Από την Ημέρα Γεννήσεως Του Επιδιώκουν να Σκοτώσουν και να Διαγράψουν τον Χριστό. Γιατί δεν θα το Κατορθώσουν Ποτέ;

Από την Ημέρα Γεννήσεως Του Επιδιώκουν να Σκοτώσουν και να Διαγράψουν τον Χριστό. Γιατί δεν θα το Κατορθώσουν Ποτέ;

     Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020.  Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα. Εορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Ιωσήφ ο μνήστορος. Ο Προφήτης Δαυΐδ. Ο Άγιος Ιωάκωβος ο Αδελφόθεος. Ο Άγιος Στέφανος ο Απόστολος ο Πρωτομάρτυρας και Αρχιδιάκονος. Ο Άγιος Θεόδωρος ο Γραπτός. Ευαγγέλιο: Κατά Ματθαίο, β΄13-23.  Η φυγή στην Αίγυπτο. Η σφαγή των νηπίων. Επιστροφή από την Αίγυπτο.  Απόστολος: Πράξεις Αποστόλων: στ΄ 8-15. Η σύλληψη του Στεφάνου. Το κήρυγμα του Στεφάνου. Ο λιθοβολισμός του Στεφάνου.

 

Ευαγγελικό Κήρυγμα

«Τεθνήκασι γαρ οι ζητούντες την ψυχήν του παιδίου».

(Έχουν πλέον πεθάνει εκείνοι, που ζητούσαν να αφαιρέσουν τη ζωή του παιδίου)

 

            Αγαπητοί μου αδελφοί.

Σ’ ένα ψυχρό σπήλαιο γεννήθηκε ο Χριστός και Θεός μας. Ανακλήθηκε στη φάτνη των αλόγων. Και εκτός από τους ποιμένες και τους μάγους, όλοι με αδιαφορία Τον δέχθηκαν. Και όχι μόνο με αδιαφορία, αλλά ο ηγεμόνας τους, ο Ηρώδης, με εχθρότητα αντιμετώπισε την έλευση Του στον κόσμο.

           Όταν ο Ηρώδης άκουσε από τους Μάγους ότι γεννήθηκε ο βασιλεύς των Ιουδαίων και εξακρίβωσε το γεγονός από τους γραμματείς και τους φαρισαίους, ταράχθηκε και πήρε την απόφαση του «απολέσαι». Έστειλε τότε και «ανείλε πάντας τους παίδας τους εν Βηθλεέμ και εν πάσι τοις ορίοις αυτής από διετούς και κατωτέρω», με την ελπίδα ότι ανάμεσα τους θα είναι και το θείο Βρέφος, που όμως στο μεταξύ είχε φύγει στην Αίγυπτο. Η κακότητα, ο φθόνος του ανθρώπου που είχε διώξει μακρυά τον Χριστό από τους ανθρώπους. Λίγο όμως χρόνος θα περάσει και ο Άγγελος θα ειδοποιήσει: Ελάτε πίσω στην πατρίδα σας, «τεθνήκασι γαρ οι ζητούντες την ψυχήν του Παιδίου», πέθαναν αυτοί που ζητούσαν να θανατώσουν το «Παιδίον».

            Η ιστορία επαναλαμβάνεται είκοσι αιώνες τώρα, κατά τον ίδιο τρόπο, αδιάψευστη, αληθινή, εξαιρετικά διδακτική. Άρχοντες, αλλά και άνθρωποι της πέννας και του λόγου, αξιωματούχοι, καλλιτέχνες, υψώνουν το ξίφος ή χρησιμοποιούν το λόγο ή την πέννα ή την τέχνη τους εναντίον του Χριστού. Διοργανώνουν αντιθρησκευτικές προπαγάνδες. Υψώνουν αντιχριστιανικά σύμβολα. Ζητούν να καταργήσουν τη θρησκεία από κοινωνίες και έθνη. Διαβάλλουν την πίστη. Πολεμούν με λύσσα τους οπαδούς του θείου Ναζωραίου. Πόσο αίμα Χριστιανικό χύθηκε και στην εποχή μας! Πόσοι πιστοί δεν μαρτύρησαν για το όνομα του Χριστού!

            Κάποτε όλοι αυτοί οι εχθροί του γεννηθέντα Χριστού για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, στήνουν τρόπαια ή έχουν θριάμβους. Έρχεται όμως ώρα, που σβήνουν, λησμονούνται. Ο Ηρώδης είχε κακό τέλος και μόνο τα απαίσια έργα του θυμίζουν το εγκληματικό πέρασμά του. Αλλά και στην εποχή μας, μάταια πολέμησαν τον γεννηθέντα Χριστό, όσοι Τον πολέμησαν, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα για να σβήσουν το όνομά Του στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης και σε άλλα μέρη της γης. Επαναλήφθηκε η ίδια επωδός: «τεθνήκασιν οι ζητούντες την ψυχήν του παιδίου».

          Χάνονται, εξαφανίζονται, γιατί χρησιμοποιούν το ψεύδος και τη βία και δεν διστάζουν να εφαρμόσουν τα σκληρότερα μέσα, για να πνίξουν την Αλήθεια. Στραγγαλίζουν κάθε ιδέα ελευθερίας, αλλ’ έρχεται στιγμή, που οι πύργοι της δεσποτείας τους συντρίβονται, τα τείχη γκρεμίζονται. Αλλά και όσοι με το λόγο ή την πέννα τους πολεμούν τη σώζουσα πίστη, έρχονται εποχές, που ή ταπεινά αναγνωρίζουν το σφάλμα τους ή παρέρχονται και λησμονούνται από τις γενεές που ακολουθούν. «Τεθνήκασι», γιατί πολεμούν την Αλήθεια. Ο Χριστός είναι «η οδός και η αλήθεια και η ζωή». Είναι δυνατό να συντριβεί; Ας επικρατήσει όσο θέλει το ψεύδος, η πλάνη και το σκοτάδι. Έρχεται ώρα, που τα σκοτάδια διαλύονται και λαμπρός ο ήλιος αναφαίνεται και μεσουρανεί.

            

Αδελφοί μου.

Αν πιστεύουμε βαθιά τούτη την αλήθεια, δεν θα μας καταλαμβάνει κανένας φόβος και καμιά απογοήτευση, όταν δοκιμάζουμε τις επιθέσεις των εχθρών της πίστεως. Αλλά θα νιώθουμε την υποχρέωση να αγωνιζόμαστε εναντίον των αντιπάλων του Χριστού. Στο σπίτι μας, στη δουλειά μας, στο χωριό μας, στην εξοχή, ας μην αφήσουμε να διαδίδεται το ψεύδος, η πλάνη, η αίρεση. Έχουμε το φως, που έλαμψε στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, αυτό ας κρατούμε πάντα αναμμένο, πάντα ψηλά, για να φωτίζει και οδηγεί και τον άνθρωπο της εποχής μας.  Αμήν!

 

 

π.Ε.Ρ.

 

 

 

 

 

 

Εικόνες από το διαδίκτυο