Μοναχική Κουρά στην Ιερά Μονή «Το Άξιον Εστί»

Μοναχική Κουρά στην Ιερά Μονή «Το Άξιον Εστί»

     Πλημμύρισε με ευλογία και αδελφική χαρά το Ιερό Γυναικείο Κοινόβιο Ησυχαστήριο της Αναστάσεως του Κυρίου και της Υπεραγίας Θεοτόκου «Το Άξιόν Εστί» Ιεράπετρας το απόγευμα του Σαββάτου 27 Ιουνίου 2020.

 

 

      Σε κλίμα κατάνυξης, με κατάμεστο τον Ιερό Ναό και το προαύλιο της Μονής από πιστούς, ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος έκειρε Μοναχή την κατά κόσμο Μαρία Σπηλιώτη το γένος Βασιλάκη, δίδοντας της το όνομα Φιλοθέη, που επέλεξε η Γερόντισσα της και Ηγουμένη της Μονής Χριστονύμφη Μοναχή,

       Η Φιλοθέη Μοναχή εκάρει Μεγαλόσχημη, έτσι με το δεύτερο πνευματικό της βάπτισμα, έλαβε να φοράει και το Μεγάλο και Αγγελικό Σχήμα. Για να ενδυθεί τη νέα της στολή ως Καινούργιος Άνθρωπος που παραδίδετε αποκλειστικά στον Νυμφίο Χριστό για να μιμηθεί τη ζωή των Αγγέλων, την βοήθησαν οι Αδελφές της Μοναχές Χριστοδούλη και Αναστασία.

 

 

       Η μοναχή Φιλοθέη διακονεί αδιάλειπτα το Ησυχαστήριο επί 40 χρόνια, από όταν ήταν 33 ετών, πάντα με υποδειγματική υπακοή στις οδηγίες του Γέροντα Αναστάσιου και της Ηγουμένης. Λιγομίλητη, ταπεινή και δραστήρια, στήριξε με ζήλο την οικογένεια με τα τρία της παιδιά ακόμα και μετά την πρόωρη χηρεία της.  

       Ακούραστα εργατική καταπιανόταν με ότι ανάγκη υπήρχε στη Μονή κάνοντας ακόμα και εργασίες που χαρακτηρίζονται ανδρικές. Βίωμα της η εξαντλητική αδιάλειπτη προσευχή και μετάνοιες, η υπακοή, η ταπεινότητα, η νηστεία, η προσφορά, η Χριστιανική αγάπη. Για πολλά χρόνια είναι η δεξιά ψάλτης της Μονής. 

 

     Ο Μητροπολίτης στο λόγο του μίλησε για τη σημασία του Μεγάλου και Αγγελικού Σχήματος, για την πολύχρονη προσφορά της Μοναχής, για τις αρετές της Μοναχικής ζωής και έδωσε ευχές σε εκείνη και σε όλη την Αδελφότητα της Μονής.

     Ο φωτισμένος και ταπεινός Γέροντας Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Χατζάκης και η ευλογημένη Ηγουμένη Γερόντισσα Χριστονύμφη Μοναχή, δεν έκρυβαν την χαρά τους. Ο ευσεβής πόθος της κ. Μαρίας με τη Χάρη του Ιησού Χριστού και της Παναγίας έγινε πραγματικότητα και ευχήθηκαν να υπάρξουν και άλλες που να την μιμηθούν.

 

 

     Όλοι πέρασαν μπροστά από την Φιλοθέη Μοναχή που βρισκόταν διαρκώς στο πλευρό της Γερόντισσας της και με συγκίνηση έλουζαν και τις δύο με ευχές και προσευχές. Τέλος όλοι απόλαυσαν από τα πλούσια κεράσματα που είχαν προετοιμάσει.

     Ευχόμαστε στην Μοναχή Φιλοθέη  να πορεύεται σε μια πνευματική όαση με το νοσταλγικό λόγο «ελθέτω χάρις και παρελθέτω ο κόσμος ούτος», να παραμείνει πρόθυμη για κάθε αρετή και να  τρέχει κατευθείαν την οδό του Ευαγγελίου μέχρις ότου φτάσει στους Ουρανούς, εκεί που είναι το πολίτευμα των Μοναχών και Μοναζουσών, κατά τον Απόστολο Παύλο!   Άξια!