Με Μεγαλοπρέπεια το Πανηγύρι του Οσίου Χατζη-Ανανία

Με Μεγαλοπρέπεια το Πανηγύρι του Οσίου Χατζη-Ανανία

        Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Οσίου Χατζη-Ανανία το Σάββατο 22 Απριλίου 2023 στην Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής. Ο σύγχρονος και θαυματουργός Άγιος, το καύχημα του τόπου μας, που είναι ξακουστός στα πέρατα της γης για τα θαύματα που έκανε εν ζωή, αλλά ακόμα περισσότερο για εκείνα που φανερώνει ακόμα και στις μέρες μας.  

 

 

         Ο χειμωνιάτικος και βροχερός καιρός δεν εμπόδισε πιστούς από ολόκληρη την Κρήτη να φτάσουν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο Μοναστήρι, που ευωδίαζε από τα αρώματα των ανθισμένων λουλουδιών, για να τιμήσουν τον Άγιο που ευλαβούνται, αγαπούν και δοξάζουν, και να τον παρακαλέσουν για τις πρεσβείες του.    

 

 

 

      Παραβρέθηκαν και συλλειτούργησαν οι Ιερείς: ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Αρχιμ. Παίσιος Δερμιτζάκης, ο π. Αθανάσιος Δραμιτινός Εφημέριος Ενορίας Καλογέρου Αμαρίου, ο Εφημέριος της Ιεράς Μονής Εξακουστής π. Αντώνιος Κανάρης, ο π. Μιχαήλ Ξυδιανός συνταξιούχος Ιερέας και ο π. Εμμανουήλ Ραπτάκης Εφημέριος Ενορίας Αγίου Γεωργίου Αμιρά Βιάννου.

 

 

 

         Στο λόγο του ο Αρχιμ. Παίσιος Δερμιτζάκης, αφού μίλησε για το αναστάσιμο μήνυμα, αναφέρθηκε στην αγιότητα του τόπου, στο μεγάλο θεοφόρο Όσιο Χατζη-Ανανία και στον αγώνα του για να προσεγγίσει το Χριστό, αλλά και στον μακαριστό Γέροντα Ιωαννίκιο Ανδρουλάκη που έκανε την ανακομιδή των μυρίπνοων λειψάνων του Οσίου και που τον έκανε γνωστό συγκεντρώνοντας πλήθος στοιχείων για τη ζωή και τα θαύματα του.

 

 

 

      Οι περισσότεροι των πιστών συμμετείχαν των Αχράντων Μυστηρίων, αφού πρώτα προσκυνούσαν την εικόνα και το ιερό λείψανο του Οσίου. Ως εκ θαύματος η βροχή που έπεφτε ασταμάτητα, κόπασε τη στιγμή που θα γινόταν η ευλόγηση των άρτων. Εντύπωση μεγάλη προκάλεσε η νέα αγιογραφία του Οσίου με το «Χριστός Ανέστη» που ζωγράφισε ο αγιογράφος Εμμ. Καζανάκης, ανιψιός του Αγίου Χατζη-Ανανία, την οποία κρατούσε ο π. Αντώνιος Κανάρης.

 

 

 

 

       Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, η Αδελφότητα της Μονής προσέφερε σε όλους κέρασμα με καφέ, αναψυκτικά, ρακή και πλούσια εδέσματα, στο αρχονταρίκι και στον αύλειο χώρο. Τα πνευματικά παιδιά του μακαριστού Γέροντα Ιωαννικίου τηρώντας τη παράδοση, έψαλλα τα Μεγαλυνάρια και τα τροπάρια, που ο Γέροντας τους είχε γράψει για τη χάρη του Οσίου, στο κενοτάφιο που βρίσκετε κάτω από τον πελώριο κέδρο που δεσπόζει στη Μονή και που στη σκιά του είχε ταφή ο Μέγας Χατζη-Ανανίας.

 

 

 

       Δεκάδες ήταν επίσης εκείνοι που για να τιμήσουν τον Άγιο και τον Γέροντα τους, γευμάτισαν όλοι μαζί σε ταβέρνα της Ιεράπετρας, όπως ακριβώς έκανε κάθε χρόνο στην εορτή του Οσίου ο Γέροντας Ιωαννίκιος, που δεν είχε μεγαλύτερη εορτή … Τα συναισθήματα, η συγκίνηση και οι θύμισες σε κάθε τέτοια συνάντηση και πολλά και ανεκτίμητα!

 

 

 

         Η παρακαταθήκη του μακαριστού Γέροντα Ιωαννικίου Ανδρουλάκη είναι καθημερινός οδηγός για τα πνευματικά του παιδιά και η εικόνα του Αγίου τους μαζί με τον Γέροντα τους είναι χαραγμένη βαθιά στην ψυχή και την καρδιά τους.   

 

 

 Όσιε Χατζη-Ανανία σε προσκυνούμε και σε δοξάζουμε !!!

       Χρόνια πολλά και ευλογημένα στις και στους Ανανίες που εορτάζουν !!!