Χωρίς Προηγούμενο η Συμμετοχή των Πιστών στο Πανηγύρι του Οσίου Χατζή-Ανανία

Χωρίς Προηγούμενο η Συμμετοχή των Πιστών στο Πανηγύρι του Οσίου Χατζή-Ανανία

  Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος η Μνήμη του Θεοφόρου και Θαυματουργού Οσίου Πατρός Ημών Χατζή-Ανανίου, το Σάββατο της Διακαινησίμου Εβδομάδος 4 Μαΐου 2019. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το πανηγύρι του πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής Μαλλών Ιεράπετρας, την οποία ίδρυσε ο ίδιος ο Όσιος όταν βρήκε εκεί μετά από όραμα την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου Παναγίας, εκεί όπου και παρέδωσε το Πνεύμα του στον Κύριο αμέσως μετά το Χριστός Ανέστη του Μ. Σαββάτου της 22ας Απριλίου του 1907. Η καθιέρωση της Εορτής του Αγίου στη Μονή οφείλεται, προς τιμήν του, στον οικείο Μητροπολίτη κ.κ. Κύριλλο.

 

 

 

 

     Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 3 Μαΐου, εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός που μαζί με την Ακολουθία διενοήθη με τρόπο θαυμαστό, έγραψε και ολοκλήρωσε ο Μακαριστός Γέροντας Ιωαννίκιος Ανδρουλάκης στις 24 Μαΐου του 2004. Ο Γέροντας που έκανε γνωστό τον ξεχασμένο θαυματουργό Άγιο που δεν σταμάτησε να θαυματουργεί ούτε μετά την οσιακή κοίμηση του.  Οι πολλοί πιστοί που παρευρέθηκαν, θαύμαζαν και προσκυνούσαν ευλαβικά την νέα θαυμαστή εικόνα του Αγίου που αγιογράφησε ο ευλογημένος αγιογράφος, Καζανάκης Εμμανουήλ, ανιψιός του Αγίου και ο πρώτος που τον αγιογράφησε μετά από επιθυμία του Γέροντος Ιωαννικίου.

 

 

 

    Το Μοναστήρι είχε φορέσει τα γιορτινά του. Με τη φροντίδα της νέας Ηγουμένης Γερόντισσας Ολυμπιάδος και της ακούραστης συνοδείας της, Αδελφών Δωροθέας και Φιλοθέης, η Μονή έλαμπε σε κάθε της γωνία. Ο μεγάλος και περιποιημένος κήπος της με τα πολλά καταπράσινα φυτά και τα ολάνθιστα λουλούδια που ευωδίαζαν, μετέτρεπαν τον αύλειο χώρο σε έναν επίγειο παράδεισο. Εντύπωση προκάλεσε και ο ανακαινισμένος χώρος του κοιμητηρίου με το κενοτάφιο του Χατζή-Ανανία, που όλοι  επισκέπτονταν για να προσκυνήσουν την εικόνα του στη γη που φιλοξένησε τα άγια και μυρίπνοα λείψανα του για περισσότερα από 60 χρόνια.

 

 

     Το πρωί του Σαββάτου 4 Μαΐου,  εκατοντάδες πιστών κατέφθαναν από όλα τα μέρη της Κρήτης,  και όχι μόνο, για να τιμήσουν και να εορτάσουν τον μεγάλο Άγιο του τόπου μας. Το πλήθος των προσκυνητών δεν έχει προηγούμενο, μονάχα από το Ηράκλειο κατέφθασαν 4 λεωφορεία που είχαν προγραμματίσει πνευματικά τέκνα του Γέροντος Ιωαννικίου, ενώ τα αυτοκίνητα σχημάτιζαν ουρά χιλιομέτρων. Με ταπεινότητα, κατάνυξη και υπομονή, παρέδιδαν τα προσφερόμενα δώρα που έφεραν μαζί τους για τη χάρη του Αγίου, άναβαν το κερί τους και προσκυνούσαν τις εικόνες και το ιερό λείψανο του. Είναι η απόδειξη της αγάπης, της ευλάβειας και της αναγνώρισης του Αγίου στις καρδιές και στη συνείδηση του χριστεπώνυμου πλήθους.  Αξίζει να σημειώσουμε ότι την ίδια ημέρα η Ακολουθία του Αγίου εψάλη σε πολλές άλλες Μονές και Ναούς της πατρίδας μας.

 

 

 

  Την εορτή, που κατά τον Όρθρο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, τίμησαν επίσης με την παρουσία τους  Δικαστικές, Πολιτικές και Αστυνομικές Αρχές του Ηρακλείου, Καθηγητές Πανεπιστημίων, Ιατροί, εκπρόσωποι του Δήμου Ιεράπετρας και υποψήφιοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο πολυμελής χορός υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννου Αρώνη, αριστοτεχνικά και μελωδικά απέδωσε τα τροπάρια και τους ύμνους προς τον Άγιο.

