Τίμησαν τον Θαυματουργό Όσιο Χατζη-Ανανία με το Δικό τους Τρόπο

Τίμησαν τον Θαυματουργό Όσιο Χατζη-Ανανία με το Δικό τους Τρόπο

     Για δεκαετίες στην Κρήτη στις 22 Απριλίου εορτάζεται πανηγυρικά η Μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών  Χατζη-Ανανίου. Στο όνομα του καταξιωμένου Αγίου στη συνείδηση του λαού, αποδίδονται εκατοντάδες θαύματα, μικρά και μεγάλα, που με το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό τηλεφώνου των ωφελουμένων έχουν καταγραφεί και δημοσιευτεί σε τρία τεύχη βιβλίων. Ίσως και να μην υπάρχει ανάλογη καταγραφή άλλου Αγίου.

 

   Ο Όσιος Χατζή-Ανανίας εκ Μαλλών, κατά κόσμο Αντώνιος Μπαρμπεράκης, γεννήθηκε το 1837 στις Μάλλες Ιεράπετρας. Από βρέφος είχε Θεία Χάρη. Ήταν μόλις 2 μηνών και αρνιόταν πεισματικά να θηλάσει Τετάρτες και Παρασκευές . Ο Αντώνιος δεν έμαθε γράμματα, αλλά από μικρός είχε έφεση στα ιερά γράμματα και επιθυμούσε να περιβληθεί το αγγελικό σχήμα. Από παιδάκι απομακρυνόταν από το χωριό σε ερημικές τοποθεσίες, μέσα σε σπηλιές, ακόμα και για ημέρες, για να προσευχηθεί στο Θεό και απέφευγε κάθε σωματική απόλαυση.

    Περίπου 14 ετών είδε όνειρο την Παναγία να του λέει ότι βρίσκεται στο σπήλαιο και να ψάξει να την βρει. Έψαξε, βρήκε την εικόνα Της και αργότερα το 1877 ίδρυσε στον χώρο εκείνο την Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής. Έγινε Μοναχός στην Ιερά Μονή  Τιμίου Προδρόμου στον Καψά Σητείας και πείρε το όνομα Ανανίας. Έγινε ο πρώτος υποτακτικός του Γέροντα Ιωσήφ του Γεροντογιάννη.

    Ταπεινός, περπατούσε ξυπόλυτος, φορούσε όλο το χρόνο τρίχινο χονδρό ρούχο για να ταλαιπωρεί το σώμα του, κοιμόταν πάνω σε ακατέργαστο δέρμα προβάτου και για προσκέφαλο είχε μια κακόβολη πέτρα. Κρέας, ψάρι, αυγό και τυροκομικά δεν έφαγε ποτέ, λάδι έτρωγε μόνο Σάββατο και Κυριακή και τις μεγάλες εορτές καλαμάρια. Το 1870 αναχωρεί για τους Αγίους Τόπους όπου ασκήθηκε πνευματικά στα πανάγια προσκυνήματα της Ορθοδοξίας. Θα βαπτιστεί στον Ιορδάνη ποταμό και δικαίως θα χαρακτηριστεί Χατζής και Προσκυνητής.

 

     Εκτός από τις επώνυμες μαρτυρίες για το χάρισμα της ιάσεως ασθενών, ήταν προικισμένος από το Θεό και με το προορατικό χάρισμα, με το οποίο βοήθησε πολλούς πιστούς να συναισθανθούν την αμαρτωλότητα τους και να μετανοήσουν. Όπως ο Απόστολος Παύλος, έτσι και εκείνος, τρεις φορές θα επισκεφτεί το παράδεισο. Επί τρεις ημέρες κάθε φορά βρισκόταν σε υπνωτική «νάρκωση» και μόνο από τους χτύπους τις καρδιάς καταλάβαιναν ότι ήταν ζωντανός. Όταν ξύπναγε στο ένα χέρι κρατούσε Αντίδωρο, με το άλλο έκανε τον σταυρό του και περιέγραφε τα κάλλη και το μεγαλείο του Παραδείσου σε όσους ήταν δίπλα του. Το Μ. Σάββατο 22 Απριλίου 1907, θα επιστρέψει από την τρίτη φορά που είχε κλαπεί στον παράδεισο, θα ακούσει το Χριστός Ανέστη και οσιακά θα παραδώσει την ψυχή του στον Κύριο. Πηγή ιαμάτων ανεδείχθη ο βίος του και έγινε υπόδειγμα μοναζόντων και πιστών.

 

  Ο Γέροντας, Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Ανδρουλάκης (1924-2017), συχωριανός του Χατζη-Ανανία, το 1968 ως Ηγούμενος και 2ος Κτήτορας της Μονής Εξακουστής, θα προχωρήσει μετά από όραμα με ακριβείς οδηγίες στην ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Οσίου, τα οποία ανέδυαν μία πρωτόγνωρη και άρρητη ευωδία και θα αφοσιωθεί ανιδιοτελώς στην Χάρη του.  

