Χωρίς Προηγούμενο η Παράκληση του Οσίου Χατζη-Ανανία εκ Μαλλών

Χωρίς Προηγούμενο η Παράκληση του Οσίου Χατζη-Ανανία εκ Μαλλών

     Το απόγευμα της Κυριακής 5 Ιουλίου 2020, εκατοντάδες πιστοί από τους Νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου, έτρεξαν με λαχτάρα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ενορίας Αμιρά Βιάννου για να παραβρεθούν στην Ιερά Παράκληση του Οσίου Χατζη-Ανανία, να τον τιμήσουν και να τον παρακαλέσουν για άλλη μία φορά. Λόγο των απαγορευτικών μέτρων για την πανδημία, δεν είχαν εορτάσει φέτος τον Άγιο τους όπως κάνουν κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου και ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά και αγαλλίαση στην πρωτοβουλία του «Συλλόγου Φίλων Ενορίας Αγίου Γεωργίου Αμιρά».

 

 

 

     Ο ταπεινός Όσιος Χατζη-Ανανίας, κατά κόσμο Αντώνιος Μπαρμπεράκης, ο θεοφόρος και ευλογημένος από κοιλίας μητρός, ο ακούραστος υπηρέτης του Χριστού και της Παναγίας, με την παραδειγματική και υποδειγματική βιωτή του, με τα αγγελικά χαρίσματα και αρετές, με την οσιακή του κοίμηση αμέσως μετά το Χριστός Ανέστη του Μ. Σαββάτου το 1907, με τα εκατοντάδες καταγεγραμμένα επώνυμα θαύματα, με την άμεση ανταπόκριση του σε όποιον ευλαβικά τον επικαλείται και με τόσα άλλα, είναι ένας καταξιωμένος Άγιους για όλους τους πιστούς που τον ευλαβούνται και που  καθημερινά τον γνωρίζουν!

 

      

     Την ανθοστολισμένη εικόνα του Αγίου, όπως και το Ιερό του λείψανο, τα οποία  για δεκαετίες συντρόφευαν τον  Γέροντα Ιωαννίκιο και που μαζί με την Ακοίμητη Κανδήλα τα έχει αφήσει ως πνευματική παρακαταθήκη, ιερή κληρονομιά και ευλογία στον π. Εμμ. Ραπτάκη, όλοι έβαζαν μετάνοια και τα προσκυνούσαν με ευλάβεια και ταπεινότητα. Από τη μία η εικόνα του Χατζη-Ανανία, που αναδύει άγιο μύρων τόσο έντονα που σχηματίζει ορατά δάκρυα που τακτικά ο Ιερέας το μαζεύει με βαμβάκι και το δίδει για ευλογία και βοήθεια και από την άλλη το άγιο λείψανο του με την άρρητη ευωδία, που αναδύει επίσης άγιο μύρο με το βαμβάκι γύρο του να είναι πάντα υγρό όπως και το τσάμι της λειψανοθήκης, είναι τρανές και αδιάψευστες αποδείξεις πως η Πίστη μας και οι Άγιοι μας είναι ζωντανοί ανάμεσα μας και δεν μας εγκαταλείπουν ποτέ.

 

 

 

     Κατάμεστος ο Ναός και πολλοί στον αύλειο χώρο με τους περισσότερους να κρατούν στα χέρια την παράκληση του Οσίου, αυτή που ο Γέροντας Ιωαννίκιος Ανδρουλάκης με θαυμαστό τρόπο είχε γράψει όπως και την Ακολουθία του το χειμώνα του 2002, την είχε τυπώσει και την διένειμε δωρεάν για ευλογία. Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, έψαλλαν όλοι μαζί τα τροπάρια δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα μοναδική, ουράνια. Έδειχναν έμπρακτα την αγάπη τους σε εκείνον που επικαλούνται σε κάθε δύσκολη ώρα και περίσταση ασθενείας. Σε εκείνον που αδιαλείπτως προσεύχεται στον Ουράνιο Πατέρα μας για να έχουμε υγεία και δύναμη, εμείς και οι οικείοι μας, για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες μας και να βρίσκουν ανάπαυση οι ψυχές των κεκοιμημένων μας.

 

 

      Την Παράκληση τέλεσαν οι Ιερείς:

Ο π. Εμμ. Ραπτάκης της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νικαίας, θείος του Εφημέριου π. Εμμ. Ραπτάκη Ενορίας Αμιρά.