 

 

 

 

 

    Ο  Σεβ. Μητροπολίτης κηρύττοντας τον Θείο Λόγο, αναφέρθηκε στο πλήθος των αγίων που έχει αναδείξει η Κρήτη, στον ευλογημένο τόπο των Μαλλών, στα πολλά και καταγεγραμμένα θαυμαστά γεγονότα του Οσίου Χατζή-Ανανία που λιγότερο ή περισσότερο έχουν φανερωθεί σε όλους τους παρευρισκόμενους, και στην αγιοκατάταξή του από την μητέρα Εκκλησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ένα επαναλαμβανόμενο αίτημα των πιστών.  Αποκάλυψε μάλιστα πως έχει ήδη προβεί σε σχετική προφορική συζήτηση με τον ίδιο τον Πατριάρχη, που το δέχτηκε με χαρά και πρότεινε λίγο ακόμα υπομονή. Τέλος εγκωμίασε τον ευλογημένο μακαριστό Γέροντα  Ιωαννίκιο Ανδρουλάκη, συγχωριανό του Αγίου, ο οποίος έκανε γνωστό τον Χατζή-Ανανία σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά και την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του που ευωδίαζαν και ο οποίος συγκέντρωσε, κατέγραψε και έκδωσε 100νταδες επώνυμες ομολογίες θαυμαστών ενεργειών του Αγίου.

 

 

 

    Ακολούθησε το μυστήριο της Θεία Κοινωνίας όπου συμμετείχαν οι περισσότεροι από τους πιστούς και έξω από την είσοδο του Ναού πραγματοποιήθηκε η ευλογία του κόλλυβου και των άρτων. Για άλλη μία χρονιά εντυπωσίασε η αγιογράφηση του κόλλυβου από τον χαρισματικό, ταπεινό και ευλαβή αγιογράφο Εμμ. Καζανάκη, με πολλούς να μην πιστεύουν στα μάτια τους και να βάζουν το δάκτυλο για να διαπιστώσουν του λόγου το αληθές.  

 

 

 

   

      Μετά το πέρας της Θείας Ακολουθίας ακολούθησε το πλούσιο παραδοσιακό κέρασμα της Μονής σε διάφορα σημεία του αύλειου χώρου και μέσα στο Αρχονταρίκι, με καφέ, τσάι αναψυκτικά και διάφορα εδέσματα. Πνευματικά παιδιά του Γέροντα Ιωννικίου μαζί και με άλλους πιστούς έψαλαν γύρω από το κενοτάφιο του Αγίου, τα Μεγαλυνάρια της Υπεραγίας Θεοτόκου και του Χατζή-Ανανία που ο Γέροντας είχε γράψει και τους είχε διδάξει.

 

      

   

 

       Οι συζητήσεις στην αυλή ποικίλες και ενδιαφέρουσες. Άλλοι αναπολούσαν γεγονότα και στιγμές με τον Γέροντα Ιωαννίκιο και άλλοι πάλι εξιστορούσαν πρόσφατα θαυμαστά γεγονότα που βίωσαν οι ίδιοι ή γνωστά τους πρόσωπα. Δεν έλειψαν και τα παράπονα σχετικά με την καθυστέρηση  σύνταξης και υποβολής πλήρη φακέλου για την αγιοκατάταξή του Αγίου, όπως και για το ότι ακόμα δεν έχει κτιστεί Ναός αφιερωμένος στην Χάρη του.  Όλοι δήλωναν ευχαριστημένοι και ευλογημένοι που κατάφεραν να παρευρεθούν στο Πανηγύρι και εύχονταν να αξιωθούν και την επόμενη χρονιά να είναι εκεί.

 

 

 

     Όπως κάθε χρόνο ο Γέροντας Ιωαννίκιος για να τιμήσει τον προστάτη του Άγιο, καλούσε μετά την Θεία Λειτουργία όλους τους πιστούς σε γεύμα, έτσι και τα πνευματικά του τέκνα είχαν προγραμματίσει και προσέφεραν πλούσιο γεύμα στην ταβέρνα «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ» στο χωριό Πεύκος με παραδοσιακά εδέσματα και καλό κρασί. Τέλος μετέβησαν στο μνήμα του Γέροντα Ιωαννικίου όπου έψαλαν τρισάγιο στη μνήμη του και το Απολυτίκιο του εορτάζοντα Αγίου Χατζή-Ανανίου.

 

 

 

 

 

 

Μεγάλη η Χάρις του Θεοφόρου Πατήρ ημών Χατζή-Ανανία!

Χρόνια Πολλά σε όσες και όσους φέρουν το όνομα του!

Η ευλογία του να σκεπάζει όλο τον κόσμο!

Άγιε του Θεού πρέσβευε υπέρ ημών!

 

 

 

       Ακολουθεί το αναλυτικό ρεπορτάζ του τοπικού καναλιού «TELE ΚΡΗΤΗ», την ημέρα της εορτής του Αγίου μας, όπως μεταδόθηκε από το δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού καναλιού «AE TV», τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά!

 

 

Τα πνευματικά παιδιά

του Γέροντος Ιωαννικίου