Ιατρική Επιστήμη και Χριστός

Ιατρική Επιστήμη και Χριστός

          Κυριακής 21 Ιουνίου 2020. Σύναξη των Αγιορειτών Πατέρων. Εορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Ιουλιανός από την Κιλικία. Ο Άγιος Νικήτας ο Νισύριος. Κατά Ματθαίο: Το κάλεσμα των τεσσάρων ψαράδων. Η περιοδεία στη Γαλιλαία.Ευαγγέλιο:  Κατά Ματθαίο δ΄ 18-23. Το κάλεσμα των τεσσάρων ψαράδων. Η περιοδεία στη Γαλιλαία. Απόστολος: Επιστολή Αποστόλου Παύλου, Προς Ρωμαίους, β΄ 10-16. Η δίκαιη κρίση του Θεού.

         Το ακόλουθο Κήρυγμα το αντλήσαμε από το κανάλι το YouTube του sillogos amiras, όπου μπορεί ο κάθε ένας ελεύθερα να επισκεφτεί και να εγγραφή. Είναι από τον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Ενορίας Αγ. Γεωργίου Αμιρά Βιάννου, με Εφημέριο τον π. Εμμανουήλ Ραπτάκη.

 

 

 

 

Ευαγγελικό Κήρυγμα

«Περιήγεν όλην την Γαλιλαίαν ο Ιησούς….. θεραπεύων πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν».

(Ο Ιησούς περιήρχετο σε όλη τη Γαλιλαία….

και θεράπευε κάθε ασθένεια και κάθε σωματική αδυναμία)

 

 

            Αγαπητοί μου αδελφοί.

Το σημερινό Ευαγγέλιο το οποίο διαβάσαμε, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αφιερωμένο για τους αρρώστους, για τους ανθρώπους εκείνους που έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Γι’ αυτούς που βασανίζονται και ταλαιπωρούνται στο κρεβάτι του πόνου στο σπίτι τους ή σε κάποιο νοσοκομείο. Αλλά και γι’ αυτούς που είναι κοντά τους και συμπαραστέκονται στον άρρωστο. Για όλους αυτούς ο Χριστός έχει κάτι να πει. Γιατί στάθηκε δίπλα σε τόσους ασθενείς και τους χάρισε υγεία, δύναμη, χαρά και αγαλλίαση. 

            Από εκείνη την εποχή, που ο Χριστός θεράπευε τους αρρώστους, η φύση της αρρώστιας δεν άλλαξε μέχρι και σήμερα ούτε η φθοροποιός επίδραση της στο ανθρώπινο σώμα. Άλλαξε όμως και προόδευσε η ιατρική επιστήμη. Υπήρχαν πολλές ελλείψεις τα χρόνια εκείνα. Με πολλές δυνατότητες σήμερα. Ικανή να αντιμετωπίσει με τις γνώσεις της και τα σύγχρονα μέσα πολλές και δύσκολες καταστάσεις. Στη διάθεση της νοσοκομεία μεγάλα, με ερευνητικά κέντρα και πολλά βοηθητικά μέσα.

            Φυσικά αυτό έχει επηρεάσει πολύ τον σημερινό και σύγχρονο άνθρωπο. Τον θαμπώνει το όλο γεγονός. Τον έκανε να εξαρτάτε σχεδόν αποκλειστικά τη θεραπεία και την υγεία του από την ιατρική επιστήμη. Και έτσι παραμέρισε τον Θεό. Έτσι, μόλις συμβεί το παραμικρό, μόλις νιώσει τον ελάχιστο κλονισμό στην υγεία, τρέχει στους γιατρούς και στα νοσοκομεία. Καταθέτει εκεί τα πάντα και όλες τις ελπίδες του, ότι έχει και δεν έχει. Καταθέτει ακόμα και την εμπιστοσύνη του εκεί. Πιστεύει πως αυτή και μόνο είναι ικανή να τον βοηθήσει να ξαναβρεί το χαμένο του θησαυρό την υγεία. Πλάι όμως στην επιστήμη της ιατρικής, απαραίτητη είναι και η παρουσία του Χριστού.

