Το 40ήμερο μνημόσυνο και η βιογραφία του Γέροντος Ιωαννικίου Ανδρουλάκη.

Το 40ήμερο μνημόσυνο και η βιογραφία του Γέροντος Ιωαννικίου Ανδρουλάκη.

    Το απόγευμα του Σαββάτου 13 Ιανουαρίου, παραμονή του σαρανταήμερου μνημόσυνου του Γέροντος Ιωαννικίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βαχού Βιάννου, εψάλη ο Εσπερινός και ακολούθησε Τρισάγιο στην μνήμη του. Έπειτα ο Ιερέας μαζί με τα πνευματικά παιδιά του Γέροντος, μετέβησαν στο κοιμητήριο όπου και έψαλαν επιμνημόσυνο δέηση

    Την επομένη ημέρα το πρωί στον ίδιο Ναό ακολούθησε η Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων πολλών Ιερέων, καθώς και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα.  Το αδιαχώρητο σημειώθηκε σε όλο το χωριό του Βαχού, αφού εκατοντάδες ήταν οι πιστοί από όλη την Κρήτη και όχι μόνο (μέχρι και από την Αμοργό), που έφθασαν για να τιμήσουν τη μνήμη του Αξιοσέβαστου και Αγαπητού  Πατέρα Ιωαννίκιου.

     Παραβρέθηκαν ακόμα η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παρθενώνος Κισσάμου (Ζωοδόχου Πηγής) μαζί με την συνοδεία της, επίσης η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων Ηρακλείου με την συνοδεία της, εκπρόσωποι Δικαστικών και Αστυνομικών Αρχών, καθώς και ο Δήμαρχος του Δήμου Βιάννου. 

    Ασφυκτικά γεμάτος ο Ναός και χρειάστηκε αρκετός χρόνος μέχρι να κοινωνήσουν οι αμέτρητοι πιστοί, που όλοι τους αναζητούσαν τις φωτογραφίες του Γέροντα για να τον ασπαστούν και να ζητήσουν την συγχώρεση του. Αμέσως μετά σε κλίμα συγκίνησης τελέστη το Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του δούλου του Θεού Ιωαννικίου Ιερομονάχου.

     Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας όσοι εξέρχονταν από τον Ναό, εκτός από τα διάφορα γλυκίσματα που τα πνευματικά παιδιά του Γέροντος είχαν προετοιμάσει και μοίραζαν, διένειμαν δωρεάν και το βιβλίο της βιογραφίας του.  Ένα βιβλίο με τίτλο «Γέροντας Ιωαννίκιος Ανδρουλάκης Αρχιμανδρίτης & Προσκυνητής», που είχε γραφεί με την ευλογία του και  δινόταν για πρώτη φορά, φυσικά δωρεάν, μιας και ο ίδιος ο Γέροντας είχε κανονίσει τα έξοδα της έκδοσης του πολύ πριν την Οσιακή του κοίμηση. Το βιβλίο διατίθεται από τα πνευματικά παιδιά του Γέροντος, μπορείτε επίσης να το βρείτε στην παρούσα ηλεκτρονική σελίδα (www.osiosxatziananias.gr), στην κατηγορία «ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΚΙΟΣ–Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ».

     Ακολούθως μετέβησαν στο κοιμητήριο, ο Μητροπολίτης, οι Ιερείς και πλήθος πιστών όπου και έψαλαν επιμνημόσυνο δέηση. Την ίδια ημέρα σε πολλά Μοναστήρια της Κρήτης και όχι μόνο πραγματοποίησαν μνημόσυνο στη μνήμη  του Γέροντος.  

 

     Με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Αφροδίτη» κ. Χαράλαμπου Συγγελάκη στην Κάτω Σύμη, ακολούθησε γεύμα στην μνήμη του Γέροντος με παραδοσιακό βραστό με πιλάφι και άλλα εδέσματα που αρκετά πνευματικά παιδιά του είχαν προμηθευτεί. Όλοι ήπιαν από το κρασί που ο Γέροντας είχε κρατήσει σε ξύλινο βαρέλι για περίπου 18 χρόνια και με την επιθυμία του να καταναλωθεί στο 40ήμερο μνημόσυνο του.   

 

    Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου, ο Ιερέας Στυλιανός Γωνιωτάκης πνευματικό παιδί του Πατρός Ιωαννικίου και Εφημέριος Πάνω Χωριού Ιεράπετρας, ετέλεσε μνημόσυνο εις μνήμην του Γέροντος του στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής.

      Ο Ιερέας συγκινημένος μίλησε για τον Γέροντα του και μεταξύ άλλων ανέφερε πως τον γνώρισε από μικρός, πως εκείνος του δίδαξε και τον έμαθε να αγαπά την Ορθόδοξη Πίστη μας και πως σε εκείνον οφείλει την ιερατική του εξέλιξη.

    Εξέφρασε την ευλάβεια του στον Γέροντα, την ευλογία που είχε και έχει να ζητάει και να παίρνει την ευχή του και ζήτησε από τους πιστούς να προσεύχονται στον Θεό να αναπαύσει την ψυχή του. Τέλος αποκάλυψε πως ο Γέροντας του είχε πει όταν ήταν ακόμα λαϊκός, πως θα χειροτονηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας… 

 

Με ευλάβεια και σεβασμό

Τα πνευματικά του παιδιά