Ποιος Λαμβάνει τη Χάρη του Χριστού; Μπορεί η Χάρις Του να Αλλάξει τον Άνθρωπο;

Ποιος Λαμβάνει τη Χάρη του Χριστού; Μπορεί η Χάρις Του να Αλλάξει τον Άνθρωπο;

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019. Γ’ Κυριακής Λουκά. Εορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Θωμάς ο Απόστολος ο εκ των Δώδεκα. Η Αγία Ερωτηΐς. Ευαγγέλιο Κατά Λουκά: ζ’ 11-16. Η ανάσταση του γιου της χήρας στη Ναΐν. Απόστολος Επιστολή Αποστόλου Παύλου – Προς Κορίνθιους Β’, στ’ 1-10. Η συμφιλίωση με το Θεό μέσω του Χριστού.

 

Αποστολικό Κήρυγμα

«Παρακαλουμεν μη εις κενόν την χάριν του Θεού δέξασθαι υμάς».

 

           

               Αγαπητοί μου αδελφοί.

Εδώ γεννιέται ένα ερώτημα και το ερώτημα αυτό δεν θα είχε καμία θέση, γιατί είναι γεγονός και πραγματικότητα ότι η χάρη του Θεού αλλάζει και μεταμορφώνει τον άνθρωπο. Εν τούτοις το ερώτημα τίθεται από πολλούς, γιατί βλέπουν αρκετούς Χριστιανούς, τους οποίους η χάρη του Θεού, δεν τους μεταβάλλει.

       Όμως η αλλαγή είναι φανερή και δυνατή. Ο κάθε άνθρωπος, ο κάθε Χριστιανός μπορεί με την χάρη του Θεού να επιτύχει την αλλαγή του αλλά και την ανακαίνισή του. Αυτό κάνει σήμερα στην Αποστολική περικοπή ο Απόστολος Παύλος, ασχολείται με αυτό το βασικό θέμα.

     Ο Απόστολος ξεκινάει με αυτό το γεγονός. Και το γεγονός αυτό είναι ότι ο Θεό δίνει κάθε μέρα ευκαιρίες αλλαγής σε κάθε άνθρωπο. Γι’ αυτό μας τονίζει: «Ιδού νυν καιρός ευπρόσδεκτος, ιδού νυν ημέρα σωτηρίας». Η κάθε μέρα, η κάθε ώρα, η κάθε στιγμή είναι μια ευκαιρία αλλαγής και σωτηρίας, που του προσφέρει η χάρη του Θεού. Εκείνος, που θα αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή, θα μπορέσει να επιτύχει την αλλαγή του χαρακτήρα του και την ανακαίνιση της ζωής του. εάν δεν το κάνει, εάν αδιαφορήσει, εάν αναβάλει, θα χάσει την ευκαιρία της ηθικής αναγεννήσεως. Γι’ αυτό και όσοι δεν αλλάζουν τρόπο ζωής είναι άνθρωποι, που αφήνουν ανεκμετάλλευτες τις πνευματικές ευκαιρίες που τους στέλνει κάθε μέρα ο Θεός.

  Θέλεις, λοιπόν, την αλλαγή σου; Ευκαιρίες πολλές μας παρουσιάζει ο Θεός και εμείς πρέπει να τις κυνηγήσουμε. Αυτή τη στιγμή ακούς ένα κήρυγμα. Είναι και αυτό μια ευκαιρία αλλαγής. Βάλε βαθιά στην καρδιά σου τα λόγια του Θεού. Έχουν την δύναμη να σε γαληνέψουν, να σε φωτίσουν, να σε καθοδηγήσουν. Πάλι θύμωσες σήμερα, πάλι φάνηκες σκληρός, άδικος, ενοχλητικός. Τώρα όμως νιώθεις κάτι μέσα σου. Κάτι σου λέει μέσα σου ότι έσφαλες, ότι αμάρτησες. Τι είναι αυτό; Είναι η ευκαιρία, που σου στέλνει η χάρη του Θεού για να διορθωθείς, να αλλάξεις. Πρόσεξε την, λοιπόν, αν θέλεις να καλυτερεύσεις τον χαρακτήρα σου. Και ο Θεός που θέλει την διόρθωση και την αλλαγή σου, θα σου παρουσιάσει αναρίθμητες παρόμοιες ευκαιρίες. Έχε μόνο ανοικτά τα μάτια της ψυχής σου για να τις βλέπεις. Και άπλωνε τα χέρια σου να τις αρπάζεις. Έτσι η χάρη του Θεού θα μπορέσει να εργασθεί το θαύμα της αναγεννήσεως σου.

     Ο Απόστολος Παύλος, για να εξαλείψει κάθε αμφιβολία για την δυνατότητα αλλαγής του ανθρώπου από την χάρη του Θεού, χρησιμοποιεί ένα δυνατό επιχείρημα. Προβάλλει τους Αποστόλους ως παραδείγματα ανακαινισμένων ανθρώπων. Ήταν και αυτοί άνθρωποι αδύνατοι. Η χάρη όμως του θεού τους μεταμόρφωσε, τους έκαμε αγίους. Το παράδειγμα τους ήταν φωτεινό. Κανείς δεν μπορούσε να τους κατηγορήσει για το παραμικρό. «Μηδεμίαν εν μηδενί διδόντες προσκοπήν, ίνα μη μωμηθή η διακονία». Ήταν «εν παντί…Θεού διάκονοι». Και η ζωή τους ήταν μία συνεχής εκδαπάνηση και θυσία για την διάδοση του Ευαγγελίου του Χριστού, ένα συνεχές μαρτύριο. «Εν υπομονή πολλή, εν θλίψεσιν, εν ανάγκαις, εν στενοχωρίαις, εν πληγαίς, εν φυλακαίς!» Έτσι όμως οι άγιοι Απόστολοι έδωσαν και δίδουν μια υπέροχη μαρτυρία για την δυνατότητα ηθικής αλλαγής και ανακαινίσεως του ανθρώπου.

       Αγαπητοί μου αδελφοί.

Δεν μπορεί να υπάρχει πια καμία αμφιβολία. Μπορούμε, εάν θέλουμε, με την ανακαινιστική δύναμη της χάριτος του Θεού να αλλάξουμε την ζωή μας. Έχουμε ίσως αδυναμίες. Μας τυραννούν ίσως κακές συνήθειες, φοβερά πάθη. Η αμαρτία μας έχει ανοίξει βαθιές πληγές. Όμως η χάρη του Θεού μας φωνάζει: Η κατάσταση σας δεν είναι απελπιστική! Μπορείτε αν θέλετε, να αλλάξετε, να μεταμορφωθείτε. Τόσοι και τόσοι το πέτυχαν. Και σεις επομένως μπορείτε. Δεν υπάρχει καμία αδύνατη περίπτωση στην χάρη μου, μας ψιθυρίζει ο Χριστός. Είναι παντοδύναμη. Θυμηθείτε τα τόσα θαύματα αλλαγής, που έκανε η χάρη μου. θυμηθείτε το θαύμα της αλλαγής του Παύλου, που ήταν ένας τρομερός και αδίστακτος διώκτης. Θυμηθείτε…. Και δώστε μου την ψυχή σας, όπως είναι. Παραδώστε μου την ζωή σας, όποια και αν είναι, για να την αλλάξω, να την μεταμορφώσω με την χάρη μου…    Αμήν!

 

 

 

Π.Ε.Ι.Ρ.

 

 

 

 

 

Εικόνες διαδικτύου