Ακολουθούμε το Παράδειγμα των Μαρτύρων της Εκκλησίας μας, ή Ντρεπόμαστε Ακόμα και να Ομολογήσουμε την Πίστη μας;

Ακολουθούμε το Παράδειγμα των Μαρτύρων της Εκκλησίας μας, ή Ντρεπόμαστε Ακόμα και να Ομολογήσουμε την Πίστη μας;

    Κυριακή 31 Μαρτίου 2019. Γ’ Κυριακή των Νηστειών και Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Η Εκκλησία μα εορτάζει, τον Άγιο Υπάτιο  Επίσκοπο Γαγγρώ τον Ιερομάρτυρα και Θαυματουργό. τον Όσιο Ακάκιο τον Ομολογητή και Επίσκοπο Μελιτηνής.   Ευαγγελική Περικοπή, Κατά Μάρκου η΄34-38 ο Ιησούς προλέγει το θάνατο και την ανάστασή Του. Απόστολος, Επιστολή Αποστόλου Παύλου Προς Εβραίους δ΄14-16, ο Ιησούς είναι ο μέγας Αρχιερέας. 

 

 

Αποστολικό Κήρυγμα

«Κρατώμεν της ομολογίας»

 (Ας κρατούμε σταθερά την ομολογία της πίστεως μας)

 

 

                    Αγαπητοί μου αδελφοί.

Όταν κάποιος έχει ένα πολύτιμο διαμάντι το κρατάει γερά μέσα στο χέρι του και το φυλάει να μη του το κλέψουν, να μην χαθεί. Αλλά τίποτε δεν υπάρχει που να είναι πιο πολύτιμο από την ορθή πίστη, από τη αλήθεια του Χριστού. Γιατί απ’ αυτήν εξαρτάται η σωτηρία της ψυχής μας, η σωτηρία του κόσμου. Η αληθινή και ορθή πίστη στο πρόσωπο του Χριστού μας, που είναι ο Μέγας Αρχιερέας, Λυτρωτής και μεσίτης μας στο θρόνο της Χάριτος, είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός, που όλοι μας πρέπει να τον προστατεύουμε.

            Σήμερα, στην αποστολική περικοπή μας λέει ο Απόστολος Παύλος ότι έχουμε το Μεγάλο Αρχιερέα που διέσχιζε τους ουρανούς. Είναι ο Ιησούς ο Υιός του Θεού, που κάθισε με το ένδοξο αναστημένο σώμα Του «εκ δεξιών του Θεού Πατέρα».

            Πριν όμως φύγει για τους ουρανούς, μας άφησε ένα θησαυρό πολύτιμο. Κι ο θησαυρός αυτός είναι η πίστη μας στον Ιησού Χριστό, η ομολογία της πίστεως. Όχι μια αφηρημένη πίστη αλλά μία ζωντανή, μια συγκεκριμένη πίστη στον αληθινό Τριαδικό Θεό. Στον Θεό Πατέρα Παντοκράτορα, τον ποιητή του ουρανού και γης. Στον Υιό του Θεού τον μονογενή, που είναι Θεός αληθινός και με τη θυσία Του, την Ανάστασή Του, την Ανάληψή Του και τη διδασκαλία Του, μας λύτρωσε και θέωσε την ανθρώπινη φύση. Και στο Πνεύμα το Άγιο, που είναι ο Θεός και το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που ελάλησε με το στόμα των Προφητών.

            Αυτή την πίστη που μας παρέδωσε ο Χριστός, τη παρέλαβαν οι άγιοι Απόστολοι Του. Αυτή την πίστη την πήραν από τους Αποστόλους οι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας και μας την παρέδωσαν. Γι’ αυτή την πίστη έχυσαν εκατομμύρια μάρτυρες το αίμα τους. Αυτή πρέπει να παραδώσουμε και εμείς στα παιδιά μας. 