   Θα τον δοξάσει θα τον υμνήσει και θα τον κάνει γνωστό στα πέρατα του κόσμου. Με δικές του προσπάθειες και έξοδα θα συγκεντρώσει και θα εκδώσει τρεις τόμους βιβλίων με στοιχεία και επώνυμα θαύματα του πνευματικού του Πατέρα και προστάτη. Μιλάει ακούραστα για εκείνον με το πρόσωπο του να λάμπει, τα λόγια του γεμάτα αγάπη και ευχαριστεί το Θεό για την ανταπόκριση των πιστών. 

     Κάθε χρόνο την ημέρα της Χάρης του, όπως καθιέρωσε ο Γέροντας Ιωαννίκιος, γίνετε μεγάλο Πανηγύρι με λαμπρότητα προς τιμήν του Οσίου.  Προσέρχονται εκατοντάδες πιστοί από ολόκληρη την Κρήτη ακόμα και με λεωφορεία. Προσκυνητές από την άλλη Ελλάδα και το εξωτερικό. Δεκάδες είναι οι αρτοκλασίες και τα αφιερώματα και πάντα ακολουθεί πλούσιο γεύμα για όλους με τοπικά παραδοσιακά εδέσματα.

 

       

      Φέτος, μετά και τις σκληρές αποφάσεις της κυβέρνησης για την Ορθόδοξο Πίστη μας λόγο του κορονοϊού και δυστυχώς την άνευ όρων αποδοχή τους από την Ιεραρχία της Εκκλησίας μας, τίποτα δεν θυμίζει τα προηγούμενα χρόνια ούτε για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα, ούτε για το Πανηγύρι του Οσίου Χατζη-Ανανία.

     Την Τετάρτη της Διακαινησίμου 22 Απριλίου 2020, ημέρα Μνήμης και  Χάρης του, ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας μαζί με την συνοδεία του, προς τιμήν του, Χοροστάτησε και Ιερούργησε στην  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών στην Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής και παρουσίας μόνο της Αδελφότητος της Μονής, της Ηγουμένης Μοναχής Ολυμπιάδος και των Μοναχών Δωροθέας και Φιλοθέης.

 

 

     Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ενορίας Αμιρά Βιάννου, ο Εφημέριος του Ναού και πνευματικό παιδί του Γέροντος Ιωαννικίου π. Εμμανουήλ Ραπτάκης, μαζί με τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Στυλιανό Γεωργιανάκη και τον π. Εμμανουήλ Πνευματικάκη, έψαλλαν και προέβαλλαν μέσο του διαδικτύου την ακολουθία του Οσίου που ο ίδιος ο Γέροντας Ιωαννίκιος το 2002 με τρόπο θαυμαστό είχε διενοηθεί και γράψει.

     Πνευματικά παιδιά του Γέροντα Ιωαννικίου από την περιοχή της Ιεράπετρας, θέλοντας να τιμήσουν τον πνευματικό τους Παππού και προστάτη, επέλεξαν ένα ιδιαίτερο τρόπο να το κάνουν. Βρέθηκαν σε ένα εξωκκλήσι της περιοχής τους, ανθοστόλισαν την εικόνα και τμήμα από το Ιερό λείψανο του Αγίου  που προσκύνησαν ευλαβικά και παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία, κάνοντας αναμετάδοση από τον Ναό του Αμιρά.

 

 

 

  Άναψαν τα κεριά και τις λαμπάδες τους, μοίρασαν ευλογημένο Αντίδωρο και άρτο και όλοι μαζί έψαλαν τα Μεγαλυνάρια και τα τροπάρια του Οσίου, όπως έκαναν κάθε Κυριακή και γιορτή με τον ευλογημένο Γέροντα τους Ιωαννίκιο. Στο τέλος κέρασαν γλυκά, αναψυκτικά, τυρί και τσικουδιά, ως ελάχιστο δείγμα χαράς για τη γιορτή του Αγίου τους. Μέσα στην στεναχώρια όλων των ημερών, με την πρωτόγνωρη απαγόρευση της θρησκευτικής λατρείας και το κλείσιμο των Ναών, ήταν μια ακτίδα χαράς, αγαλλίασης και ελπίδας.

 

 

 

    Πολλοί είναι οι πιστοί που αναρωτιούνται και απάντηση δεν παίρνουν, ποια η αιτία που δεν προχωράει ακόμα η αγιοκατάταξη ενός τόσο Μεγάλου και αναγνωρισμένου Αγίου όπως του Θεοφόρου Χατζη-Ανανία. Γιατί δεν έχει δρομολογηθεί ακόμα ένας Ναός αφιερωμένος στην Χάρη του; Γιατί δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμα η Ιερά Παράκληση και η Ακολουθία του Αγίου που ο Γέροντας Ιωαννίκιος είχε γράψει; Τρία χρόνια πριν στις  22 Απριλίου 2017 ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος είχε κάνει δημόσια σχετικές δηλώσεις, όμως έκτοτε, «φωνή βοώντος εν τη ερήμο»…     Ακούστε τον:



     Ευχόμαστε σε όλο τον κόσμο Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά και ευλογημένα!

Προσευχόμαστε να μην περάσουμε ποτέ ξανά τέτοιες δοκιμασίες.

Ιδιαίτερες ευχές για τα παιδιά, κορίτσια και αγόρια που γεννήθηκαν από την Χάρη του Οσίου Χατζη-Ανανία και φέρουν τιμώντας τον το όνομα του!

 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!