Τα Μάτια μας Κλέφτες της Αμαρτίας

Τα Μάτια μας Κλέφτες της Αμαρτίας

     Κυριακή 31 Ιουλίου 2022. Ζ Κυριακής Ματθαίου. Εορτή της Ορθοδοξίας: Ο Όσιος Ευδόκιμος ο Δίκαιος. Ευαγγέλιο: Κατά Ματθαίο θ΄ 27-35.  Η θεραπεία των δύο τυφλών. Η θεραπεία του κωφάλαλου. Η ευσπλαχνία του Ιησού. Απόστολος: Επιστολή Αποστόλου Παύλου – Προς Ρωμαίους, ιε’ 1-7.  Να αρέσετε στον πλησίον σας. 

 

Ευαγγελικό Κήρυγμα

    «Και ανεώχθησαν αυτών οι οφθαλμοί…»

 (Και αμέσως άνοιξαν τα μάτια τους)

 

          Αγαπητοί μου αδελφοί

Σήμερα η Ευαγγελική περικοπή μας κάνει λόγο για τα μάτια της ψυχής αλλά και για την πνευματική όραση, που αυτή την περίοδο του καλοκαιριού περνούν μια σκληρή δοκιμασία με την προκλητικότητα του γυμνού που έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τον άνθρωπο που ψάχνει τα πνευματικά. Οι τυφλοί του σημερινού Ευαγγελίου με την πίστη τους απέκτησαν το φως της ψυχής και στη συνέχεια με την δύναμη του Χριστού είδαν το κτιστό φως του κόσμου. Από αυτό το σημείο διδασκόμαστε τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη σωματική και ψυχική όραση και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε ανάλογα με τη δύναμη του εσωτερικού μας φωτός να καταστήσουμε τα μάτια μας θεωρεία του θείου κάλλους. Οι δύο τυφλοί από την πνευματική όραση έφθασαν στην σωματική. Εμείς καλούμαστε σήμερα να κάνουμε το αντίθετο αλλά και σε κάθε εποχή την οποία ακούμε αυτό το Ευαγγέλιο, να φτάσουμε στην πνευματική αφού πρώτα περάσουμε από την σωματική.

          Όποιος έχει προβλήματα με τα μάτια του μπορεί να αξιολογήσει την αναγκαιότητά τους στη ζωή μας. Τα μάτια είναι το μεγαλύτερο δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο. Μ’ αυτά χαιρόμαστε τη ζωή, απολαμβάνουμε την ωραιότητα της δημιουργίας, κινούμαστε, κάνουμε πράγματα τα οποία μας ευχαριστούνε και ζούμε. Χωρίς τα μάτια μας η ζωή είναι μια ατελείωτη νύκτα και ο άνθρωπος που το ζει περιμένει κάποια στιγμή να ξημερώσει.

          Εκτός όμως τα σωματικά μάτια υπάρχουν και τα πνευματικά- ψυχικά μάτια. Εκτός από τη σωματική υπάρχει και η ψυχική όραση. Εκτός από το κτιστό φως υπάρχει και το πνευματικό φως. Αυτά τα δύο στοιχεία, η σωματική και η πνευματική όραση, έχουν μεγάλη εξάρτηση το ένα το άλλο. Από τα σωματικά μάτια εξαρτάται η ανάσταση ή η νέκρωση του πνευματικού ανθρώπου. Εάν αυτά βλέπουν ορθά και σωστά, τότε τα μάτια της ψυχής υγιαίνουν. Εάν βλέπουν πονηρά τότε γίνονται κλέφτες της αμαρτίας, θυρίδες απ’ όπου εισέρχεται η αμαρτία, καταλαμβάνει την ψυχή και απλώνει σ’ όλο τον άνθρωπο το σκοτάδι της. Τα μάτια γίνονται μακριά πλοκάμια που ως χταπόδι απλώνονται και αγκαλιάζουν από μακριά ότι τους αρέσει. Η όραση γίνεται τότε αφή που απολαμβάνει ότι αγαπά και με τον τρόπο αυτό αναστατώνει την ψυχή, σπέρνει πάθη στην καρδιά και παρασύρει τον αδύναμο στο βάραθρο της καταστροφής. Εάν όμως τα μάτια βλέπουν ορθά, εάν από τις πύλες τους περνούν πνευματικά κάλλη και θεωρήματα, τότε γίνονται «φωστήρες» και κατά την έκφραση του εκκλησιαστικού «γλυκύ το φως και αγαθόν τοις οφθαλμοίς το βλέπειν τον ήλιον», όπως μας λέγει ο Εκκλησιαστής (ΙΑ΄7).

          Δεν μπορεί και δεν αντιλέγει κανείς ότι οι σκανδαλισμοί, ιδίως για τους νέους ανθρώπους, αλλά και για κάθε αγωνιζόμενο Χριστιανό είναι πολλοί. Δεν πρέπει και όμως να ξεχνάμε ότι υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετωπίσεως τους. Πρώτα απ’ όλα να μην αφήσουμε ποτέ τα μάτια μας ακυβέρνητα στις κάθε είδους προκλήσεις. Να τα απομακρύνουμε αμέσως και να τα μεταθέτουμε νοερά ή και αισθητά σε άλλες σκέψεις και εικόνες ωφέλιμες και ευχάριστες για την ψυχή. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας συμβουλεύει: «Αν δεις εύμορφο νέο ή νέα μη σκανδαλισθείς από την εξωτερική ωραιότητα. Σκέψου το ίδιο πρόσωπο δίχως μάτια, δίχως χείλη, χωρίς τις ρόδινες σάρκες, με τα άσχημα κόκκαλα» κι έτσι δεν θα πάει ο νους σου στην αμαρτία. Και άλλοι πατέρες μας τονίζουν: «Αν σκανδαλισθείς με κάποιο πρόσωπο σκέψου την Παναγία μας, τον Εσταυρωμένο Ιησού Χριστό, το μαρτύριο κάποιου και παρακάλεσέ τους να σε απαλλάξουν από το καμίνι του πειρασμού. Θυμήσου το θάνατό σου και δες τον εαυτό σου μπροστά στο φοβερό βήμα του δικαίου Κριτού». Αν αγωνιζόμαστε έτσι θα έλθει στην καρδιά μας «το φως του κόσμου», «το φως το αληθινόν» που θα μας καθοδηγεί στο δρόμο της σωτηρίας.

          Αδελφοί μου

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι διανύουμε περίοδο πνευματικής δοκιμασίας. Προφυλαχθείτε από τον ύπουλο εχθρό. Κρατήσατε καθαρά τα μάτια σας από κάθε μολυσμό και εμπάθεια. Εξαγιάσατε την όρασή σας με ιερές παρουσιάσεις. Απολαύσατε ότι είναι εκ του Θεού και απορρίψατε κάθε εφεύρημα του διαβόλου. Έχοντας δε πλήρη συναίσθηση της ανθρώπινης αδυναμίας παρακαλέσατε μαζί με τον ιερό υμνογράφο: «Κύριε σκέπασόν με πτέρυξι της σης αγαθότητος ίνα μη υπνώσω εις θάνατον, και τους νοερούς οφθαλμούς μου φώτισον εν τη τρυφή των θείων λόγων σου».   Αμήν!

π. Ε.Ρ.

 

ΚΑΛΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ

& ΚΑΛΟ ΣΤΑΔΙΟ !!!