            Την πίστη αυτή την κράτησαν και την φύλαξαν «ως κόρη οφθαλμού», όλοι οι μεγάλοι Πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Γι’ αυτή την ορθή πίστη ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος πάλεψε σκληρά με τους αιρετικούς της εποχής εκείνης χωρίς να υποχωρήσει ούτε χιλιοστό. Ο Απόστολος Παύλος, μας προτρέπει να κρατάμε την πίστη μας. Να κρατάμε την ομολογία μας. Γιατί η πίστη δεν είναι μονάχα κάτι το εσωτερικό της ψυχής. Είναι και η εξωτερική έκφραση. Είναι και η ομολογία.

            Δεν είναι μόνο να πιστεύουμε εσωτερικά, να λέμε ότι προσευχόμαστε από μέσα μας ή στο δωμάτιο μας. Χρειάζεται με θάρρος και με παρρησία να ομολογούμε τον Χριστό και την πίστη μας. Να μην ντρεπόμαστε που είμαστε Χριστιανοί ή να φοβόμαστε. Στους ανθρώπους να το λέμε ότι είμαστε Χριστιανοί. Να το λέμε στους γύρω μας, στο οικογενειακό μας περιβάλλον και στον κόσμο όλο, ακόμα και στους αιρετικούς που έρχονται και χτυπάνε την πόρτα μας ή τους συναντάμε στο δρόμο.

            Ομολογία πίστεως δώσαμε με τον ανάδοχό μας, όταν βαπτιστήκαμε. Ομολογία πίστεως δίνουμε κάθε φορά που ερχόμαστε εδώ στο Ναό και σε κάθε ναό που τελείτε το Μυστήριο των Μυστηρίων η Θεία Ευχαριστία. Με το «Σύμβολο της Πίστεως», δηλαδή το «Πιστεύω». Και τι είναι το Πιστεύω; Είναι αυτό που ομολογούμε την πίστη μας στα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος. Στη «μία, αγία, καθολική και αποστολική Εκκλησία». Ομολογούμε «εν βάπτισμα εις άφεσιν  αμαρτιών» και ότι «προσδοκούμε ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος».

            Είναι μεγάλη ανάγκη να κρατήσουμε γερά την πίστη μας και την Ιερά παράδοση της Εκκλησίας μας. Όπως την κράτησαν τόσους αιώνες οι Πατέρες μας. Γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στις πονηρές ημέρες που ζούμε, να χάσουμε το μεγάλο αυτό θησαυρό. Βρισκόμαστε σήμερα μέσα σε μια σύγχυση ιδεών και ιδεολογισμών. Συγκλονίζουν τους ανθρώπους άλλα πράγματα και άλλα γεγονότα και όχι αυτά που θα έπρεπε. Όπως η Εκκλησία, η Αγία Γραφή, ο συνάνθρωπος, η αγάπη και ο σεβασμός κ.α. Οι αιρετικές πλάνες εξαπατούν. Γκρεμίζουν ότι γερό έχει μείνει μέχρι σήμερα και υπόσχονται να χτίσουν και να φτιάξουν κάτι που δεν υπάρχει. Έτσι στην ουσία αποπροσανατολίζουν τους ανθρώπους από την Ορθόδοξη πίστη και παράδοση μας. Και που τους πάνε; Κανένας δεν γνωρίζει, ακόμα και αυτοί που τις ιδρύουν

            Αγαπητοί μου αδελφοί.

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης στην Αποκάλυψη γράφει «Αυτά λέγει ο απολύτως άγιος, ο απολύτως αληθινός Κύριος, που έχει την μεσσιανική εξουσία και βασιλεία… Έρχομαι γρήγορα. Κράτα καλά και σταθερά τον θησαυρό της αλήθειας και της πίστεως που έχεις, για να μη πάρει κανείς το στεφάνι της νίκης σου» (Γ΄7,11).  Ας κρατήσουμε λοιπόν και εμείς γερά την πίστη μας και την αλήθεια του Ευαγγελίου ώστε να λάβουμε το αμαράντινο στεφάνι απ’ τα χέρια του Χριστού.    Αμήν!

 

π. Ρ.Ι.Α.

 

 

 

 

Εικόνες από το διαδίκτυο