Στις πονηρές ημέρες που ζούμε, ας εργασθούμε για το αγαθό

Στις πονηρές ημέρες που ζούμε, ας εργασθούμε για το αγαθό

 

    Κάθε Δευτέρα θα παρουσιάζουμε το Κήρυγμα (το Λόγο του Αποστόλου) της προηγούμενης Κυριακής. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα λόγια που αναφέρονται στον Απόστολο και στο ιερό Ευαγγέλιο, καθώς δεν είναι τίποτα άλλο από τα λόγια του ίδιου του Θεού, που αν και γράφηκαν εκατοντάδες χρόνια πριν, είναι πάντα τόσο επίκαιρα και ο μονόδρομος που οφείλει να διαβεί ο κάθε ευσεβής Ορθόδοξος Χριστιανός.

    Σήμερα ο Λόγο της Κυριακής (3-12-2017) ΙΔ΄ Λουκά, Απόστολος: Εφεσίους ε΄ 8-19, στίχοι από την Επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς  Εφεσίους, Ευαγγέλιο: Λουκ. ιη΄35-43.

Το Κήρυγμα

«Εξαγοραζόμενοι τον καιρόν, ότι αι ημέραι πονηραί εισί».

Δηλαδή: Να κερδίζετε και να εκμεταλλεύεστε για το αγαθό, τον χρόνο και τις ευκαιρίες της ζωής, διότι οι ημέρες , εξ αιτίας της αμαρτίας που επικρατεί, είναι γεμάτες πειρασμούς και πνευματικούς κινδύνους.

 

     Αγαπητοί μου, αδελφοί.

Βρισκόμαστε στον τελευταίο μήνα του έτους 2017. Όλοι οι άνθρωποι στην αρχή του χρόνου αυτού κάναμε λίγες ή πολλές σκέψεις  και όνειρα για το χρόνο αυτό. Τι πετύχαμε από όλα αυτά; Ποια είναι τα κέρδη μας ή οι ζημιές μας; Πόσα καλά και πόσα κακά γεγονότα, πράξεις , λόγια, ενέργειες σημάδεψαν μέχρι τώρα τη χρονιά αυτή;  Μέσα σ’ αυτή την καταπληκτική ροή του χρόνου παρασύρονται πρόσωπα, πράγματα, καταστάσεις, αντικείμενα, τα πάντα. Ο χρόνος παντού, αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του καλά ή κακά. Μέσα σ’ αυτή την αδιάκοπη ροή βρισκόμαστε και εμείς. Βρέθηκε όμως και ο Απόστολος Παύλος, και έγραψε θεόπνευστα στην επιστολή του που έστειλε στους Εφεσίους: «…εξαγοραζόμενοι τον καιρόν, ότι αι ημέραι πονηραί εισί» (Εφεσίους ε΄ 16).

    Να φροντίζομαι, ώστε να εκμεταλλευόμαστε πνευματικά και να αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία που μας παρουσιάζεται. «Καιρός», σημαίνει ο κατάλληλος χρόνος, η ευκαιρία. Ο Επίσκοπος Οικουμένιος σχολιάζοντας το χωρίο αυτό γράφει: «ο καιρός ουκ έστιν βέβαιος. Πάροικοι έσμεν. Αγόρασον ουν αυτόν και ποίησον αυτόν ίδιον». Δηλαδή: Κάνε δικό σου τον καιρό. Εξαγόρασέ τον, γιατί δεν τον έχεις στο χέρι. Σ’ αυτή τη γη είμαστε περαστικοί πάροικοι και ξενιτεμένοι. Να εξαγοράζεις λοιπόν τον καιρό σου, τις ώρες σου, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα του χρόνου σου. Φρόντισε να εκμεταλλεύεσαι τις ευκαιρίες της ζωής, για να μαζεύεις καρπούς πνευματικούς για την ψυχή σου. Και παρακάτω προσθέτει ο Απόστολος Παύλος: «αι ημέραι πονηραί εισί». Οι μέρες που ζούμε πάνω στη γη είναι πονηρές και  γεμάτες από πειρασμούς και πνευματικούς κινδύνους. Αναρωτιόμαστε, αν σήμερα στον 21ο αιώνα ζούσε ο Απόστολος των Εθνών, τι θα έγραφε; Τι θα έλεγε; Ίσος θα μπορούσε να πει κάποιος αυτό που σήμερα γράφει, «αι ημέραι πονηραί εισί».

    Πράγματι, οι πειρασμοί στις μέρες μας έχουν αυξηθεί. Το περιβάλλον που ζούμε είναι γεμάτο προκλήσεις αμαρτωλές. Η σατανική μουσική, τα ανήθικα περιοδικά, η κακή χρήση της τηλεόρασης και του Ιντερνέτ, θέλουν να μας μολύνουν την ψυχή και το σώμα. «…συνιέντες τι το θέλημα του Κυρίου». Με αυτό το στίχο ο Απόστολος Παύλος πάλι μας δίνει την απάντηση και λέει να εξετάζουμε με προσοχή και να κατανοούμε  τι ο Θεός ζητάει σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Σε κάθε τόπο που βρισκόμαστε. Σε κάθε ευκαιρία καλή που μας φέρνει, πως θα την αξιοποιήσουμε.

   Αγαπητοί μου, αδελφοί.

Σε κάθε περίπτωση ας αναλογισθούμε τι ζητάει ο Θεός και Κύριος μας από τον καθένα μας. Να εξετάζουμε τι αρέσει στον Κύριο μας. Να βοηθάμε τον διπλανό μας. Να δώσουμε ελπίδα στον απελπισμένο. Να επισκεφθούμε τον άρρωστο αδελφό μας. Να μη συγκοινωνούμε ποτέ και να μη συμμετέχουμε σε έργα που γίνονται στο σκοτάδι, αλλά σε έργα ιεραποστολής και αγάπης. Να μη μεθάμε με τα οινοπνευματώδη ποτά, αλλά να γεμίζουμε την ψυχή μας και την καρδιά μας με Πνεύμα Άγιο. Να μη χάσουμε τις ευκαιρίες που δίνει η αγία μας Εκκλησία με την θεία λατρεία και τις πνευματικές ομιλίες που ωφελούν τις ψυχές μας. Να εργαζόμαστε ιεραποστολικά. Ας αξιοποιήσουμε, τις ευκαιρίες, λοιπόν του τελευταίου μήνα της χρονιάς αυτής, για την ψυχή μας, καθώς και όλα τα υπόλοιπα  χρόνια της ζωής μας.  Αμήν!

Διενοήθην και έγραψεν

 Π.Ε.

 

 

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.