Ποιος Χριστιανός Αποτελεί Σκάνδαλο για την Εκκλησία;

Ποιος Χριστιανός Αποτελεί Σκάνδαλο για την Εκκλησία;

     Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021. Κυριακής ΙΣΤ Ματθαίου με την παραβολή των ταλάντων. Μετά την εορτή της Υπαπαντής. Εορτή της Ορθοδοξίας: Ο Όσιος Παρθένιος ο Επίσκοπος Λαμψάκου. Ο Όσιος Λουκάς ο εν Στειρίω όρει άσκησας. Ευαγγέλιο:  Κατά Ματθαίο, κε΄14-30.  Η Παραβολή των ταλάντων.  Απόστολος: Προς Κορίνθιους Β’, στ΄ 1-10. Η συμφιλίωση με το Θεό μέσω του Χριστού.

 

Αποστολικό Κήρυγμα

«Παρακαλούμε μη εις κενόν την χάριν του Θεού δέξασθαι υμάς».

(Παρακαλούμε να μην δεχθείτε μάταια τη Χάρη του Θεού)

 

 

            Αγαπητοί μου αδελφοί.

Αυτό το ερώτημα δεν θα είχε καμία θέση, γιατί είναι γεγονός ότι η χάρις του Θεού αλλάζει τον άνθρωπο. Εν τούτοις το ερώτημα τίθεται από πολλούς, γιατί βλέπουν αρκετούς Χριστιανούς, τους οποίους δεν ωφελεί η χάρις του Θεού, δεν τους μεταβάλλει. Είναι Χριστιανοί, που δέχονται «εις κενόν», δηλαδή μάταια την χάρη του Θεού. Αυτό είναι που δημιουργεί το μεγάλο σκάνδαλο: Το Ευαγγέλιο του Χριστού και η Χάρις τους στους ανθρώπους αυτούς εμφανίζονται χωρίς καμιά δύναμη αλλαγής του ανθρώπου.

            Η αλλαγή όμως αυτή είναι δυνατή; Ο κάθε άνθρωπος, ο κάθε Χριστιανός μπορεί με την χάρη του Θεού να επιτύχει την αλλαγή και ανακαίνισή του. Ο Απόστολος Παύλος στην σημερινή αποστολική περικοπή ασχολείται με το βασικό αυτό θέμα.

           Ο Απόστολος ξεκινάει από το γεγονός, ότι ο Θεός δίνει κάθε μέρα ευκαιρίες αλλαγής σε κάθε άνθρωπο. Και γι’ αυτό τονίζει: «ιδού νυν καιρός ευπρόσδεκτος, ιδού νυν ημέρα σωτηρίας». Η κάθε μέρα, η κάθε ώρα, η κάθε στιγμή είναι μια ευκαιρία αλλαγής και σωτηρίας, που του προσφέρει η Χάρις του θεού. Εκείνος, που θα αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή, θα μπορέσει να επιτύχει την αλλαγή του χαρακτήρα του και την ανακαίνιση της ζωής του. Εάν δεν το κάνει, εάν αδιαφορήσει, εάν αναβάλει, θα χάσει την ευκαιρία της ηθικής αναγεννήσεως. Γι’ αυτό και όσοι αλλάζουν ζωή είναι άνθρωποι, που δεν αφήνουν ανεκμετάλλευτες τις πνευματικές ευκαιρίες που τους στέλνει κάθε μέρα ο Θεός.

           

    Αν κάποιος θέλει πραγματικά την αλλαγή του, πρέπει να κυνηγήσει τις ευκαιρίες που του παρουσιάζει ο Θεός. Αυτή την στιγμή ακούς ένα κήρυγμα. Είναι αυτό μια ευκαιρία αλλαγής. Βάλε βαθιά στην καρδιά σου άνθρωπε, τα λόγια του Χριστού. Έχουν την δύναμη να σε γαληνέψουν, να σε φωτίσουν, να σε καθοδηγήσουν. Πάλι θύμωσες σήμερα, πάλι βλασφήμησες, πάλι φάνηκες σκληρός, άδικος, ενοχλητικός. Τώρα όμως νιώθεις κάτι μέσα σου. Κάτι σου λέει μέσα σου ότι έσφαλες, ότι αμάρτησες, έκανες κάτι κακό. Τι είναι αυτό; Είναι η ευκαιρία, που σου στέλνει η Χάρις του Θεού για να διορθωθείς, να αλλάξεις. Πρόσεξε την, μην την αφήσεις λοιπόν, αν θέλεις να καλυτερεύσεις τον χαρακτήρα σου. Ο θεός που θέλει την διόρθωση και την αλλαγή σου, θα σου παρουσιάσει αναρίθμητες παρόμοιες ευκαιρίες. Έχε μόνο ανοικτά τα μάτια της ψυχής σου για να τις βλέπεις. Άπλωνε τα χέρια σου να τις αρπάζεις. Έτσι η Χάρις του Θεού θα μπορέσει να εργασθεί ως θαύμα της αναγεννήσεως σου.

