28η Οκτωβρίου της Αγίας Σκέπης. Τι Εορτάζει η Εκκλησία μας;

28η Οκτωβρίου της Αγίας Σκέπης. Τι Εορτάζει η Εκκλησία μας;

     Η Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, είναι άλλη μία Θεομητορική Εκκλησιαστική εορτή, με την οποία τιμώνται τα άμφια της Παναγίας. Σχετίζεται με την εμφάνιση Της στο παρεκκλήσι της «Αγίας Σορού» του Ναό των Βλαχερνών της Κωνσταντινούπολης, επί αυτοκράτορα Λέοντος, κατά τη διάρκεια ολονύχτιας αγρυπνίας.

     Ο Όσιος Ανδρέας ο Σαλός, μαζί με τον μαθητή του Επιφάνιο, αργότερα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, είδαν με τα μάτια τους την Θεοτόκο να εισέρχεται από την κεντρική πύλη του Ναού. Συνοδευόταν από πλήθος Αγίων και Αγγέλων που έψαλλαν ύμνους και υποβασταζόμενη από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο έφθασε μέχρι το θυσιαστήριο.

 

 

     Εκεί γονάτισε και προσευχήθηκε με δάκρυα παρακαλώντας τον Υιό Της για την σωτήρια του κόσμου, ενώ την έβλεπαν μόνο ο Όσιος με τον μαθητή Του. Όταν τελείωσε την προσευχή, η Θεοτόκος σηκώθηκε, μπήκε μέσα στο ιερό όπου φυλασσόταν το μαφόριο Της (το πέπλο που σκέπαζε το κεφάλι και έφτανε μέχρι τους αστραγάλους), το πήρε στα χέρια Της και βγαίνοντας έξω το άπλωσε πάνω από το εκκλησίασμα, σημάδι ότι τους σκέπει και τους προστατεύει.

     Το νέο διαδόθηκε αμέσως σε όλη τη Πόλη και γέμισε με θάρρος και αισιοδοξία τους κατοίκους της  που βρισκόταν υπό την απειλή των Αγαρηνών. Η διάσωση της Κωνσταντινούπολης αποδόθηκε στην παρέμβαση της Παναγίας και η Εκκλησία θέσπισε το γεγονός ως Θεομητορική εορτή και να εορτάζεται την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους.

 

 

    Στον πόλεμο του 1940 κατά των Ιταλών, αμέτρητες ήταν οι αναφορές Ελλήνων στρατιωτών και πολλά τα γράμματα τους,  που εξιστορούσαν το πώς έβλεπαν την ίδια την Παναγία, πότε να στέκεται μπροστά τους μαυροφορεμένη και σαν να είχε φτερά αετού ορμούσε στη μάχη γεμίζοντας τους αντρειοσύνη και πότε να εμφανίζεται ως φωτεινή Νεφέλη  και να σχηματίζει το φωτοστέφανο.

 

 

     Έτσι η Εκκλησία της Ελλάδος, σε συνεδρίαση της την 17η Οκτωβρίου του 1952, μετά και την πρόταση του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος, αποφάσισε να μεταθέσει την εορτή της Αγίας Σκέπης από την 1η Οκτωβρίου στις 28 Οκτωβρίου, για να αποτελέσει τη θρησκευτική βάση της επετείου του «ΟΧΙ». Την Ακολουθία της εορτής, σε συνδυασμό με την επέτειο της κήρυξης του Πολέμου από τους Ιταλούς, διενοήθη και έγραψε ο ταπεινός και άριστος υμνογράφος Αγιορείτης Μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης (1905-1991).


Γέροντας Γεράσιμος

Μεγάλη η Χάρις της Αγίας Σκέπης!

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!

Ζήτω η Ορθοδοξία μας!

Ζήτω το Έθνος μας!