Αξίζει Σήμερα να Μαρτυρήσουμε για το Χριστό;

Αξίζει Σήμερα να Μαρτυρήσουμε για το Χριστό;

    Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019. Άρχεται το Τριώδιο και Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου. Εορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων και Μεγαλομάρτυρας. Η Αγία Μαριάμνη η Ισαπόστολος αδελφή του Αγίου Φιλίππου του Αποστόλου. Οι Άγιοι Μαρκιανός και Πουλχερία οι Ευσεβείς Βασιλείς. Ο Άγιος Θεόδωρος ο Βυζαντινός και Νεομάρτυρας. Ευαγγελική περικοπή Κατά Λουκά: ιη΄10-14, η παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου.  Απόστολος, Επιστολή Αποστόλου Παύλου  Προς Τιμόθεο Β’,  γ’10-15, τελευταίες προτροπές.

 

                                                           

Αποστολικό Κήρυγμα

«Πάντες οι θέλοντες ευσεβώς ζην εν Χριστώ Ιησού διωχθήσονται».

(Όλοι όσοι θέλουν να ζουν ευσεβώς στο Χριστό Ιησού θα καταδιωχτούν)

 

 

            Αγαπητοί μου αδελφοί.

Για τους πρώτους Χριστιανούς υπήρχαν πάρα πολλά χλευάσματα, κοροϊδίες και συνθήματα. Ένα από τα πολλά συνθήματα για τους Χριστιανούς είναι οι Χριστιανοί στα λιοντάρια. Με το σύνθημα αυτό ξεσπούσαν μεγάλοι διωγμοί εναντίων των Χριστιανών της Ρώμης και αλλού. Οι Χριστιανοί ρίχνονται στα βασανιστήρια, ρίχνονται στα πεινασμένα θηρία, οι διωγμοί απλώνονται σε ολόκληρη την ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Αυτοί που πιστεύουν στο Χριστό έβαφαν με το αίμα τους τα αμφιθέατρα, τα δικαστήρια, τις αγορές, τους δρόμους. Ο Απόστολος Παύλος θυμάται κι αυτός τους διωγμούς του και γράφει προς τον Τιμόθεο: Τι φοβερούς διωγμούς υπέφερα και όμως από όλους με γλύτωσε ο Χριστός! «Οι θέλοντες ευσεβώς ζην εν Χριστώ Ιησού διωχθήσονται».

 

 

            Οι διωγμοί των Χριστιανών δεν σταμάτησαν ποτέ. Μια στην πατρίδα μας, πότε σε άλλες χώρες της Ανατολής, χύθηκε άφθονο το αίμα των Χριστιανών. Στις μέρες μας ο διωγμός των Χριστιανών έχει απλωθεί στην Κίνα, στην Αλβανία, που τόσοι αδελφοί μας Έλληνες δοκιμάστηκαν. Σε αυτές τις χώρες έχει ξεσπάσει ένα αμείλικτος πόλεμος, που συνεχίσθηκε χωρίς ανάπαυλα με μεγαλύτερη και σατανικότερη ορμή. Οι Χριστιανοί σε αυτές τις περιοχές έγραψαν με το αίμα τους τη σύγχρονη ιστορία της χριστιανικής πίστεως.

            Αλλά και που οι Χριστιανοί δεν δίνουν τη μαρτυρία τους; Διώκονται παντού! Βέβαια δεν ρίχνονται στις φυλακές και στα λιοντάρια, όπως στα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Γνωρίζουν ένα καθημερινό και ασταμάτητο μαρτύριο χλευασμού, περιφρονήσεως και αντιδράσεως. Αυτός είναι σχεδόν ο κανόνας και για την δική μας κοινωνία. 