            Ποια η θέση του Θεού σε όλα αυτά. Η Παλαιά Διαθήκη και συγκεκριμένα στη Σοφία Σειράχ (στιχ. Λη΄ 6), μας τονίζει μια μεγάλη αλήθεια: «Αυτός έδωκεν ανθρώποις επιστήμην ενδοξάζεσθαι εν τοις θαυμασίοις αυτού». Ο ίδιος ο Θεός έδωσε στους ανθρώπους της ιατρική επιστήμη, ώστε να δοξάζεται με τα θαυμαστά του έργα. Ακόμα μας προσθέτει: «Κύριος έκτισεν εκ γης φάρμακα… εν αυτοίς εθεράπευσσε και ήρε τον πόνον αυτού», του ανθρώπου δηλαδή (στ’ 4,7). Ακόμα και όταν ασκείται η ιατρική επιστήμη, ο Χριστός αόρατα καθοδηγεί την πορεία της θεραπείας. Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως που να γίνεται χωρίς το θέλημά Του ή την παραχώρησή Του. Δεν είναι σωστό, λοιπόν, να απευθυνόμαστε μόνο στην ιατρική και να αγνοούμε τον εμπνευστή και δωρητή της. Έπειτα, οι δυνατότητες της ιατρικής δεν είναι απεριόριστες. Συχνά, σταματάει μπροστά στον άρρωστο, μη μπορώντας να του προσφέρει καμία αποτελεσματική βοήθεια. Πόσες φορές οι εκπρόσωποι της ομολογούν: «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο. Από εδώ και πέρα μόνον ο Θεός».   

            Αγαπητοί μου αδελφοί.

Όταν ο Χριστός περπατούσε στη γη μας, με ένα και μόνο λόγο Του ζωογονούσε σβησμένα βλέμματα, στερέωνε παράλυτα μέλη, δρόσιζε ψημένα από τον πυρετό μέτωπα. Τίποτα δεν ήταν αδύνατον γι’ αυτόν. Καμιά αρρώστια δεν ήταν ακατανίκητη. Η θεία Του δύναμη και παντοδυναμία ήταν ανώτερη από όλες τις ιατρικές και τους γιατρούς του κόσμου. Έδιωχνε με την πιο μεγάλη ευκολία την αρρώστια και χάριζε αμέσως την υγεία χωρίς κανένα διάμεσο στάδιο αναρρώσεως. Θεράπευε «πάσαν νόσον», όπως μας λέγει ο Ιερός Ευαγγελιστής. Ακόμη λέει ότι «όσοι ήπτοντο αυτού, εσώζοντο» (Μαρκ. Στ’ 56). Με μια προϋπόθεση: Την πίστη. Πίστη στην αγάπη Του, στην παντοδυναμία Του, στη θεία αποστολή Του. Σήμερα και πάντοτε ο Χριστός μας λέγει: «Ει δύνασαι πιστεύσαι, πάντα δυνατά τω πιστεύοντι» (Μαρκ. Θ΄23). Για να πραγματοποιήσει ο Χριστός το σημείο δηλαδή το θαύμα, για να δώσει ως πανάγαθος και παντοδύναμος που είναι την ποθητή θεραπεία, ζητάει από τον καθένα μας αυτή τη ζωντανή πίστη.

            Όσοι πονάμε και υποφέρομαι από κάποια αρρώστια, ας προσέξουμε αυτή την αλήθεια, αυτή την λεπτομέρεια . Δεν θα αφήσουμε βέβαια το γιατρό. Γιατί ο Χριστός μας είπε: «αυτόν έκτισε Κύριος», τον γιατρό δηλαδή. (Σοφ. Σειρ. Λη’ 1). Αλλά πάνω από αυτόν ας βάλουμε τον Θεό μας. Ο Θεός είναι ο παντοδύναμος γιατρός. Ας καταφύγουμε με πίστη σ’ Αυτόν. Ας προσευχηθούμε με εμπιστοσύνη, από την καρδιά μας μέσα. Η προσευχή θα φέρει όλους μας πιο κοντά στον Θεό. Αλλά και τον Θεό θα Τον φέρει κοντά στην αρρώστια και στον πόνο του αδελφού μας που πονάει, που υποφέρει.  Αμήν!

 

 

π.Ε.Ρ