλοδαποί που ζουν μόνιμα στην περιοχή της Ιεράπετρας.

      Στο προαύλιο του ναού, μαζί με τις ευλογίες και τα «μαρτυρίκια» που μοιράζονταν στους πιστούς, προσφέρθηκαν πλούσια εδέσματα, γλυκά και αλμυρά, τσικουδιά, αναψυκτικά και όλοι αντάλλασσαν ευχές και μιλούσαν για τη μεγάλη ευλογία της ημέρας, να εορτάζουν μαζί τη χάρη του Αγίου και τα Ιερά εγκαίνια του περικαλλή ναού του.    

     Τα εγκαίνια ενός Ναού είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο γεγονός που συμβαίνει μία φορά σε έναν Ναό. Με την Ακολουθία αυτή καθαγιάζεται η Αγία Τράπεζα και τα Αντιμήνσια πάνω στα οποία τελείται η Θεία Λειτουργιά, ευλογείται το κτίσμα και μεταβάλλεται σε Ιερό Ναό, σε οίκο λατρείας και προσευχής και η τράπεζά του σε Ιερό θυσιαστήριο. Τέλος είναι ένα είδος πνευματικού πανηγυριού  που στηρίζεται στην πίστη του λαού, αλλά και τη ζωντανή παράδοση της Εκκλησίας μας.