 

 

          Που μπορεί να εμφανιστεί ένας αληθινός Χριστιανός; Σε ένα κατάστημα; Οτιδήποτε κατάστημα κι αν είναι αυτό! Σε ένα σχολείο; Σε ένα εργοστάσιο; Σε ένα σπίτι; Που; Δεν αποκλείεται όλοι που βρίσκονται εκεί να είναι εναντίον του. Να αρχίσουν τα σχόλια, οι ειρωνείες, οι αντιδράσεις. Βλέπουμε ακόμα και γονείς που ίσος από άγνοια να αντιδρούν στην χριστιανική ζωή των παιδιών τους. Και γίνεται αυτό γιατί η ευσέβεια, η αγνότητα, η δικαιοσύνη, θεωρούνται σήμερα από μερικούς αναχρονισμός και ανοησία.

           Αυτός είναι ο κλήρος των Χριστιανών. Ο παντοτινός διωγμός. Ο Απόστολος των Εθνών Παύλος στο σημερινό ανάγνωσμα το τονίζει: «Πάντες οι θέλοντες ευσεβώς ζην εν Χριστώ Ιησού διωχθήσονται».

            Όμως και πάλι ο Απόστολος δεν αρκείται μόνο στην διαπίστωση αυτή. Προχωρεί σε μια υπέροχη προτροπή προς τον Τιμόθεο. Και τι του λέει: «Συ μένε, εν οις έμαθες και επιστώθης». Στάσου, παιδί μου ακλόνητος και σταθερός σε όσα έμαθες και βεβαιώθηκες, ότι είναι αληθινά από την προσωπική σου πείρα. Μέσα σ’ ένα κόσμο, που οι άνθρωποι θα είναι «πλανώντες και πλανώνενοι», συ κράτησε γερά την αλήθεια του Χριστού. Μη λησμονείς ποιος  σε δίδαξε την αλήθεια αυτή και ότι έχεις για αλάνθαστο οδηγό «τα ιερά γράμματα», δηλαδή την Αγία Γραφή.

 

 

            Μέσα σ’ ένα κόσμο, που εξακολουθεί να διώκει και να χλευάζει την πίστη, τα ιερά και τα όσια ακόμα και τους χριστιανούς, η προτροπή του θείου Αποστόλου παίρνει ξεχωριστεί σημασία και για τους σημερινούς πιστούς: «Συ μένε, εν οις έμαθες». Το ωραιότερο χαρακτηριστικό του Χριστιανού είναι να μένει σταθερός και ακλόνητος στις αρχές του, μέσα στους σεισμούς των χλευασμών και των διωγμών. Να μη τον παρασύρει το ρεύμα του κακού. Να μη του σβήνει το φώς της αλήθειας ο άνεμος της ψευτιάς. Να μην υποχωρεί ούτε μια σπιθαμή, εγκαταλείποντας τις θέσεις της τιμιότητας και της δικαιοσύνης. Γιατί μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να επικρατήσει στην κοινωνία η αγνή, η χριστιανική ζωή. Γι’ αυτό, όσοι έχουν την τιμή να διώκονται για τις χριστιανικές τους αρχές, πρέπει να νιώθουν και ιδιαίτερη την υποχρέωση να αγωνίζονται με κάθε τρόπο για να τις κρατούν ψηλά.

 

 

            Αγαπητοί μου αδελφοί.

Σ’ έναν από τους μακαρισμούς του ο Κύριος λέει: «Μακάριοι οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης, ότι αυτών εστίν η βασιλεία των ουρανών», (Ματθ. Ε’ 10). Αυτοί που γνώρισαν και γνωρίζουν τον διωγμό και την περιφρόνηση, γιατί θέλουν να ζουν την ζωή του Θεού είναι μακάριοι. Οι πληγές, τα αίματα, τα δόντια των θηρίων, οι χλευασμοί θα γίνουν μαργαριτάρια, που θα στολίσουν το άφθαρτο στεφάνι της δόξας τους στην βασιλεία των ουρανών.   Αμήν!

  

Π.Ε.Ρ.