            Ο Απόστολος Παύλος, για να εξαλείψει κάθε αμφιβολία για την δυνατότητα αλλαγής του ανθρώπου από την χάρη του θεού, χρησιμοποιεί ένα δυνατό επιχείρημα. Προβάλλει τους Αποστόλους ως παράδειγμα ανακαινισμένων ανθρώπων. Ήταν και αυτοί άνθρωποι αδύνατοι. Η Χάρις όμως του Θεού τους μεταμόρφωσε, τους έκαμε Αγίους. Το παράδειγμα τους ήταν φωτεινό. Κανείς δεν μπορούσε να τους κατηγορήσει για το παραμικρό. «Μηδεμίαν εν μηδενί διδόντες προσκοπήν (αφορμή σκανδάλου), ίνα μη μωμηθή (κατηγορηθεί) η διακονία». Ήταν «εν παντί… Θεού διάκονοι». Και η ζωή τους ήταν μία συνεχής εκδαπάνηση και θυσία για την διάδοση του Ευαγγελίου του Χριστού, ένα συνεχές μαρτύριο. «Εν υπομονή πολλή, εν θλίψεσιν, εν ανάγκαις, εν στενοχωρίαις, εν πληγαίς, εν φυλακαίς!». Όμως έτσι οι Άγιοι Απόστολοι έδωσαν και δίδουν μια υπέροχη μαρτυρία για την δυνατότητα ηθικής αλλαγής και ανακαινίσεως του ανθρώπου.

 

 

            Αδελφοί μου.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία μέσα μας. Έχουμε την δυνατότητα, μπορούμε, εάν θέλουμε, με την ανακαινιστική δύναμη της Χάριτος του Θεού να αλλάξουμε την ζωή μας. Μπορεί να έχουμε αδυναμίες. Ίσως να μας τυραννούν κακές συνήθειες, φοβερά πάθη. Η αμαρτία μας έχει ανοίξει βαθιές πληγές. Όμως η Χάρις του Θεού μας φωνάζει: «Η κατάσταση σας δεν είναι απελπιστική! Μπορείτε αν θέλετε, να αλλάξετε, να μεταμορφωθείτε. Τόσοι και τόσοι το πέτυχαν. Και εσείς επομένως μπορείτε». Δεν υπάρχει καμία αδύνατη περίπτωση στην Χάρη του Θεού… Είναι παντοδύναμη. Θυμηθείτε τα τόσα θαύματα αλλαγής, που έκανε η Χάρις του Θεού. Θυμηθείτε το θαύμα της αλλαγής του Παύλου, που ήταν ένας τρομερός και αδίστακτος διώκτης. Θυμηθείτε… και δώστε μου την ψυχή σας, όπως είναι, μας λέγει ο Χριστός. «Παραδώστε μου την ζωή σας, όποια και αν είναι, για να την αλλάξω, να την μεταμορφώσω με την χάρη μου»…

            Η ηθική αλλαγή του ανθρώπου είναι ασφαλώς δύσκολο έργο. Γιατί η ανθρώπινη φύση έχει φοβερά διαφθαρεί από την πτώση της αμαρτίας και του κακού. Η αλλαγή όμως, η μεταμόρφωση και η θέωση του ανθρώπου επιτυγχάνεται μόνο εν Χριστώ. Για το τεράστιο αυτό εγχείρημα ο Χριστός διαθέτει την παντοδύναμη Χάρη Του, που απέρρευσε από την θυσία Του. Η Χάρη Του αυτή θα φέρει οπωσδήποτε την αλλαγή. Όχι μόνο του ανθρώπου, αλλά ολόκληρης της κτίσεως. Θα έλθει στιγμή, που όλα θα αλλάξουν σε μια καινούργια δημιουργία. Η Χάρις του Θεού θα φέρει την «καινήν κτίσιν». «Καινούς ουρανούς και γην καινήν κατά το επάγγελμα αυτού προσδοκώμεν» (Β’ Πέτρ. Γ’ 13), αυτό μας βεβαιώνει ο αδιάψευστος λόγος του Θεού.   Αμήν!       

 

 

π.Ε.Α.Ρ.

 

 

 

 

 

 

 

Εικόνες από το διαδίκτυο