Ο π. Δημήτριος Παπαδάκης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Άννης Ηρακλείου.

Ο π. Εμμ. Πνευματικάκης της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου, Εφημέριος της Ενορίας Αρχοντικό Αρκαλοχωρίου. και

Ο π. Εμμ. Ραπτάκης της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου, Εφημέριος της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Αμιρά Βιάννου.

 Τα ονόματα εκατοντάδες, έφταναν ακόμα και από το εξωτερικό και οι Ιερείς μπροστά από την εικόνα του Αγίου δέονταν υπέρ υγείας και σωτηρίας. Πολλά και τα προσφερόμενα δώρα, και λίγο πριν το τέλος έγινε και η ευλόγηση των Άρτων.

 

 

 

    Το λόγο για τον Όσιο Χατζη-Ανανία εκφώνησε ο Εφημέριος του Ναού π. Εμμ. Ραπτάκης, που με δυσκολία προσπαθούσε να κρατήσει την συγκίνηση και τα δάκρυα του. Ο π. Εμμανουήλ ήταν ο υπεύθυνος για την όλη οργάνωση, ως Πρόεδρος του Συλλόγου που πήρε την πρωτοβουλία, αλλά κυρίως ως  ο εκλεκτός του Γέροντα Ιωαννικίου. Από παιδί ακόμα ο Γέροντας με το προορατικό του χάρισμα τον είχε ξεχωρίσει, είχε διακρίνει το καθαρό του βλέμμα, την αγνή και ταπεινή ψυχή του, την αγάπη του για την πίστη μας την Αγία, την κλίση του στην Ιεροσύνη. Από μικρό του γνώρισε το μεγαλείο της Ορθοδοξίας, τις Ιερές Γραφές, τον Άγιο Χατζη-Ανανία, τις ουράνιες αρετές, τα θεία χαρίσματα, και πάντα τον προέτρεπε στην πνευματική εργασία με την χαρακτηριστική του φράση, «να δουλεύεις παιδί μου, να δουλεύεις».

 

 

       Στην αρχή αμέσως της ομιλίας του ο Ιερέας αναφέρθηκε σε μία ημερίδα που ήδη προετοιμάζετε για τον Όσιο Χατζη-Ανανία και τον Γέροντα Ιωαννίκιο, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Μια χαρμόσυνη είδηση που γέννησε και εύλογα ερωτήματα. Μίλησε με λόγια καρδιάς και γλαφυρά παρουσίασε τον Άγιο, το καμάρι  όλης την Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ιεραπύτνης και Σητείας και στάθηκε ιδιαίτερα στην επί τρεις φορές αρπαγή του στον Παράδεισο, όπως ο Απόστολος Παύλος, και που όταν επέστρεφε διηγούνταν όλα τα ουράνια που είχε συναντήσει και μοίραζε το αντίδωρο που έφερνε από εκεί. Μίλησε επίσης για τον Γέροντα Ιωαννίκιο και την διαπροσωπική σχέση που είχε με τον Άγιο, πως μιλούσε ακόμη και διά ζώσης μαζί του, που  έκανε τον Βαχό της Βιάννου μονοπάτι για κάθε πιστό, κάθε πονεμένο, κάθε αδικημένο και που έγινε η γέφυρα της γης και του ουρανού για να γνωρίσουμε την Άγια μορφή του Χατζη-Ανανία και τη Χάρη του Θεού.  Έδωσε έμφαση στη δυνατότητα που δίνει ο Χριστός να προσεγγίσουν όλοι οι άνθρωποι την αγιότητα, αρκεί να κατακτήσουν την αρετή της Αγάπης και να παραδειγματιστούν από τον βίο των Αγίων μας. Ακούστε με προσοχή όλα όσα αποκαλύπτει στο video που ακολουθεί.

