Χωράνε Συμβιβασμοί και Υποχωρήσεις στον Θείο Νόμο; (video)

Χωράνε Συμβιβασμοί και Υποχωρήσεις στον Θείο Νόμο; (video)

     Κυριακής 31 Μαΐου 2020. Κυριακή των Αγίων Πατέρων. Εορτή της Ορθοδοξίας: Οι 318 Πατέρες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου. O Άγιος Ερμείας ο Μάρτυρας. Ευαγγέλιο:  Κατά Ιωάννη ιζ΄ 1-13. Η Αρχιερατική προσευχή του Ιησού. Απόστολος: Επιστολή Πράξεις Αποστόλων, κ’ 16-18. Το ταξίδι από την Τρωάδα στη Μίλητο. Η ομιλία του Παύλου στους πρεσβυτέρους της Εφέσου.

    Το ακόλουθο Κήρυγμα το αντλήσαμε από το κανάλι το YouTube του sillogos amiras, όπου μπορεί ο κάθε ένας ελεύθερα να επισκεφτεί και να εγγραφή. Είναι από τον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Ενορίας Αγ. Γεωργίου Αμιρά Βιάννου, με Εφημέριο τον π. Εμμανουήλ Ραπτάκη.

 

 

Το Κήρυγμα

« Τον λόγον σου τετηρήκασι». 

(και αυτοί φύλαξαν την εντολήν σου.)

 

 

        Αγαπητοί μου αδελφοί.

Η τήρηση και η αποδοχή του λόγου του Θεού είναι βασικό καθήκον, αλλά ταυτόχρονα απαιτεί αγώνα σκληρό. Ο λόγος του θεού είναι η μόνη αλήθεια, η σώζουσα αλήθεια, που μας έφερε ο Χριστός. Είναι η Αποκάλυψη που μας φανερώνει τα μυστήρια του Θεού, μας δείχνει το σκοπό της ζωής μας, μας τονίζει την αλήθεια για την αθανασία της ψυχής. Πραγματικά πιστός και αληθινός φίλος του Θεού είναι αυτός που ανοίγει πρόθυμα την καρδιά του στον λόγο του Θεού και τον κρατάει εκεί σφικτά. Μας τονίζει ο Ψαλμωδός: «Λύχνος τοις ποσί μου ο νόμος σου και φως ταις τρίβοις μου». Στην Καινή Διαθήκη ο ίδιος ο Χριστός μας βροντοφωνάζει: «Μακάριοι οι ακούοντες τον λόγον του Θεού και φυλάσσοντες αυτόν». Μακάριοι, ευτυχισμένοι είναι όσοι ακούνε τον λόγο του Θεού και τον εφαρμόζουν στη ζωή τους. Αυτό είναι το κατ’ εξοχήν γνώρισμα του πιστού. Αυτή η μεγάλη του αρετή.

         Το γνώρισμα αυτό το είχαν οι Άγιοι Απόστολοι, για τους οποίους μιλάει σήμερα ο ίδιος ο Χριστός απευθυνόμενος στον Πατέρα Του. Το ίδιο γνώρισμα είχαν και οι μεγάλοι Πατέρες που συγκρότησαν την Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Αγωνίστηκαν, πάλεψαν, έδωσαν την ζωή τους για να τηρήσουν αλώβητη, ακέραιη τη θεία διδασκαλία από τους αιρετικούς και μάλιστα τον Άρειο, που συγκλόνιζε εκείνη την εποχή την Εκκλησία. Είκοσι και πλέον αιώνες έχουν κυλίσει από τότε που ο Χριστός μίλησε για τη μεγάλη αξία και τη σημασία που έχει στη ζωή μας ο λόγος, ο πραγματικός και ανόθευτος λόγος του θεού.

        Όμως και σήμερα είναι πολλοί που ζητούν με μύριους τρόπους να ξεριζώσουν από τις ψυχές ή να ξεράνουν στις καρδιές των ανθρώπων την ικμάδα του θείου λόγου. Από τους σύγχρονους αιρετικούς, του μάρτυρες του Ιεχωβά, τους Πεντηκοστιανούς και τόσους άλλους. Που γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι και μεταδίδουν τις πλάνες τους, μέχρι τους σημερινούς υλιστές και αθέους. Όλοι αυτοί και τόσοι άλλοι ζητούν να κλονίσουν την πίστη στη Θεότητα του Χριστού, στη Θεία Πρόνοια, στην αθανασία της ψυχής, στην πεποίθηση ότι η ζωή εδώ έχει ανώτερο σκοπό και όχι μόνο το φαγοπότι και το γλέντι.

          Ο πόλεμος αυτός που γίνεται είναι αρκετά δυνατός και η εσωτερική μας αδυναμία, συχνά κλονίζουν στις ψυχές τον λόγο του Θεού. Δημιουργούν μια αμφιβολία. Μας κάνουν σιγά-σιγά να εγκαταλείπουμε μερικές πεποιθήσεις που ήταν λίγο πρίν πολύτιμες για εμάς. Η θεία διδασκαλία δεν έχει τότε το κύρος που είχε. Αμφισβητήσεις πολλές ξεσηκώνονται στα θέματα της πίστεως, στο σκοπό της ζωής μας, στην αρετή της δικαιοσύνης, στην τιμιότητα, στην ηθική. Αλλά εμείς τι κάνουμε; Δεν μένουμε τότε ασάλευτοι, αλλά με συμβιβασμούς και υποχωρήσεις καταπατούμε κάποιες διατάξεις του Νόμου, του θείου Νόμου. Όμως, έρχεται για άλλη μια φορά το στόμα της Αλήθειας να ζητήσει από εμάς τους πιστούς, να διατηρήσουμε τον λόγο του Θεού καθαρό από την πλάνη που οδηγεί στην απώλεια.

            Αγαπητοί μου αδελφοί.

Χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή από τους «βαρείς λύκους» που τριγυρίζουν εδώ κι εκεί. Ακόμα πρέπει και οφείλουμε να προσέχουμε στα σύγχρονα υλιστικά κηρύγματα, που ζητούν να μας οδηγήσουν στους ποικίλους συμβιβασμούς και μας απομακρύνουν από το Θεό και την Αλήθεια του Ιερού Ευαγγελίου. Πρέπει να είμαστε στερεά προσκολλημένοι στο Χριστό και την Ορθόδοξη πίστη και Εκκλησία μας. Να τηρούμε το λόγο Του, σαν Παρακαταθήκη μας Παρέδωσαν οι Άγιοι Πατέρες. Καθημερινά ας στερεωνόμαστε στις αλήθειες της πίστεως μας και της θείας διδασκαλίας. Ας μένουμε όλοι μέσα στο μακαρισμό του Χριστού για όσους ακούνε και θαυμάζουν πραγματικά το λόγο Του. Γιατί χάρις σε αυτούς μπορούμε και εμείς να έχουμε την αλήθεια. Να μπορούμε και εμείς από την πλευρά μας, να την προσφέρουμε ανόθευτη και πραγματική, όπως την παραλάβαμε στις επόμενες γενιές. Αμήν!

 

π. Ε.Ρ.