Τελέσθει το Διετές Μνημόσυνο του Γέροντος Ιωαννικίου Ανδρουλάκη

Τελέσθει το Διετές Μνημόσυνο του Γέροντος Ιωαννικίου Ανδρουλάκη

 

    Το απόγευμα της Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου, ημέρα εορτής του Αγίου Νικολάου, δύο χρόνια ακριβώς από την οσιακή κοίμηση του μακαριστού Γέροντα Ιωαννικίου Ανδρουλάκη, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βαχού Βιάννου, μετά τον Εσπερινό εψάλλει Τρισάγιο στη μνήμη του Γέροντα Ιωαννικίου με την παρουσία πνευματικών του παιδιών.

 

 

   

     Αμέσως μετά το κόλλυβο μετέβησαν στο κοιμητήριο του χωριού που βρίσκετε ο τάφος του Γέροντα και έψαλαν επιμνημόσυνη δέηση.

 

 

 

    Στον ίδιο Ναό, το πρωί του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσαμε το διετές Μνημόσυνο του ευλογημένου μας Γέροντα. Οι μερικές εκατοντάδες των πιστών που προσήλθαν από ολόκληρη την Κρήτη και από άλλα μέρη όπως την Αμοργό, επιβεβαιώνουν ότι ο Γέροντας Ιωαννίκιος όχι μόνο δεν ξεχάστηκε αλλά τα πνευματικά του παιδιά και πολλοί νέοι πιστοί που μαθαίνουν συνεχώς για την ευλογημένη βιωτή του και την παρρησία του στον Κύριο, συνεχίζουν να τον υμνούν και να τον παρακαλούν για τις μεσιτείες του, να τον επικαλούνται μαζί με τον Όσιο Χατζή-Ανανία στις προσευχές τους και να ζητούν την συμπαράσταση τους στο κάθε τι.

 

 

 

 

 

     Στην Θεία Λειτουργία μετείχαν οι Ιερείς: ο Ηγούμενος της Αγίας Μονής Βιάννου και Εφημέριος της ενορίας Βαχού Αρχιμανδρίτης Ζαχαρίας Δουρούκας, ο  Εφημέριος της ενορίας Συκολόγου Βιάννου Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευτύχιος Παππαγιανάκης – Τριγωνάκης και ο Εφημέριος της ενορίας Αμιρά Βιάννου π. Εμμανουήλ Ραπτάκης. Συμπροσευχήθηκαν οι Ιερείς: ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, Ιεροκύρηκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου και Εφημέριος της ενορίας Καραβάδου π. Μελχισεδέκ Αμπελικάκης και ο Εφημέριος της ενορίας Άρβης Βιάννου Πρωτοπρεσβύτερος π. Στυλιανός Γεωργανάκης.

 

 

 

 

     Συγκινητική ήταν η συμμετοχή των πιστών στη Θεία Κοινωνία των Αχράντων Μυστηρίων. Η συντριπτική τους πλειοψηφία κοινώνησαν αφού πρώτα προσκυνούσαν βάζοντας μετάνοια τις εικόνες του ευλογημένου Γέροντα, εκφράζοντας έτσι τον σεβασμό τους, την αγάπη τους και την πίστη τους και την ευγνωμοσύνη τους σε εκείνον.

 

 

 

    

     Για άλλη μία χρονιά εντύπωση και θαυμασμό προκάλεσε το κόλλυβο για τον Γέροντα που φιλοτέχνησε το πνευματικό του παιδί και ανιψιός του Οσίου Χατζή-Ανανία, ο πρώτος που τον αγιογράφησε, ο ταπεινός και φωτισμένος αγιογράφος Εμμμανουήλ Καζανάκης από τις Μάλλες. Αποτύπωσε  τη μορφή του Γέροντα όπως ο ίδιος τον αγιογράφησε στην εικόνα μαζί με τον Όσιο όπου ως Κτήτορες της, κρατούν από κοινού την Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής Μαλλών.

 

 

    

     Στο μνημόσυνο παραβρέθηκαν επίσης, Η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Σγουροκεφαλίου Μελάνη, εκπρόσωποι  Δικαστικών και Αστυνομικών Αρχών, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και καθηγητές Πανεπιστημίων.

 

       Στο τέλος ο Εφημέριος της ενορίας Άρβης Βιάννου Πρωτοπρεσβύτερος π. Στυλιανός Γεωργανάκης που γνώρισε αρκετά καλά το Γέροντα, μίλησε με συγκίνηση για την βιωτή του, τις διδαχές του. 

 

 

     Έξω από την Εκκλησία πνευματικά παιδιά του Γέροντα είχαν στήσει μπουφέδες όπου κερνούσαν καφέ, αναψυκτικά, τσικουδιά του Γέροντα, και μεγάλη ποικιλία γλυκών και αλμυρών νηστίσιμων εδεσμάτων, ενώ οι συζητήσεις για παλιές και νέες εμπειρίες προκαλούσαν το ενδιαφέρον όλων.

 

 

 

      

     Την ίδια ημέρα τελέστηκαν επίσης μνημόσυνα στην μνήμη του Γέροντα, στην Ιερά Μονή Ζοωδόχου Πηγής Παρθενώνος Καστέλι Κισσάμου, στην Ιερά Μονή Χρυσοπηγής  Χανίων, στην Ιερά Μονή Παναγίας Καλυβιανής Μεσσαράς Ηρακλείου, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου ενορίας Βουτών Ηρακλείου και στον Ιερό Ναό Ζοωδόχου Πηγής Επάνω Χωριού Ιεράπετρας. 

 

 

 

     

      Ως ενθύμιο για το διετές μνημόσυνο μοίρασαν σε όλους εικονάκια με την αγιογραφία του Οσίου Χατζή-Ανανία και του Γέροντα Ιωαννικίου που προαναφέραμε και ανά οικογένεια, ρολόι τοίχου με την ίδια εικόνα στο καντράν του σε μια προσπάθησα να τονίσουν πως δεν υπάρχει ώρα που να μην σκεφτούν, να μην υμνολογήσουν και να μην επικαλεστούν τον θαυματουργό τους Άγιο και τον Ευλογημένο τους Γέροντα που τόσο πολύ έχουν σημαδέψει την ζωή τους και τους έχουν οδηγήσει στον δρόμο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

 

 

     Το μεσημεράκι μετέβησαν στο κοιμητήριο όπου και έψαλαν επιμνημόσυνο δέηση στο μνήμα του Γέροντος τους και ακολούθως το Απολυτίκιο του Οσίου Χατζή-Ανανία, καθώς και δύο ακόμα που έχουν γραφεί στη μνήμη του μακαριστού Γέροντος  Ιωαννικίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αγαπημένε μας Γέροντα Ιωαννίκιε ευλόγησον!

Ο Θεός να αναπαύει την ψυχή σου,

η ευχή σου να σκεπάζει όλο τον κόσμο,

τους απανταχού Χριστιανούς,

τους αγαπούσει και μισούσει ημάς!

Κύριε Δόξα σοι!

 

 

Τα πνευματικά του παιδιά