Ως Υπήκοοι Χριστού, ποιο το Προνόμιο μας;

Ως Υπήκοοι Χριστού, ποιο το Προνόμιο μας;

    Κυριακή 4 Απριλίου 2021. Γ’ Κυριακή των Νηστειών, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Εορτή της Ορθοδοξίας: Ο Όσιος Γεώργιος ο εν Μαλαιώ. Ο Όσιος Πλάτων ο Ηγούμενος της Μονής Στουδίου. Ο Όσιος Ζωσιμάς. Ο Άγιος Θεωνάς ο Κτήτορας της Ιερά Μονής Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας και Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης. Ο Άγιος Νικήτας ο Νέος Ιερομάρτυρας εν Σέρραις. Ευαγγέλιο:  Κατά Μάρκο, η΄ 34-39. Ο Ιησούς προλέγει το θάνατο και την ανάσταση του. Λόγος του Ιησού. Απόστολος: Επιστολή Αποστόλου Παύλου – Προς Εβραίους δ΄ 14-16.  Ο Ιησούς είναι ο μέγας Αρχιερέας. 

 

 

Αποστολικό Κήρυγμα

«Προσερχώμεθα ουν μετά παρρησίας τω θρόνω της χάριτος,

ίνα λάβωμεν έλεον και χάριν εις εύκαιρον βοήθειαν».

( Λοιπόν ας προσευχόμαστε με θάρρος και ακλόνητη πεποίθηση στο θρόνο της χάριτος, για να λάβουμε έλεος και συγχώρηση των αμαρτιών μας και για να βρούμε τη θεία χάρη, που θα μας βοηθά αποτελεσματικά σε κάθε περίσταση πειρασμών και κινδύνων)

 

 Αγαπητοί μου αδελφοί.

Εκείνοι οι οποίοι λέμε και πιστεύουμε ότι είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί, βαπτισμένοι με το Άγιο Βάπτισμα στην Αγία Τριάδα, γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι τα προνόμια που μας εξασφαλίζει η υπηκοότητα στον θρόνο Του. Ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, μας κάνει λόγο για το βασικό αυτό θέμα δηλαδή για την φιλανθρωπία του Μεγάλου Αρχιερέα Χριστού.

            Ποιος είναι λοιπόν ο Χριστός, στο βασίλειο του οποίου ανήκουμε ως Χριστιανοί; Και τι μας απαντά ο Απόστολος Παύλος; Είναι ο Μεγάλος Αρχιερέας, ο υιός του Θεού, ο οποίος έχει διέλθει τους ουρανούς και κάθεται δεξιά του Θεού. Αυτό πρέπει να πιστέψουμε σταθερά και με όλη μας την καρδιά. Ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό του Βασιλέα μας; Η συμπάθεια και η φιλανθρωπία. Και συνεχίζει ο Απόστολος Παύλος. «Ου γαρ έχομεν αρχιερέα μη δυνάμενον συμπαθήσαι ταις ασθενείαις ημών». Ο Χριστός ως Βασιλέας και αρχιερέας δοκίμασε όλους τους πειρασμούς, που δοκιμάζουμε και εμείς οι άνθρωποι, χωρίς βέβαια ούτε σκιά ποτέ αμαρτίας να μολύνει την αγιότητα Του.