 

 

    Ένα ταπεινό παιδί του Γέροντα Ιωαννικίου και αναγνωρισμένα άξιος Λειτουργός  της κοινωνία μας έγραψε το ακόλουθο ευχαριστήριο: «Όταν το εκκλησιαστικό ήθος, η ανιδιοτελής αγάπη προς όλους, η βαθειά θεολογική γνώση, καρδιακή κι ακαδημαϊκή συναντώνται στην Ιεροσύνη, η Εκκλησία μας μπορεί να στηρίζεται στους απλούς απλότατους λειτουργούς της και να ελπίζει στη δική της αναγέννηση όσο και αν την πολεμούν… Πατέρα Εμμανουήλ, σε ευχαριστούμε και σε ευγνωμονούμε για όλα, ευχαριστούμε γιατί με τα έργα σου και το παράδειγμα ζωής σου μας υπενθυμίζεις ότι πρέπει να κοιτάμε μόνο στον Ουρανό.. “Της Ιεροσύνης σου, μνησθείη Κύριος ο Θεός έν τη Βασιλεία Αυτού..Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν..” Θ.Σ»

 

 

 

Στο τέλος της Παράκλησης στο προαύλιο της Εκκλησίας είχαν στρωθεί τραπέζια και όπως ο Γέροντας Ιωαννίκιος γιόρταζε με πλούσιο γεύμα την εορτή του Αγίου του, πρόσφεραν σε όλους τους παρευρισκόμενους παραδοσιακούς μεζέδες, βραστό με πιλάφι, σαλάτες, ψητά, ποτά, αναψυκτικά, φρούτα και στο τέλος λουκουμάδες, το αγαπημένο γλύκισμα του Γέροντα. Υπήρχε και μουσικό πρόγραμμα με ζωντανή μουσική και ο χορός για τη Χάρη του Αγίου και του Γέροντα δεν άργησε να στηθεί. Στην αρχή τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια οι νεανίδες Τσαμπίκα-Μαρία Ξυλούρη που έπαιξε και αρμόνιο μαζί με την Μαρίνα Ραπτάκη θυγατέρα του π. Εμμ. Ραπτάκη. Έπειτα ακολούθησε το Κρητικό συγκρότημα με τους: Ιωάννη Ξυλούρη στη λύρα και στο τραγούδι, Ιωάννη Καβαδάτο στο μαντολίνο και στο τραγούδι, Γεώργιο Σταυρακάκη στο λαούτο και στο τραγούδι, Γεώργιο Λυγεράκη στο 1ο λαούτο και Γεώργιο Μεσαρίτη στο 2ο λαούτο.

 

 

 

 

     Την Παράκληση – Εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκατοντάδες πιστοί και ανάμεσα τους, Δικαστικές και Αστυνομικές Αρχές, Πανεπιστημιακοί και Πολιτικοί Φορείς. Η ζεστασιά και η χαρά μεταξύ τους ήταν έκδηλες, ως Πνευματικά αδέρφια οι περισσότεροι, έχοντας κοινό φάρο και οδηγό τους τον Γέροντα Ιωαννίκιο, που τους γνώρισε και αγάπησαν τον προστάτη τους Άγιο Χατζη-Ανανία, είχαν αρκετό καιρό να συναντηθούν, να συμπροσευχηθούν και αυτά που είχαν να ανταλλάξουν και να ανιστορηθούν ήταν πολλά.

 

 

 

   

       Ο Σύλλογος Αμιρά εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Το ΔΣ του «Συλλόγου Φίλων Ενορίας Αγίου Γεωργίου Αμιρά» ευχαριστεί θερμά όσους παρεβρέθηκαν στην Παράκληση και Εκδήλωση του Οσίου Χατζηανανία και με τη σειρά μας σας ευχόμαστε το παράδειγμα της ζωής του Οσίου να υπενθυμίζει σε όλους μας ανεξαιρέτως ότι πρέπει να κοιτάμε μόνο στον Ουρανό!»

 

 

 

     Τα πνευματικά παιδιά του Γέροντα Ιωαννικίου, μέχρι την επόμενη φορά που θα ευλογηθεί να συναντηθούμε ξανά, ευχόμαστε σε όλους να έχουν τις πρεσβείες του Οσίου Πατρός ημών Χατζη-Ανανία Μοναχού και Προσκυνητού, να βρίσκουν παρηγοριά και ελπίδα στη Θεία του Χάρη και να μην ξεχνούν την τόσο ευλογημένη και φωτισμένη παρακαταθήκη του Γέροντα Ιωαννικίου, που είναι πάντα επίκαιρη, όπως η Πίστη μας, και που εκεί μπορούν να αλιεύουν τις απαντήσεις σε όλα τα αδιέξοδα τους.

 

Δόξα σοι ο Θεός ημών Δόξα σοι!