Ποιοι οι Καρποί του Αγίου Πνεύματος;

Ποιοι οι Καρποί του Αγίου Πνεύματος;

         Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019. ΣΤ’ Κυριακής Λουκά. Εορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας. Η Οσία Ματρώνα η Χιοπολίτιδα και Θαυματουργή. Η Ανακομιδή Ιερών λειψάνων του Οσίου Γερασίμου του Νέου Ασκητή του Πελοποννήσιου. Ευαγγέλιο Κατά Λουκά: η΄27-39, η θεραπεία του δαιμονισμένου Γερασηνού. Απόστολος Επιστολή Αποστόλου Παύλου – Προς Κορίνθιους Β’: θ΄ 6-11, η συνεισφορά για τους αγίους.

 

Αποστολικό Κήρυγμα

«Ει ζώμεν πνεύματι, πνεύματι και στοιχώμεν».

 

 

 

            Αγαπητοί μου αδελφοί.

Οι άνθρωποι που δίνουν προτεραιότητα στα εντυπωσιακά και υποδουλώνονται στα υλικά αγαθά, κάνουν θόρυβο γύρω από τον εαυτό τους. Επιδιώκουν με κάθε τρόπο να κυριαρχήσουν στο περιβάλλον τους. Είναι οι κυνηγοί της μάταιης δόξας. Υπάρχουν όμως και οι αληθινά πνευματικοί άνθρωποι, οι πιστοί που θέλουν να ζουν ως «γνήσια τέκνα» του Θεού. Αν πράγματι ζουν την πνευματική ζωή, πρέπει να παρουσιάζουν τους καρπούς του Πνεύματος για τους οποίους μας μιλάει ο απόστολος Παύλος στο σημερινό ανάγνωσμα: «Ο καρπός του Πνεύματος εστιν  αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθωσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια».

            Είναι σωστό να ασχοληθούμε για λίγο επιγραμματικά για αυτούς τους καρπούς, της Αγάπης, της Χαράς και της Ειρήνης. Ο άνθρωπος του Πνεύματος, είναι άνθρωπος της αγάπης. Γιατί η αγάπη, είναι η «καινή εντολή» που μας έφερε ο θεάνθρωπος Κύριος. Είναι το πιο βασικό γνώρισμα του Χριστιανού. Είναι η ρίζα αλλά και το αποκορύφωμα όλων των αρετών.

            Δεύτερος καρπός η χαρά. Εκείνη η βαθιά χαρά που πηγάζει από την αγάπη προς τον Θεό και τους συνανθρώπους μας. Η χαρά αποτελεί τον πόθο όλων των ανθρώπων. Δεν τη βρίσκουν όμως όταν την αναζητούν στην αμαρτία. Το Άγιον Πνεύμα και η πνευματική ζωή είναι η πηγή της αληθινής χαράς.

            Τρίτος καρπός είναι η ειρήνη. Κάτι που τόσο λείπει από την εποχή μας. Άνθρωποι, οικογένειες, κοινωνίες, έθνη, ζουν χωρίς ειρήνη. Γιατί δεν ανοίγουν την καρδιά τους στο Πανάγιον Πνεύμα. Ξεχνούν πως Αυτό μονάχα διώχνει τις σκέψεις που μας αναστατώνει τους διαπληκτισμούς και όλες τις άλλες αιτίες που φυγαδεύουν την ειρήνη. Και εγκαθιδρύει στις ψυχές την αληθινή, μόνιμη ειρήνη.

         Άλλοι καρποί του Αγίου Πνεύματος είναι η Μακροθυμία, η Χρηστότης και η αγαθοσύνη. Η μακροθυμία είναι και αυτός καρπός του Αγίου Πνεύματος. Η ανεξικακία, η επιείκεια, η δύναμη εκείνη της ψυχής που υπομένει όχι από ανάγκη, αλλά ενώ έχει τη δυνατότητα να εκδικηθεί, δεν το κάνει. Σπουδαία αρετή. Για να υπάρχει γαλήνη στα σπίτια, τους τόπους εργασίας, παντού.

          Ακολουθεί η χρηστότης. Είναι εκείνη η γλυκύτητα στη συμπεριφορά, η καταδεκτικότητα, η καλή διάθεση της ψυχής, η εξυπηρετικότητα, η καλοσύνη. Άλλος καρπός του Αγίου Πνεύματος είναι η αγαθοσύνη. Κάτι παραπλήσιο με την χρηστότητα. Είναι η αγαθότητα συνδυασμένη με τη διάθεση να είμαστε ευεργετικοί στους άλλους, να κάνουμε το καλό σε όλους.

          Υπάρχουν και άλλοι καρποί του αγίου Πνεύματος όπως η Πίστις, η Πραότης και η Εγκράτεια. Η Πίστης είναι και αυτή καρπός του Αγίου Πνεύματος. Πίστη προς το Θεό ακράδαντη. Με κάποια προέκταση και αξιοπιστία στη συμπεριφορά μας, στις σχέσεις μας με τους άλλους.

        Η Πραότητα και αυτή είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος και πολύ απαραίτητη για όλους εμάς. Ήρεμους και πράους μας θέλει ο Θεός. Δυσκίνητους στην οργή. «Του Θεού μιμητάς η πραότης ποιεί», λέει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Και ο ίδιος ο Χριστός μας είπε, «μάθετε απ’ εμού, ότι πράος ειμί και ταπεινός τη καρδία» (Ματθ. ΙΑ΄ 29).

         Αγαπητοί μου αδελφοί.

Ως επιστέγασμα των καρπών του Αγίου Πνεύματος αναφέρει την εγκράτεια. Εγκράτεια στα υλικά αγαθά, στα φαγητά, που εκδηλώνεται με την ολιγάρκεια και τη νηστεία. Αλλά και τη νηστεία. Αλλά και εγκρατείς στα πάθη και τις αμαρτωλές μας επιθυμίες. Αλλά και στη γλώσσα, στα μάτια μας, στη σκέψη και στη φαντασία. Οι καρποί του Αγίου Πνεύματος είναι πολύ σημαντικοί και σπουδαίοι. Για να τους αποκτήσουμε όμως χρειάζεται αγώνας σκληρός και δουλειά πάρα πολύ. Είναι άθλημα δύσκολο. Αξίζει όμως να ζούμε και να φωτίζουμε το περιβάλλον μας ως άνθρωποι του Αγίου Πνεύματος.    Αμήν!  

 

 

Π.Ε.Ι.Ρ.

 

 

Εικόνες από το διαδίκτυο