            Εδώ πρέπει να σκεφτούμε αυτό που μας τονίζει το Πνεύμα του Θεού. Ο ίδιος ο Χριστός. Είναι βασικό για τη ζωή μας. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι συκοφαντούνται χωρίς λόγο από τους συναδέλφους τους. Διώκονται για την τιμιότητα τους αλλά και για την αγνότητα τους. Σας χτυπούν οι θλίψεις και οι πειρασμοί; Ποτέ μην πεις, δεν υπάρχει κανείς να νιώσει τον πόνο μου, κανείς ν’ ακούσει τους στεναγμούς μου, κανείς να κατανοήσει την αδυναμία μου. Γιατί αυτό δεν είναι σωστό. Γιατί υπάρχει Κάποιος, που ξέρει τι σημαίνει να ζεις σ’ αυτήν εδώ την γη, την κοιλάδα του πόνου και των δακρύων και των πειρασμών. Είναι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού, ο μεγάλος Αρχιερέας μας, που μπορεί να μας νιώσει, να μας συμπαθήσει, να μας συγχωρήσει. Γιατί πόνεσε κι Εκείνος, έκλαψε κι Εκείνος και τα αγκάθια της γης του έγιναν ακάνθινος στέφανος. Αν υπάρχει ένας, που μπορεί πραγματικά να μας νιώσει είναι ο Χριστός, ο φιλάνθρωπος Ιησούς.

            Συνεχίζει ο Απόστολος Παύλος και μας λέει, ο Χριστός κάθεται στον ουράνιο θρόνο του στα δεξιά του Θεού και Πατέρα. Μετά μας τονίζει ότι ο θρόνος αυτός του Χριστού είναι «θρόνος Χάριτος». Τι σημαίνει αυτό; Ο θρόνος είναι το σύμβολο της κυριαρχικής εξουσίας ενός βασιλιά. Στην παλαιά εποχή, οι βασιλιάδες κάθονταν στο θρόνο τους, για να δικάσουν, να λύσουν τις διαφορές και να αποδώσουν την δικαιοσύνη στον λαό. Ήταν φοβερό για ένα παραβάτη των νόμων, για ένα ένοχο, να οδηγηθεί μπροστά στον βασιλικό θρόνο. Οι κεραυνοί της αμαρτίας και της καταδίκης θα έπεφταν πάνω τους. Σπάνια από τον θρόνο εκείνο να δοθεί χάρη. Να γίνει «θρόνος χάριτος».   

            Εδώ πρέπει να δούμε αλλά και να καταλάβουμε ότι ο θρόνος του Βασιλέα Χριστού είναι πάντοτε «θρόνος χάριτος». Σήμερα, αύριο, αυτή την στιγμή, όσο θα διαρκεί η ζωή μας, όσο θα υπάρχει αυτός ο κόσμος και μέχρι την στιγμή της δευτέρας παρουσίας του Κυρίου, όταν πλέον έρθει ως Κριτής, μέχρι τότε ο θρόνος του Χριστού θα είναι ο Θρόνος της χάριτος. Θα δίνει χάρη και άφεση σε όσους πραγματικά την ζητούν.

            Αδελφοί μου.

Ως υπήκοοι του Χριστού, δεν έχουμε παρά να χρησιμοποιήσουμε το μεγάλο μας προνόμιο. Μας το υποδεικνύει ο Απόστολος Παύλος: «Προσερχώμεθα μετά παρρησίας τω θρόνω της χάριτος, ίνα λάβωμεν έλεον και χάριν εύρωμεν εις εύκαιρον βοήθειαν». Ως υπήκοοι ενός τόσο φιλάνθρωπου και στοργικού βασιλέα πρέπει με θάρρος και άφοβη πεποίθηση να πλησιάζουμε τον θρόνο Του, για να βρούμε την συγχώρηση, την βοήθεια, την προστασία. Πάντοτε πρέπει να γίνεται αυτό. Ιδιαίτερα όμως την περίοδο αυτή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που μας οδηγεί μέρα με την μέρα στον Σταυρό του Γολγοθά, στον θρόνο της χάριτος. Η προσευχή, η συμμετοχή στην θεία λατρεία, η μετάνοια και εξομολόγηση μας βοηθούν να προσεγγίζουμε και να καταφεύγουμε στον θρόνο της χάριτος. Ας τα χρησιμοποιήσουμε όλοι και όπως πρέπει. Έτσι θα νιώσουμε βαθιά τι σημαίνει να είμαστε υπήκοοι του Βασιλέα Χριστού και της Χάρις Του.    Αμήν!

         

π. Ε. Ρ.

 

 

Εικόνες από το διαδίκτυο