Αγιοβασιλόπιτα Συλλόγου Φίλων Αγίου Γεωργίου Αμιρά – Τραγούδια από τον π. Εμμανουήλ

Αγιοβασιλόπιτα Συλλόγου Φίλων Αγίου Γεωργίου Αμιρά – Τραγούδια από τον  π. Εμμανουήλ

      Το μεσημέρι της Κυριακής 26 Ιανουαρίου 2020 σε μια όμορφη εκδήλωση ο Σύλλογος Φίλων Αγίου Γεωργίου Αμιρά “Ο Αφέντης Χριστός” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του. Η οργάνωση και η φιλοξενία ήταν μοναδικές. Μετά την κοπή της αγιοβασιλόπιτας στον ανακαινισμένο Ιερό Καθεδρικό Ενοριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου – Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην  τραπεζαρία που είχε στρωθεί στον προαύλιο χώρο του ναού, προσφέρθηκαν πλούσια και νόστιμα εδέσματα μαζί με τσικουδιά και κρασί. Την εκδήλωση πλαισίωνε κρητικό παραδοσιακό συγκρότημα (Λύρα: Ιωάννης Ξυλούρης, Λαούτα: Σπύρος Μαυράκης, Γεώργιος Λυγεράκης) και ο χορός δεν άργησε να στηθεί.   Ο Πρόεδρος του Συλλόγου και Εφημέριος της Ενορίας Αμιρά π. Εμμανουήλ Ραπτάκης, στο λόγο του μεταξύ άλλων ευχαρίστησε όλους όσους ήταν παρών  για την στήριξη τους, αναφέρθηκε στον ευσεβή πόθο χρονών των ενοριτών του για την δημιουργία ενός Πνευματικού Κέντρου και πως πρέπει επιτέλους να πραγματοποιηθεί και ευχήθηκε σε όλους για μία Καλή και δημιουργική χρονιά!

     Απευθυνόμενος στα  παιδιά του κατηχητικού, που έψαλλαν τα κάλαντα αλλά και ύμνους, είπε: «η τιμητική τους παρουσία, μας έδωσε δύναμη και κουράγιο, να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης και να υπηρετήσουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο, την ευθύνη που αναλάβαμε.

 

 

     Tην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωτοπρεσβύτερος “Πατήρ Στυλιανός Γεωργιανάκης”, ο  Εισαγγελέας Ηρακλείου “Ευστάθιος Θεοφανίδης”, η Πρωτοδίκης Ηρακλείου “Μαρία Δαμιανάκη”, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου “Μπαριτάκης Παύλος”, ο Πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου δήμου Βιάννου “Μιχαήλ Παπαδήμας”, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αμιρά “Eμμανουήλ Ηλιάκης”, ο Πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Κάτω Σύμης “Αλέξανδρος Συγγελάκης”, ο Πρόεδρος τμημάτων ενώσεως Βιάννου “Αριστομένης Συγγελάκης”, ο Πρόεδρος του πολιτιστικού-επιμορφωτικού-αθλητικού συλλόγου Αμιρά “Εμμανουήλ Μπαντουβάκης”, ο Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κεφαλοβρυσίου “Κωσταντίνος Κοντάκης”, ο εν αποστρατεία Στρατηγός της Αστυνομίας “Ιωάννης Ινιωτάκης”, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού κλιμακίου “Αβραάμ Βεισάκης”

      Προς το τέλος της εκδήλωσης, ο οικοδεσπότης π. Εμμανουήλ εκπλήσσοντας τους πάντες, κάθισε ανάμεσα στους μουσικούς και τραγούδησε δημόσια για πρώτη φορά τρία τραγούδια. Ως άνθρωπος που σέβεται το σχήμα του, την πνευματικότητα αλλά και την παράδοση του τόπου του, τα τραγούδια που ερμήνευσε είχαν μοναδικό θέμα την Παναγία με τον Άγιο Γεώργιο που θαυματουργούν συχνά στην ενορία τους και τους ανθρώπους που ζητούσαν την βοήθεια τους σε όλες τις δύσκολες στιγμές τους.

     Ο ιερέας αναφέρει πως είναι τραγούδια που τραγουδούσαν παλιά στα πανηγύρια του χωριού τους οι γυναίκες και οι κορασίδες προς δόξα των αγίων προστατών τους. Τότε που τα πανηγύρια κρατούσαν μία εβδομάδα ή και παραπάνω, τότε που οι βοσκοί κατέβαιναν από τα Όρη και το Λυδί και ετοίμαζαν βραστά για όλους, τότε που η πίστη ήταν αναπόσπαστη από την παράδοση.

     Το πρώτο τραγούδι που ακολουθεί είναι το τραγούδι του Αγίου Γεωργίου, ακριβώς όπως το τραγουδούσαν τότε οι κορασίδες για να τον τιμήσουν. Τα επόμενα δύο είναι παρεμφερή με τα παλιά που δυστυχώς δεν έχουν διασωθεί και που τα έχει γράψει ο ίδιος ο π. Εμμανουήλ Ραπτάκης.